Så langt i bloggen min så har vi sett hvordan noen rekrutteringsfirmaer oppfører seg, eller skal jeg si ikke oppfører seg, i markedet her i Norge.  Vi har også sett hvordan de tar i bruk svært skitne triks for å få et resultat /uttelling (kall det hva du vil) som kun egner dem.

   

Heldigvis er det også en rekke seriøse, dyktige og «snille» rekrutteringsfirmaer innenfor bransjen både med base her i Norge, men også i UK og andre deler av verden. I denne posten kan du som rekrutteringsrepresentant for ditt firma eller som kandidat få med deg enkle tips som kan være med å hindre at falsk representasjon og ikke minst tyveri av CV og Profil finner sted.

Firmaer som mottar CV fra rekrutteringsfirmaer:

Samtlige tips er enkle å implementere, og har ikke noen som helst kostnad assosiert med dem. Det er rett og slett bare å sette i gang slik at  din bedrift kan forsikre deg om følgende:

 • Færre rekrutteringsfirmaer som har liten forståelse for din bedrift vil ha mulighet til å representere ditt firma ut i markedet og uten din godkjennelse.
 • Ditt firma vil aldri komme i en situasjon hvor det er uenighet rundt hvem som har eierskap på kandidat og uenighet rundt hvem som har krav på “finders fee”

Enkle tips:

 1. Ikke godta CV fra rekrutteringsfirmaer der de tilbakeholder kandidatens navn. Jeg vet at mange foretrekker å motta CV uten navn, men det er en del av problemet og er med på å hjelpe de useriøse aktørene.
 2. Ikke godta CV fra rekrutteringsfira uten at det samtidig følger med en signert representasjonsbekreftelse fra kandidat. Dette er et brev som kandidat har signert og sendt til rekrutteringsfirma hvor kandidaten bekrefter at han / henne ønsker å ha sin CV formidlet til ditt firma.
 3. Velg ut 1-5 rekrutteringsfirmaer som du og ditt firma ønsker å ha dialog med. Legg navnene / logo av disse rekrutteringsfirmaene ut på deres hjemmeside.
 4. Legg samtidig ut en beskjed på hjemmeside som advarer interesserte kandidater om å snakke med, eller gi ut informasjon til rekrutteringsfirmaer som utgir seg selv for å representere ditt firma. (Bortsett fra de 1-5 som er valgt ut)
 5. Skriv klart og tydelig i stillingsannonser at ditt firma ikke har godkjent at noen som helst rekrutteringsfirmaer arbeider med den respektive stillingen. (Så framt det er tilfellet)
 6. Ikke ta den enkle ruten med å avslutte en samtale med rekrutteringsfirma på følgende måte: «Hvis du har noen CV`er så send dem over» For noen rekrutteringsfirmaer så betyr dette at de kan gjøre hva som helst på ditt firmas vegne.

Kandidater som er bekymret for at  CV skal bli formidlet uten godkjenning:

Samtlige tips er enkle å implementere, og har ikke noen som helst kostnad assosiert med dem. Det er rett og slett bare å sette i gang slik at du kan forsikre deg om følgende:

 • Færre rekrutteringsfirmaer vil ha mulighet eller rett og slett bry til å i det hele tatt forsøke å bruke din profil som agn for å komme inn med potensielle kunder.
 • Du vil ungå å vise deg som en uprofesjonell jobbsøker hvor din CV flyr rundt hele landet
 • Du vil ha større mulighet for å sikre den en god og riktig jobb enten nå eller i framtiden

Enkle tips:

 1. Bestem deg for å KUN ha dialog med spesifikke rekrutteringsfirmaer som du eller folk innenfor ditt nettverk har gode erfaringer med. Alltid lurt å se om rekrutterer har gode referanser på for eksempel LinkedIn eller på hjemmeside, men ellers bruk ditt nettverk.
 2. Lås din CV på online stillingsdatabaser slik at rekrutteringsfirmaer som har tilgang til disse databasene kun har tilgang til en liten del av din profil. De må da ta kontakt med deg for å få godkjenning til å åpne en komplett CV.
 3. Ikke vær alt for detaljert når du legger ut din profil online. Gjerne tilbakehold noe info som gjør at det er vanskelig å skape en CV med utgangspunkt kun i din profil.
 4. Ikke registrer deg på database til rekrutteringsfirma. Det har ingen verdi og er kun med på å gjøre at de kan sende din CV til hvem som helst og når som helst. Har de stillinger som du er relevant for så tar de kontakt med deg uavhengig om du er på deres database eller ikke. I tillegg så er det sannsynlig at stillingene blir annonsert slik at du selv kan følge med.
 5. Ikke signer opp til «jobb alert» med rekrutteringsfirmaer i tilfeller hvor de samtidig krever din CV.
 6. Les reglene nøye hvis du registrerer din CV eller søker på en jobb gjennom rekrutteringsfirma.

***********************************************************************************************************************

Siste tips til firma:

Jeg nevnte dette i mitt foredrag på HR konferansen i november i fjor (www.hrkonferanse.no), og har fått mange tilbakemeldinger fra firmaer som har dratt nytte av dette.

Om du absolutt ønsker å motta spekulative kandidater fra hvem som helst av rekrutteringsfirmaer, gjør følgende:

 1. Lag en emailinnboks som heter speculativecvs@firmax.com.
 2. Fortell rekrutteringsfirmaer at de kan sende kandidater til denne emailen.
 3. Så raskt rekrutteringsfirma sender kandidat så mottar de et sett med regler / terms and conditions.
 4. Disse reglene kan du lage selv, men bør inneholde følgende:
 • All CV`s must contain full candidate name and candidate signed representation form,
 • Should the candidate apply directly for a position we will not accept to pay a finders fee for this candidate,
 • You are not allowed to portray to the market that you are representing us as a company and must inform the candidate that you are sending their CV over on a speculative basis.

************************************************************************************************************************

Det var alt for denne gang. Håper du har funnet det interessant å møte den nye versjonen av Kamilla og Tyven og at du samtidig føler at du nå kan være enda bedre forberedt når det gjelder useriøse rekrutteringsaktører. Jeg kommer til å fortsette mitt arbeid med å opplyse rundt problemene jeg har snakket om, men for denne gange så blir det en aldri så liten pause. Jeg har jo også en rekrutteringsjobb som må gjøres, dog på profesjonelt vis. 

PS. Har du ikke lest blog 1 og 2 enda så kan du ta en titt på:

http://ogsnorway.com/tyveri-av-profil-og-cv/

http://ogsnorway.com/falsk-representasjon-mote-med-kamilla-og-tyven-del-2/

Eller les siste post fra en hyggelig bransjekollega av meg som deler sine syn på dette problemet: http://mortenbessho.com/2014/11/05/bananabransjen/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s