Forrige uke hørte vi om «rekrutteringsstjerna», Sebastian fra England, som i sine egne øyne hadde hatt det litt morsom med kandidaten Kamilla og Firma X. Ved å stjele profilen til Kamilla fra en online profesjonell nettverksside så hadde Sebastian laget en CV for Kamilla og brukt denne til å selge seg inn til Firma X. Som så mange andre (dessverre) hadde Sebastian verken fått godkjenning på dette fra Kamilla ei heller fra Firma X. Sebastian var rett og slett en tyv.

Denne uken ønsker jeg å se på en sak som bygger på forrige ukes problem, men med litt mer fokus rundt dette med falsk representasjon av kandidater og kunder. Denne uken er kanskje oppførselen jeg skal ta for meg enda verre, enda skitnere og enda mer egoistisk. Er det mulig?

Dessverre, Ja.

 

 

******************************************************************************************************************

Eventyret om Kamilla, Sebastian og Firma Y

Det var en gang en engelsk rekrutteringskonsulent ved navn Sebastian. Sebastian hadde gjort det svært bra fra hans skurkestreker og var ikke som tyver flest. Han hadde en fast jobb og tjente bra. Det var faktisk gjennom jobben han også opererte som tyv.

Sebastian og sine kolleger hadde denne uken fått beskjed om at de måtte gjøre «alt» for booke inn intervjuer hos kunder og potensielle kunder. For Sebastian var dette ikke noe problem. Han så på seg selv som en svært kreativ person og ingen ting skulle sette en stopper for at han også denne uken også skulle være kongen på haugen. Alt Sebastian trengte var å komme opp med en utspekulert plan.

Sebastian bestemte seg for å besøke hjemmesiden til en konkurrent som også rekrutterte inn mot den norske oljeindustrien. Han fant raskt en stilling som virket interessant: Salgssjef for Firma Y. «Den stillingen skulle jeg hatt på min oppdragsliste» tenkte Sebastian. Ja, Ja, om ikke den var på oppdragslisten så skulle ikke det stoppe han. Sebastian gjorde et raskt søk på en online CV database og fant raskt en CV som ville passe midt i blinken for Firma Y. Det var CV`en til Kamilla. Sebastian ringte henne. «Hei Kamilla, mitt navn er Sebastian og jeg ringer deg fra England. Jeg arbeider på et oppdrag for Firma Y hvor de er på utkikk etter en dyktig Salgssjef. Din profil ser svært relevant ut for denne stillingen». Kamilla påpekte raskt at hun allerede var i dialog med Sebastians konkurrent om denne stillingen og at de allerede hadde levert CV til Firma Y. «Faen, tenkte Sebastian. De jævlene har klart det igjen».

Så snart Sebastian hadde lagt på røret så bestemte han seg for å glemme samtalen med Kamilla. Han overførte hennes CV til egen brevmal og skrev en fin historie som han kunne legge fram på mail til Firma Y sammen med CV:

«Kjære Firma Y. Jeg har i dag intervjuet en av Norges beste Salgssjefer innenfor oljeindustrien og jeg har forstått at dere er ute i markedet etter en person med slik kompetanse. Jeg har derfor gleden av å presentere CV for Kamilla som har gitt meg tillatelse til å representere henne eksklusivt ut i markedet. Jeg ber dere derfor komme med en rask tilbakemelding rundt et eventuelt intervju».

Det var alt Sebastian trenge å gjøre. Nå var det bare å vente.

7 dager senere fikk Sebastian endelig en telefon fra Firma Y. De forklarte at de allerede hadde mottatt CV for Kamilla fra konkurrenten og at de nå var svært skeptiske til hele prosessen og ikke minst Kamilla som kandidat.  De fortalte videre at de hadde bestemt seg for å ikke gå videre med Kamilla på grunn av hva som hadde skjedd.

