Jeg er stolt av å være hodejeger. Jeg har vært stolt av å være hodejeger siden jeg først begynte i dette spennende yrket for snart 11 år siden. Det er gøy å være hodejeger. Jeg gleder meg til jobb hver eneste dag og kveld som hodejeger. Jeg elsker faktisk det å være hodejeger. Det å kunne snakke med så mange inspirerende og flinke mennesker i form av kunder, kandidater og bransjekollegaer er ikke annet enn et privilegium. MEN, ja det er et men, stoltheten og gleden forsvinner litt for hver dag som går. Hvorfor: Fordi bransjen etterhvert er blitt utrolig useriøs, konservativ og utdatert. Bransjen er blitt kjent som svindlere i særklasse.

 

Kjære bransjekollegaer

headhuntDet er mange der ute som gjør en veldig god jobb for både kunder og kandidater, uavhengig av om du arbeider innenfor Executive Search, Rekruttering, Bemanning eller utleie av personell. Dere vet hvem dere er og jeg håper dere fortsetter med dette gode arbeidet. Vær stolt av det du driver med.

Samtidig så vet vi at bransjen  begynner å få et svært så dårlig rykte. Jeg har selv vært kritisk til våre kollegaer i UK, men dette er også et problem som vi norske firmaer må ta tak i. Ja, vi er faktisk også skyld i hvordan bransjen per i dag oppfattes av kunder og kandidater. Nå er det på tide å rydde opp i dette og at vi i sammen skaper en bransje som arbeider på en etisk riktig måte, en bransje som respekterer dem vi arbeider med og en bransje som virkelig er med på å skape gode resultater gjennom gode og effektive tjenester.  Klarer vi det, ja da har vi fortsatt mange år igjen hvor vi kan møte alle disse inspirerende, flinke og interessante menneskene innenfor oljeindustrien.

Kjære bransjekollegaer. Rett foran nesen på oss opplever vi en oljeindustri hvor flere tusen mennesker mister jobben. Bedrifter sliter og har stor fokus på effektivisering og kostnadskutt. La oss gjøre det samme. La oss bli mer effektive og la oss levere løsninger som viser at vi også ønsker å være med å bidra til lavere kostnader innenfor industrien generelt. Ja, det er på tide at “mafiavirksomheten” tar slutt slik at bransjen ikke lenger legger til rette for latskap, pompøsitet, dårlige holdninger og svindel.

Hilsen

Erik Falk Hansen, Partner og eier i OG-S AS

«Erik, hvor er du og OG-S når vi sitter og drikker champagne med Hodejeger XYZ på oljemessa i Houston»? Jeg ble spurt om dette i et kundemøte for ikke så lenge siden. Ikke noe i veien med at konsernleder hos kunde spurte om dette (selv om det kanskje var andre ting han burde spurt meg om), men det sier likevel noe om hvordan mennesker ser på bransjen vår. Er det virkelig slik at fine dresser, fine slips, store møterom med skinnstoler champagne og kommentarer i media om hvem som skal ta over for Helge Lund er med på å gjøre oss til bedre rekrutterere?

Da jeg ble spurt om å holde foredrag på HR og lederkonferansen i fjor høst så var meningen at jeg skulle ta et aldri så lite oppgjør med rekrutteringsbransjen. Dere som var der vet at jeg faktisk ikke gjorde dette. Jeg var redd. Jeg hadde et nyopprettet firma og turte rett og slett ikke. Er det noe jeg angrer på? HELT KLART. Nå tør jeg, fordi det er på tide at bransjen får en aldri så liten “wake up call”.

En sann historie om svindleri i særklasse

FaltyEn bekjent av meg som er Daglig Leder i et oljeservicefirma her i Norge, fortalte meg en sjokkerende historie forrige uke. En historie som inneholder oppførsel som jeg desverre hører mer og mer om i disse dager. Jeg foreslo at han burde gå ut med dette i media eller ta det opp med Norsk Olje og Gass, men av respekt for konfidensialitet  han ba meg ta dette opp gjennom bloggen min.

«Det gjør jeg gjerne” sa jeg.

Firma X hadde blitt kontaktet av et norsk Hodejeger / Executive Search selskap som mente at de var den beste aktøren til å hjelpe med ansettelsen av Salgsdirektør. Daglig Leder inviterte hodejeger inn for et møte hvor han møtte en herremann i femtiårene med fin dress og slips. Hodejeger la ut om hvor profesjonelle både han og bedriften var og  fortalte videre om alle de «fine» stillingene han hadde hatt ansvar for tidligere. De ble enige om en avtale hvor målet var å komme til en ansettelse innen fire måneder. (Må ha vært «smart» denne hodejegeren. Fire måneder? God tid til å slappe av litt og kanskje ta en ferie, tenker jeg.

