Alle som driver med rekruttering (både eksternt og internt) er klar over at en rekrutteringsprosess kan være tidskrevende og kompleks. Det å finne den riktige kandidaten kan være en kunst i seg selv. Heldigvis, uansett hvor kompleks og tidskrevende det er så kommer de fleste av oss i mål. En kandidat (om riktig eller ikke riktig) vil til syvende og sist bli ansatt.

Når vi rekrutterer gir vi en åpen invitasjon til kandidater i markedet for en eller annen kommunikasjon med oss. Vi “åpner dørene” for at kandidater skal ringe, sende søknad eller komme på intervju. Dette er noe vi er veldig flinke på og noe som stort sett gjøres på en svært profesjonell måte. I og med at vi er så flinke og profesjonelle rundt akkurat det å åpne døren, er det ikke da naturlig at vi også lukker døren på en profesjonell og akseptable måte? Akkurat slik som du lukker døren i inngangen til huset ditt når du først har åpnet den …  Jeg nevnte i innledningen at store deler av en rekrutteringsprosess kan være svært så kompleks, men at firmaer flest klarer å løse dette. Er det en ting som er lett, enkelt, lite kompleks (kall det hva du vil) så er det å gi tilbakemelding til dem som har tatt imot tilbudet om å søke på en stilling. Da spør jeg rett ut: Burde ikke alle som søker på en annonsert stilling ha rett til å få en eller annen form for tilbakemelding?

Folk flest lukker inngangsdøren etter seg nå en kommer hjem fra jobb

Per i dag så er det slik at mange firmaer har en “policy” hvor de kun gir tilbakemeldinger til jobbsøkere som blir invitert med i en prosess. Det vil si at om du ikke blir invitert på intervju så vil du heller aldri finne ut hvorfor. Da tenker jeg: Hva i huleste er dette for en “policy”? Har du tid til å lage og samt skrive ned en tullete policy som dette, ja da har du jammen meg tid til å gi en tilbakemelding til kandidaten som kanskje har brukt flere timer på å skrive søknad og CV. Har du ikke tid til dette, ja da har du som firma heller ikke tid til å drive med rekruttering. Ja, ditt firma skulle rett og slett ikke hatt lov til å drive med rekruttering.

Om du mener jeg går for langt her så er det helt akseptabelt, men det er en grunn til det jeg sier. Leser du paradoksene nedenfor så kanskje du også tenker litt annerledes.

De tre store paradoksene:

1. Både firmaer og ikke minst de mange “jobbekspertene” vi hører fra daglig gjennom media og sosial media sier som regel at en jobbsøker må bruke god tid på å studere både firma de skal søke til og stillingen de skal søke på. En skal også bruke god tid på å skrive søknad og CV som er rettet mot den jobben som er annonsert. Tidskrevene ja, men gjøres skal det. Paradokset: Mange av firmaene og “jobbekspertene” som kommer med slike råd velger å ikke bruke noe tid på jobbsøkerne dersom de ikke er av interesse og relevans.

2. Mange “huffer og puffer” når de mottar alt for mange søkere som ikke er relevante for stillingen. Jeg har selv fått erfaring med jobbsøkere som hadde passet bedre for en kassejobb på Rimi enn i prosjektlederstillingen som var annonsert.  I utgangspunktet kan jeg derfor forstå dem som “huffer og puffer” over dette, MEN vi løser ikke problemet med å IKKE fortelle disse menneskene hvorfor vi ikke ønsker dem inn på intervju. Det hjelper også lite for disse menneskene at de ikke hører fra oss på grunn av en idiotisk “policy”. Paradokset: Hadde vi satt av litt tid (kanskje 1.minutt) til å skrive et par linjer på mail til en kandidat rundt hvorfor han / henne ikke vil bli invitert inn på intervju så er det gode muligheter for at disse kandidatene ikke vil søke på stillinger de ikke passer for i framtiden og derfor spare deg tid i framtide prosesser.

3. Firmaer bruker ofte store summer på det som også på norsk nå heter “Learning and Development”. Høres fint ut, ikke sant? Da er det jo også stas å skrike høyt til markedet om deres L&D program og ikke minst male dette over hele hjemmesiden. Hva glemmer firmaene her? Det glemmer helt det som også snart er et norsk uttrykk: “Practise what you preach”. Paradokset: Om L&D er så viktig for bedriften og de ansatte, ville det ikke da være naturlig at firmaet også viser dette gjennom selve ansettelsesprosessen? Ikke  bare snakker om det? Er det ikke slik at du som firma faktisk viser at du tar R&D seriøst og at du ser verdien i det? At det ikke kun er “corporate pisspreik”? Hvis en jobbsøker kan lære hvorfor de ikke blir invitert inn på intervju, samt utvikler / forbedrer seg basert på dine tilbakemeldinger, ja da blir det nok enklere og mer suksessfullt for dem neste gang de søker på en stilling.

I dagens oljeindustri her i Norge ser vi at flere tusen ansatte og konsulenter mister både jobb og levebrød. Noen mener at vi er i en svært kritisk og deprimert fase, mens noen andre, spesielt Norsk Olje og Gass, mener dette ikke er så stort problem. De fleste av oss, som har et hjerte, synes nok at dette er en uhyggelig og kristisk situasjon.

Som et resultat av nedbemanningen så skal flere oljearbeidere nå ut å søke ny jobb. Mange av disse har aldri søkt på en stilling eller ikke skrivet CV på over 30 år. Nettopp av den grunn så blir dette med tilbakemelding til jobbsøkere enda viktigere enn tidligere. Som rekrutterer har vi en moralsk plikt til å fortelle og lære disse flere tusen jobbsøkerne hvorfor de ikke blir invitert inn på intervju. De kan ta lære i dette og naturligvis bli bedre og bedre.

Folk som mister jobben mottar ofte oppsigelsespakker fra arbeidsgiver hvor den ansatte får tilgang til en eller annen form for jobbsøkerkurs. Ofte er dette svært avanserte kurs hvor mann lærer om viktigheten med å ha et “firm handshake” og at en bør sitte med rett rygg i intervjuet. (Helst også gå kledd litt fint). Det som er så synd er at vi kanskje ikke hadde hatt behov for dette hadde vi vært mye flinkere de siste 30 årene rundt dette med å tilby tilbakemeldinger til jobbsøkere. Kanskje jobbsøkerne hadde vært såpass oppegående at vi ikke hadde hatt behov for at en mann eller kvinne i dress skulle “patronize” dem med tullete jobbsøkertips. Kanskje oppsigelsespakkene av denn grunn ville vært noe lavere finansielt sett? Det er vel viktig i disse dager? Jeg har hørt noen rykter om viktigheten rundt kostnadsreduksjon.

La oss alle ta et ansvar her. Være så snill å bruke bitte litt tid på å lukke dørene på en profesjonell måte til dem som ikke er ønsket inn på intervju. Det er da store muligheter for at de det gjelder blir bedre og bedre rundt søknadsprosessen. Det vil spare industrien både tid og penger på lang sikt.

PS. Jeg skrev et innlegg om dette med tilbakemeldinger til søkere på offshore.no for en stund tilbake. Her er linken: http://www.offshore.no/sak/61069_tilbakemelding_paa_jobbsoeknad


 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s