Du har sikkert hørt tusen ganger tidligere hvordan du skal skrive en god og profesjonell CV. Noen «eksperter» sier at en CV skal være på to sider, mens andre sier den kan være på flere sider. Noen sier en CV må ha et profilbilde, mens andre sier at det ikke er nødvendig. Noen sier at du må redegjøre for utdannelse på førsteside av CV ‘en, mens andre sier du må redegjøre for arbeidserfaring på førstesiden. Forvirrende? Det kan jeg tenkte meg.

stress

Vi er nå kommet til del to i serien rundt alternative jobbsøkertips. I dag har jeg valgt å komme med noen råd og tips som muligens vil hjelpe og inspirere deg med tanke på å lage en god og profesjonell CV. Om din nåværende CV burde forbedres eller ikke, er ikke opp til meg, men det skader aldri å ta en ny gjennomgang av CV ‘en og kanskje noen av mine råd og tis vil være av nytte.

CV: Hva er riktig og hvordan skal den se ut?

Svaret er enkelt: Det er ikke noe som er riktig og noe som er galt og en CV kan se ut akkurat slik som du ønsker at den skal se ut. Det er også risikabelt å lage en CV kun basert på hva «oss eksperter» mener, ettersom vi ikke kjenner deg som en person. I mine øyne er derfor kurs eller lignende som går på dette med CV oppsett helt ubrukelig, bortkastet penger og tid og ikke annet en lureri.

Det jeg skal gjøre derimot er å komme med noen tips som selv kan velge om du vil bruke eller ikke, men lov meg en ting: Kun ta i bruk de tips som er relevante for deg, din erfaring og din kompetanse. Enda viktigere; Kun ta i bruk det som du er komfortable med. And here is the clue: Skriv en CV som gjenspeiler deg som person.

Det er din CV, bakgrunn og erfaring vi snakker om. Så framt du fortsatt ikke er på ungdomskolen, så er du mer en kapable nok til å komme opp med en CV som er interessant, profesjonell og attraktiv

Hva kan du med sikkerhet velge selv om du skal ta med eller ikke?

Du har kanskje fått grå hår allerede av å stresse med hva og hva du ikke skal ta med i en CV? Da er det ikke så mye jeg kan gjøre med det dessverre. Om ikke de grå hårene er kommet enda så har jeg et lite tips til deg: Ikke stress. Uavhengig av hvordan du forholder deg til det jeg nevner i denne paragrafen så spiller det ingen verdens rolle. Du kan rett og slett “flip a coin” når det kommecoin 2r til følgende:

 • Profilbilde eller ikke profilbilde
 • Kort eller lang CV
 • Detaljert eller ikke detaljert CV
 • Erfaring på forsiden eller utdanning på forsiden
 • Bunntekst eller topptekst
 • Sidetall eller ikke sidetall
 • Arial eller Times New Roman eller kanskje Calibri

Hva behøver du ikke ta med i CV?

 • “References available upon request” (Dette er en selvfølge og helt unødvendig å ta med)
 • Språk: Norsk og Engelsk (Er du norsk så forstår de fleste at du kan snakke og skrive norsk og også engelsk. Kun ta med språk om du kan snakke og skrive flytene tysk, fransk, spansk osv.
 • MS Office egenskaper (Har du klart å lage en oversiktlig og god CV da sier det seg selv at du kan bruke MS Office)
 • Ikke skriv CV i tittelen (Det sier seg selv)
 • Fine “buzzwords” som ambisiøs, proaktiv, motivert bla bla bla (Dette er ting som du kun kan vise gjennom oppførsel eller referanser. Hjelper fint lite om du skriver dette)
 • Resultater eller historie fra videregående skole og nedover. (Har du gått på universitet eller lignende så sier det seg selv at du også har gått på videregående skole)
 • Sommer jobber og ikke-relevante jobber (Ser bare ut som CV påfyll. Da er det heller bedre å skrive mer om de relevante jobbene du har gjort)

Så deilig, nå har du plutselig mye per plass til å skrive om alle de gode erfaringene du har og hva du har oppnådd. Du har til og med plass til å skrive om hva du kan tilbringe til denne stillingen.

 Alternative tips som du kan ta med (om du vil så klart)

Som nevnt tidligere så er det viktig at du kun tar med eller tar i bruk de tingene som du er komfortable med og som passer til deg og din erfaring.

 • Legg til utdrag fra referanse(r) på forsiden. For eksempel: “Kari gjorde en utmerket jobb i stillingen som Prosjektleder hos oss og er en person vi svært gjerne ansetter i framtiden om vi skulle ha behov for hennes kompetanse” Ola Nordman i Olje Norge AS.
 • I stedet for å skrive en lang liste med oversikt over kurs og andre kvalifikasjoner, lag et separat dokument med dette
 • Ha en god blanding mellom tekst og “bullet points”. For eksempel under arbeidserfaring så kan du skrive et par linjer om dine ansvarsområder, for så å skrive 5-6 «bullet points» som dekker dine hovedoppgaver i stillingen
 • Ha en forside som kun inkluderer: Kort profil på 3-4 linjer (maks two «buzzwords» allowed), mens resten av siden dekker tre eller fire kategorier som: Utdannelse, oppnåelser, nøkkelord fra erfaring, tidligere stillinger, tidligere arbeidsgivere, utdrag fra referanser (alle disse i «bullet points»
 • Ikke bruk en CV som har blitt lagd automatisk for eksempel gjennom en søknad online eller gjennom diverse rekrutteringsverktøy. Helt greit å bruke en slik CV der det stilles krav om det, men ikke bruk ellers. Det ser uprofesjonelt ut, det ser slapt ut og ikke minst er dette en CV standard som ikke er skreddersydd for deg som person.
 • Skriv CV på engelsk. (Da slipper du å skrive ny CV der det er krav om CV på engelsk)
 • Først lag en strukturert mal over hvordan du ønsker din CV skal se ut så legg inn all informasjon

Det var alt jeg hadde å komme med i henhold til tips for å skrive en CV som du er komfortable med. Du har kanskje hørt ordtrykket “it is not rocket science”? Jeg kan med glede fortelle deg at det også er tilfellet med tanke på å skrive en CV. Påminn deg selv på at din CV er en oversikt over dine kunnskaper, erfaringer og kvalifikasjoner. Da er det plutselig ikke så veldig vanskelig. Hvis du i tillegg husker på å legge til en smule symmetri er jeg helt sikker på at du vil få en fantastisk CV som potensielle arbeidsgivere vil finne svært så attraktiv.

winner 2

Lykke til


OG-S AS tilbyr jobbsøkerkurs (JSSP – JOB SEEKERS SUPPORT PROGRAM) til firmaer som ønsker å inkludere dette i en oppsigelsespakke til ansatte. Kurset setter den individuelle personen i fokus gjennom 1-2-1 sesjoner og workshops. Enda bedre, det koster svært lite. Sjekk http://ogsnorway.com/courses/ for flere detaljer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s