Firma X betalte 1/3 av den totale kostnaden før arbeidet startet og så var prosessen i gang. En prosess som ga Daglig Leder flere av det jeg kaller nesten-hjerteinfarkt ila de neste 6 månedene.

Nesten-hjerteinfarkt nummer 1

Da hodejeger tok betalt 50 000 NOK for å legge ut annonser i diverse media.

Dette var noe Daglig Leder stusset litt over. “Hvordan hodejeger fant kandidater var ikke opp til han, eller var det”? sa han til hodejeder.  Jo, det hadde seg slik at det var i beste interesse for Firma X om man i tillegg til et proaktivt søk også annonserte stillingen i diverse medier. «Greit nok, de var «ekspertene og hvis dette var beste løsning så skulle han gjerne betale de ekstra 50 000» tenkte han.

Gratis-råd til hodejeger: Vær ærlig og fortell kunden at det er mer effektivt for dem om de annonsere stillingen selv. Til syvende og sist så er det kunden kandidater er interessert i og ikke oss hodejegere.

Nesten-hjerteinfarkt nummer 2:

Da Daglig Leder så annonsen som hodejeger hadde lagt ut i diverse media.

Annonsen inneholdt en stor logo av hodejegers selskap, mens helt nede i hjørnet kunne han se (etter at han hadde hentet kikkerten på hytta) en aldri så liten logo av Firma X. Om han ble sint? Selvfølgelig. «Her hadde han blitt lurt trill rundt» tenkte han. Han hadde faktisk betalt for at hodejeger kunne markedsføre sitt eget selskap  gratis, nesten å uten å markedsføre Firma X og stillingen. «Lureri i særklasse» tenkte han videre, mens han fikk summet seg litt. Gjort var gjort. Han hadde signert kontrakten og sånn sett var det hans egen feil. Om han hadde betalt litt ekstra så var det viktigste at de fikk på plass riktige kandidat. Det var i hvert fall det han slo seg til ro med.

Gratis råd til hodejeger: Slutt med svindlerier som dette. Enkelt og greit.

Nesten-hjerteinfarkt nummer 3:

Da hodejeger, endelig, etter fire måneder innkalte til møte for å presentere kandidater.

Fire måneder, Tenker du kanskje? Ja det tenkte også Daglig Leder, men hodejeger forklarte så fint at de hadd gjort en grundig jobb med diverse tester og intervjuer. I tillegg hadde de funnet to av kandidatene for 6 uker siden, men ønsket å vente til de hadde fått på plass tre kandidater før de presenterte dem til Firma X.

Gratis tips til Hodejeger: Om markedet er så vanskelig som dere sier det er, da ville de vært smart å levere kandidat 1 og 2 til kunde så raskt de var klare. Hørt uttrykket: «Time kills deals»?

Nesten-hjerteinfarkt nummer 4:

Da hodejeger presenterte de tre «beste kandidatene» i et møte med Firma X

Da hodejeger hadde presentert kandidatene kom sjokket eller «nesten-hjerteinfarktet». Ingen av de tre kandidatene var særlig relevante for stillingen og Daglig Leder hadde forventet et mye bedre resultat. Hodejeger refererte enda en gang et “vanskelig marked” og at dette var de beste kandidatene på markedet. Rett og slett ut av frustrasjon ble Daglig Leder enig med dem om å intervjue to av kandidatene.

Gratis tips til hodejeger: Unnskyldningen om vanskelig marked holder ikke lengre. Skal du bruke den unnskyldningen så får du også legge ut en advarsel om dette på deres hjemmeside.

Nesten-hjerteinfarkt nummer 5:

Da daglig leder mottok faktura for del to av prosessen.

Selvfølgelig viste det seg at intervjuene var bortkastet tid. Selv hadde Daglig Leder ønsket å avsluttet intervjuene etter 20 minutter, men hodejeger hadde dratt det ut med irrelevante, pompøse og sånne «prøve å gjøre seg viktige» spørsmål. Sånn spørsmål som folk som lever i nået er dritt lei av .

Tre dager etter intervjuene fikk han en faktura på pulten sin: Del 2, Rekruttering, Salgsdirektør. Var han frustrert? JA. Var han forbannet? JA. Følte han seg lurt? JA. Hadde han fått et godt inntrykk av bransjen? NEI, NEI, NEI.

Gratis tips til hodejeger:  Du fakturerer ikke en kunde uten å ha levert resultater, og det uavhengig om du er med i «mafiabransjen” og har avtalt dette med andre. Hvem vet, kanskje du hadde blitt litt mer motivert for å gjøre en god jobb hvis du ikke fakturerte 70% av totalbeløpet før arbeidet var gjort?  Hvem vet, hardt og proaktivt arbeid i ny og ne skader ingen. “Give it a try”

Nesten-hjerteinfarkt nummer 6:

Daglig Leder fant selv en kandidat som hodejeger hadde «prøvd» å «hodejege»

Daglig Leder traff helt tilfeldig en bekjent på en messe i Stavanger. De pratet litt over en øl eller to på kveldsarrangementet, og til slutt så viste det seg at denne personen muligens kunne være interessert i stillingen som Salgsdirektør i Firma X. De ble enige om å møtes hos Fima X uke etter og resten er historie. Endelig var ting på plass.