Selv om ting ikke hadde gått helt etter planen så var Sebastian uansett relativt fornøyd. Han hadde ødelagt for konkurrenten. Skulle Sebastian tape ja da skulle også hans konkurrent tape. Det var tid for High Fives og en stor fest på kontoret.

Snipp snapp snute så var ikke eventyret ute, men en ting var sikkert; Kamilla hadde nå ikke mulighet til å få tilbud om jobb i Firma Y. Hun var fortsatt arbeidsledig.

Det ga Sebastian Faen i.

********************************************************************************************************************

Til ettertanke

Dessverre er det slik at dette eventyret ikke er som eventyr flest. Det er faktisk ikke et eventyr i det hele tatt. Det er noe som skjer svært ofte og noe som har skjedd med to mennesker i Stavanger denne uken.

Og det blir verre;

Begge kandidatene som opplevde det samme som Kamilla var faktisk så uheldige å miste jobbene deres for et par måneder siden. Det vil si at de begge var arbeidsløse og på desperat jakt etter en ny jobb. De hadde begge sagt helt klart i fra til rekrutterer som ringte dem om at de IKKE ønsket å ha deres CV formidlet til kunde, nettopp på grunn av at de allerede var in en prosess med kunden gjennom et annet rekrutteringsselskap. Dessverre så ignorerte «rekrutteringseksperten» som ringte dem dette og formidlet deres CV. Bare noen dager senere så fikk begge kandidatene beskjed om at de ikke var ønsket videre i prosessen på grunn av dette.

La oss analysere dette litt nærmere:

Hva er det rekrutteringsfirma har gjort galt her?

Lista er lang:

  1. De har valgt å representere et firma uten godkjennelse fra firma,
  2. De har ikke vært ærlige med kandidat ettersom de har fortalt at de representerer et spesifikt firma,
  3. De har ikke vært ærlige med firma ettersom de har fortalt firma at de representerer kandidaten eksklusivt
  4. De har ødelagt for det andre rekrutteringsfirmaet som på en profesjonell og ærlig måte hadde gått riktig fram,
  5. De er grunnen til at to personer som var arbeidsløse i oktober også er arbeidsløse i november.

Oppførsel som dette kan vi ikke tillate. Nok er nok. Nå må det bli stopp på dette en gang for alle.

 

Historiene om Sebastian og Kamilla er nå over for denne gang. De vil nok helt klart dukke opp igjen på denne bloggen og dessverre også i virkeligheten. Nå er det på tide at vi faktisk ser på følgende:

–          Hvordan kan vi forsikre at rekrutteringsselskaper ikke stjeler profil eller CV for så bruke dette til eget beste?

–          Hvordan kan vi forsikre at rekrutteringsselskaper ikke representerer kunder og stillinger uten å ha godkjennelse på dette?

–          Hvordan kan vi forsikre at rekrutteringsbransjen blir mer ærlig, åpen og profesjonell?

Vær så snill å del dette via sosiale medium. Desto flere mennesker dette når ut til desto enklere vil det være å komme med en løsning på disse problemene. Hvis du har bry til å dele dette videre så skal jeg love en ting: Jeg vil fortsette denne kampen og sette av flere sene kvelder og nattetimer for at dette en gang for alle skal bli slutt.

PS. Det er mulig ikke det har rammet deg som firma eller som arbeidssøkende så langt, men en ting er helt sikkert: Om ting forsetter slik som de er i dag så vil det dessverre også ramme deg eller en bekjent av deg innen kort tid. Det kan vi vel ikke akseptere?

Erik Falk Hansen
OG-S AS

Nå som vi legger Sebastian og Kamilla på is så kan jeg overraske dem som ikke kjente så veldig godt til denne store blockbusteren at det også er en del 2. Er ikke det en positive overraskelse? Nå har du noe å drive med i de neste 67 minuttene.

 

One thought on “Falsk Representasjon: Møte med Kamilla og Tyven del 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s