Har du, som meg, tenkt følgende?

 1. Skal du ha det beste produktet, ja da er det naturlig at du betaler godt for dette
 2. Skal du ha den beste tjenesten, ja da er det naturlig at du betaler godt for dette
 3. Skal du ha den beste kjæresten, ja da er det naturlig at du betaler godt for dette

Så klart det noe som ikke stemmer med punktene ovenfor. Man betaler jo ikke for en kjæreste, i hvert fall ikke folk flest. Når det er sagt, er det virkelig slik at punkt 1 og 2 har noe mer for seg en punkt 3 og stemmer det at kvalitet koster?

pengerEn dag går ikke forbi uten at vi leser om kostnadskutt innenfor oljeindustrien. Kostnadskutt som for øvrig jeg mener er helt nødvendig for at vi fortsatt skal kunne “leve” av oljeindustrien langt fram i tid. Når til og med “tabloidsøppelet” velger å skrive en sak om dette på bekostning av en sak om Lisa og Per som kranglet i siste episoden av Farmen, ja da er det helt klart et stort problem. Et problem som industrien må ta seriøst og et problem som industrien heldigvis, så langt, har tatt seriøst. Dette har fått meg til å tenke litt. Ikke på krangelen i Farmen, men mer på dette med oss nordmenn og kvalitet. Hvorfor er vi nordmenn kjente over hele verden for å betale for kvalitet? Hvorfor skal oss nordmenn, som ellers er fanget av janteloven, plutselig glemme Mr. Jante når det kommer til å betale for å få de “beste” produktene og tjenestene?

Det er et veldig logisk svar på dette. Det var nemlig Gud som ga streng beskjed til Adam og Eva om at de måtte huske å legge igjen en beskjed (i form av et brev) på isen som var der Norge er den dag i dag, hvor det stod følgende: Kvalitet koster. Lov Gud at dere ikke glemmer å spre dette. 

 

Jeg leste et blogginnlegg fra en bransjekollega som virkelig fikk meg til å tenkte på dette med kostnad og kvalitet. Jeg ønsker i grunnen ikke å kalle denne personen for en kollega ettersom jeg rett og slett ble flau på bransjens vegne når jeg leste innlegget hans, men av respekt så skal han også få lov til å være en kollega. Han mente at kvalitet kostet og skrev det på en måte hvor han tydeligvis mente at kvalitet kostet uavhengig av andre faktorer. Betaler du mest, ja da får du sannelig også den beste tjenesten med best kvalitet. Er du som leverandør dyrere enn dine konkurrenter, ja da er du også best, “basically screw the rest”. Kommentarene til denne bransjekollegaene løser veldig mye for mange: For eksempel, vi vet nå hvilke rekrutteringsfirmaer som er de beste. Det er dem som koster mest og det er dem du burde ta i bruk om du skal ansette folk til din bedrift. Får du tilbud om 35% i ansettelseshonorar ja da vet du at du mest sannsynlig får den beste tjenesten, men bare for å være helt sikker så kan du jo spørre din leverandør om de kan øke dette til honoraret til 50%. (Bare sånn for sikkerhetsskyld)

In all seriousness, personen som skrev dette sprøytet fikk i hvert fall meg til å tenke litt på dette med kostnad og kvalitet. Speselt innenfor oljeindustrien har vi mye å tjene hvis vi kan bli bedre til å finne kvalitet i de noe rimeligere produktene og tjenestene som tilbys, samtidig som vi glemmer beskjeden fra Gud om at kvalitet koster. Klarer bransjen dette så vil nok snart nedbemanninger bli lagt på is.

Ved å lese dette så har du kanskje allerede kommet opp med en liste på flere produkter og tjenester hvor faktisk den dyrere løsningen er best. Så klart finnes det slike tilfeller, en rekke av dem faktisk. Når det er sagt så finnes det også mange tilfeller hvor kvalitet nødvendigvis ikke koster. Vi må bare bli bedre til å forstå dette slik at vi kan gå ut å finne disse løsningene.

Her er noen jeg kom opp med:

 • En tur til Syden for hele familien som ble bestilt 12 måneder før avreise for 30 000 NOK er av like høy kvalitet som samme tur til Syden som naboen bestilte for 50 000 NOK 3 uker i forveien (Så framt solen skinner så klart)
 • En flytur med SAS til New York på en mandag for 6000 NOK er like komfortable / ukomfortable som samme flytur på en tirsdag som kostet 10 000 NOK (Så framt det ene flyet ikke krasjer så klart)
 • Geofysikeren Per Olsen blir ikke bedre over natten fordi en hodejeger velger å ta betalt 400 000 NOK for per i motsetning til en annen hodejeger som tar betalt 250 000 for Per.
 • Kubbelys på Nille brenner like lenge og har samme farge på flammen som et kubbelys fra en dyrere butikk (Kanskje du til og med finner noen andre bargains i samme slengen)
 • Slips fra en butikk som selger dresser for en mann ser helt like ut som de slips som koster det dobbelte
 • Epler fra hagen, som forøvrig er gratis, er minst like gode som epler du kjøper i butikken
 • Eggene fra kyllingene til naboen er vel så gode som eggene du kjøper i butikken

Koster det for kvalitet? Det kan ikke jeg svare på, det kan heller ikke du og selv om han mente han kunne svare, så kunne ikke Gud heller gi svar på dette. Om kvalitet koster eller ikke avhenger helt av personen eller bedriftens behov, konkurranseforholdene i markedet og ikke minst hva du sitter igjen med etter du har mottatt produktet eller tjenesten.

Mitt firma, OG-S AS, har nå satt opp prisene. Vi tar nå 80% i rekrutteringshonorar og er det dyreste rekrutteringsfirmaet i markedet. Da må du jo bare bruke oss. Vi er jo de beste (inntil noen andre øker prisen til 81% selvfølgelig)

2 thoughts on “Kvalitet koster. Eller?

 1. Hvem definerer hva som er kvalitet? Og hva er god kvalitet? Hvis du har bestilt en folkevogn og får en ferrari, eller motsatt blir du da fornøyd?

  Jeg tenker rett kvalitet til avtalt pris levert til rett tid, kan være et godt utgangspunkt. Men det forusetter at en må ha kommunisert med de som skal kjøpe dette hva/hvordan/hvem/når etc de skal ha – Scope of work som man snakker om i min bransje. Det koster mer å ikke levere rett kvalitet, hva når du må gjøre jobben på nytt – reklamasjon? Og hva når kunden ikke helt hva de vil ha? Her er ingenting rett frem 🙂

  Og jeg kjøper lys på Nille, de brenner finere og lengre enn mange andre lys ( og de koster faktisk mindre enn lys som ikke brenner så fint og lenge 🙂 )

  Epler har jeg i hagen og de er utrolig gode, de koster ikke så mye i kroner, men de koster tid investert for å passe på at de vokser seg store og fine uten sykdommer .

  Og da er vi nokså enig ikke sant – Om kvalitet koster eller ikke avhenger helt av personen eller bedriftens behov, konkurranseforholdene i markedet og ikke minst hva du sitter igjen med etter du har mottatt produktet eller tjenesten.

  mvh Ingrid

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s