Så var det hodejeger da…. Hodejeger ba om at Firma X trakk tilbake tilbudet slik at de kunne kjøre et par tester og intervjuer selv med kandidat.  “Til syvende og sist så var det dem som var eksperter på rekruttering og utvelgelse og de måtte jo godkjenne dette” ble han fortalt. Denne gang var Daglig Leder sterk nok til å si NEI. Han hadde fått nok av dette vaset.

Gratis tips til hodejeger: Ikke gjør for mye ut av det og den du er. Du er en hodejeger, eller som jeg kaller meg selv «dritten i midten». Ikke gjør ting vanskeligere bare for vanskelighetenes skyld. Om du har gjort dette i dine glansdager  så ikke «melk» markedet slik som det er i dag. Den tid er langt forbi.

Nesten-hjerteinfarkt nummer 7:

Daglig Leder fikk faktura nummer 3.

3 uker etter siste samtale med rekrutterer fikk Daglig Leder en ny faktura på pulten. Dette var for del tre og siste del av rekrutteringprosessen, ansettelsen. Den delen som skulle betales når hodejeger hadde fått alt på plass. Hva Daglig Leder sa og tenkte passer seg ikke på trykk.

Gratis råd til hodejeger: Dette er uprofesjonelt og hører ikke hjemme noen sted bortsett fra i Gudfaren 1, 2 eller 3 eller innenfor den norske rekrutteringsmafia. Stopp “melkingen” av kunder og kandidater en gang for alle.
Nå er det gått noen måneder siden denne episoden. Daglig Leder har roet seg litt og Salgsdirektør er på plass. Siden den gang har det også blitt klart at hodejeger faktisk hadde kontaktet kandidaten tidlig i prosessen men kandidaten hadde sagt nei. Han hadde ikke tid til å gå inn i en prosess som innebar følgende: Skrive ny CV, skrive søknad, overlevere referanser, to tester, intervju med researcher og helt til slutt, intervju med partner. Alt dette uten at hanfikk “lov” til å høre hvem kunden var. Som familemann med 3 barn og som direktør i et Subseafirma den dag i dag var dette noe han slett ikke hadde tid til. !Helt uaktuelt” hadde han sagt.

Gratis tips til hodejeger: Respekter det faktum at de flest kandidater / passive kandidater er mennesker i som sitter i svært viktige stillinger den dag i dag. Da må dere respektere at disse menneskene ikke kan fly rundt på ørten møter med hodejeger bare for at dere skal prøve å gjøre dere viktige. Respekt også det at kandidater i slike stillinger blir kontaktet daglig av hodejegere og at de ikke har tid til alt dette vaset som fant sted i denne prosessen. Vis litt respekt også til deres kunde ved å representere dem på en god måte. Det dere kaller “Profesjonalitet” i tillegg til pompøsitet og fine “buzzwords” hjelper lite så lenge du glemmer respekten hjemme i stua.

Hvis bransjen kan unngå slike historier i framtiden så er det noe vi alle vil være tjent med. Det er ingen tvil om at mange kunder og kandidater opplever disse «nesten-hjerteinfarktene» stadig oftere, akkurat slik som Daglig Leder i denne situasjonen. Bransjen vi arbeider i er blitt en stor bransje og den er blitt voksen. Da trenger man også å fornye seg. Akkurat på samme måte som det som nå skjer innenfor oljeindustrien.

Jeg er ikke ute etter å henge noen ut her. Som nevnt så er det utrolig mange flinke aktører i markedet. Dem har jeg stor respekt for og de fortjener all ære for det de driver med. Samtidig er det noen som virkelig må våkne litt. De må fornye seg og samtidig slutte med det som så mange kaller «mafiavirksomhet» Rydd opp nå slik at alle i bransjen kan være stolte av det vi driver med. Rydd opp nå slik at alle kunder og kandidater også kan ta stolthet av å være våre samarbeidspartnere.

Jeg avslutter med en rask kommentar fra en bransjekollega. Til spørsmålet om hva han mente var galt med bransjen svarte han: “Det er de firmaene som arbeider med en “no cure no fee” som ødelegger bransjen”. Ha ha. Jeg må le litt av disse gudfarene.

PS. Kom gjerne med tilbakemeldinger på dette, men ikke kom med den «du er kun ute etter å få nye kunder». Det er jeg ikke og jeg driver et firma med som består av kun 2 personer. Vi har mye å gjøre og trenger jeg nye kunder så skal jeg ikke bruke media til å ordne dette.

 

One thought on “Når bransjen skaper hjerteinfarkt i stedet for resultater

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s