I disse dager, hvor dessverre flere tusen oljearbeidere mister jobben, er det en ting vi som driver med rekruttering, enten in house eller eksternt, kan gjøre: Det er å sørge for at karrieresiden på nettsidene våre er oppdatert og ikke består av ikke-aktive stillinger. Det å annonsere stillinger som ikke lengre er aktive er ikke annet en hån mot jobbsøkere.

Jeg skrev om dette for en stund tilbake i http://www.offshore.no, men fikk lyst å skrive om det igjen etter at jeg så et rekrutteringsfirma var ute å markedsførte seg her på LinkedIn med en link til deres stillingsannonser. Da jeg tok en titt på deres hjemmeside så hadde de en liste på 40+stillinger, men da jeg trykket inn på stillingene så viste det seg at disse var fra langt tilbake i tid. Beskjed til firmaet: Så fine dere er. Skikkelig bra et dere opptrer på en slik måte. Fortsett med dette så blir det fortsatt vanskeligere for folk å søke på aktive stillinger.

Desverre er dette tilfellet med mange rekrutteringsfirmaer, men også med mange firmaer som rekrutterer til dem selv. Egoisitsk oppførsel? Ja. Skulle slike mennesker få lov til å drive med rekruttering og mennesker? Nei, Nei, Nei.

Hånd

Det minste vi i bransjen kan gjøre i disse dager er å gi en hjelpende hånd til dem som søker jobb, ikke gjøre det vanskeligere for dem.


Problemet:

 Jeg lurer stadig på hvorfor firmaer velger å annonsere deres ikke-aktive stillinger. Er det latskap som gjør at stillingene fortsatt ligger ute? Er det rett og slett at disse rekruttererne ikke er smarte nok til å forstå kosekvensene av dette? Er det rett og slett at disse rekruttererne ikke forstår ord som menneskelighet og respekt? Er det fordi “det ser så fint ut” om man annonserer en rekke stillinger? Jeg tror nok det er en god miks av samtlige punkter.

Hvorfor et dette så viktig?

  1. Arbeidssøkere vil kaste bort tid på å skrive detaljerte og skreddersydde søknader til stillinger som ikke en gang eksisterer
  2. Denne bortkastede tiden kunne bli brukt på å skrive søknader til aktive stillinger, eller eventuelt til å følge opp på de stillinger man allerede har søkt på

Løsningen:

Det positive med alt dette, er at det er enkelt å gjøre endringer. Min oppfordring til alle som driver med rekruttering enten internt eller eksternt er følgende:

  • Bruk 10 minutter på å gå gjennom alle utlyste stillingsannonser. Vær sikker på at alle utlyste stillinger er aktive / reelle stillinger. Hvem vet, kanskje du rett og slett har glemt å fjerne noen. Husk: kanskje neste gange er det du som må søke jobb, og du som bruker en halv dag på å søke på en annonse som ikke er reell.
  • For dere som annonserer ikke-aktive stillinger med vilje, så vil jeg gjerne anbefale dere å gå litt i dere selv, og prøv å tenk på konsekvensene dette kan ha for dem som nå skal ut å søke nye stillinger. Med litt selvinnsikt så kommer du nok raskt til en konklusjon som gjør at du fjerne slike stillinger. Hvis ikke du gjør det, ja da har du rett og slett ikke noen som helst rett til å arbeide med mennesker.
  • Og dere få  som kopierer stillinger for så å legge dem ut på egen hjemmeside er det bare en ting å si: Slik oppførsel kommer dere ikke langt med.

Som hodejeger selv så har jeg merket stor økning i henvendelser fra kandidater de siste 3-4 månedene. Det er aldri kjekt å bli fortalt at man mister jobben man var så glad i, og at man ikke lengre vil arbeide med de kollegaene man var så glad i. For meg er det utrolig viktig at oss som driver med rekruttering er ydmyke over alle kandidater i markedet, og at vi gjør et arbeid på deres vegne som er i tråd med våre verdier og holdninger. Forhåpentligvis er de fleste enige i at annonsering av ikke-aktive stillinger faller i kontrast til slike verdier og holdninger.

Min oppfordring til alle aktører i markedet er derfor: Hvorfor ikke ordne opp i dette i dag? Enklere blir det ikke!


Hadde du mulighet til å legge igjen en kommentar samt rate denne posten så hadde jeg virkelig satt pris på det. 

One thought on “Annonsering av ikke-aktive stillinger: Et hån mot dem som søker jobb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s