Mandag denne uken så la jeg ut del 1 av innlegget som gikk «bitte litt» til angrep på «ekspertene» som gjør jobbsøkerprosessen til en vitenskap og ikke til hva det faktisk er, en relativ enkel prosess. (https://erikfalkhanseniogs.com/2015/01/13/pa-utkikk-etter-ny-jobb-det-er-ikke-sa-vanskelig-som-mange-vil-ha-det-til/) Disse menneskene er dessverre ofte bare med på å gjøre det vanskeligere for dem som skal søke jobb. CV på en side / CV på to sider, bilde på CV / ikke bilde på CV, utdanning først / arbeidshistorie først, ring før du sender søknad / ikke ring før du sender søknad, møt opp 15 minutter før intervjuet / møt opp 5 minutter før intervjuet, tørk deg i rumpa før intervjuet / ikke tørk deg i rompa før intervjuet. Du skjønner tegningen.

YouDet som fikk meg til å skrive om dette er det som absolutt irriterer meg mest med slike «eksperter» og «råd», nemlig det at en blir nesten tvunget til å ikke være seg selv. Det mener jeg er svært skadelig for deg og din søknad, men også for den potensielle arbeidsgiveren.

Som følger av dette så nevnte jeg at jeg derfor prøver å holde meg borte fra å gi råd som går ut på å gjøre ditt og datt, men at jeg heller oppfordrer mennesker til å være seg selv gjennom hele søknadsprosessen. Det jeg heller ønsker å gjøre er å gi en liten innsikt i hvordan jeg selv ville gått fram hvis jeg var på utkikk etter ny jobb. Da kan du som leser kanskje plukke opp noen tips som passer deg, men samtidig også ignorere de tingene som ikke passer deg i det hele tatt.

Så framt du husker på at du kun tar med deg det som passer for deg så kan du fortsette å lese dette innlegget. Er du kun ute etter å kopiere eksakt hvordan jeg ville gjort ting så kan du bare slutte å lese, ta en runde med deg selv, for så å komme tilbake når du forstår at det viktigste er å være seg selv.

Høres det OK ut? I så tilfellet; «Here we go»


La oss anta at jeg begynner med å søke etter jobber i begynnelsen av uka.

Søndag: (Studere meg selv)

Jeg ville brukt litt tid på å tenke på hva jeg ønsker å drive med og hva jeg kan bidra med. Dette er relativt enkelt ettersom jeg mener jeg kjenner meg selv relativt godt.

Mandag: (Research)

Morgen: Første delen av dagen bruker jeg til å lage en liste med samtlige utlyste stillinger som passer til min bakgrunn og mine ønsker.

Ettermiddag: Jeg setter av resten av dagen til å lage det jeg kaller «Market Map» hvor jeg undersøker samt skriver ned samtlige bedrifter som jeg kan tenkte meg å jobbe for og hvor jeg mener jeg kan bidra, uavhengig av om denne bedriften har utlyste stillinger eller ikke. For meg er det viktig å undersøke så mange bedrifter som mulig og ikke kun fokusere på de bedriftene som «vi alle kjenner til». Det er alltid bedrifter der ute som kan være relevant, men som jeg ikke har hørt om tidligere.

På slutten av denne dagen sitter jeg nå med en liste på en rekke «leads» enten i form av aktive stillinger eller bedrifter som muligens kan være interessert i meg og min kompetanse. Forhåpentligvis har jeg nådd målet mitt om å ha 20 aktive stillinger og 40 spekulative muligheter. Før jeg tar fram vaffeljernet og kaffekokeren samt gjør meg klar for ukens første episode av Paradise Hotel så lager jeg også laget et regneark (Se nedenfor) som jeg kan bruke som en slags database og kalender gjennom hele søknadsprosessen. Bibelen min liksom.

Så er det endelig tid for Paradise Hotel. Hvem puler med hvem denne gang? Dette blir spennende.

blogg bilde 3 ny

blogg bilde 4 ny

Tirsdag: (Action time)

Ny dag og tid for litt action. Jeg har alt på plass. Telefonen, Laptop, regnearket og selvfølgelig kaffekoppen. Så setter jeg i gang med det viktigste «og varmeste»; DE AKTIVE STILLINGENE. En for en ringer jeg til kontakt personen(e) for å høre litt mer om stillingen samt selge meg inn litt sånn indirekte som mange kaller det. Jeg velger å ta for meg stilling for stilling så det blir først å ringe Firma X for så å sende søknad og CV til Firma X før jeg flytter over til Firma Y. Jeg er flink til å oppdatere regnearket underveis og prøver å glemme alle negative tanker om regninger som jeg ikke kan betale og heller tenker på turen til Thailand som jeg skal bestille så snart jeg for en ny jobb.

Dagen er endelig omme. Vafler blir det ikke i kveld, men en ting er helt sikkert: Ny episode med Paradise Hotel. Hvem blir mest full i kveld mon tro? Det kribler i magen min.

Onsdag: (Mer action time)

Ny dag og nye muligheter. Som alltid vil jeg gjøre det som er viktigst og «varmest» først og det vil være å ringe dem som jeg kanskje ikke fikk tak på i går.

Så kan jeg endelig begynne å gjøre henvendelser mot de mer spekulative mulighetene. Det som er så greit med dette er at jeg kommer til å gjøre det på mer eller mindre samme måte som jeg gjorde det med de aktive stillingene, “RING SÅ SEND” PRINSIPPET som jeg kaller det. Først ringer jeg linjeleder og forteller litt om min situasjon og kompetanse samt nevner hvor mye interessant jeg har lest og hørt om dem på deres hjemmeside. Jeg forteller videre at jeg ikke kunne se at de hadde noen aktive stillinger, men at jeg uansett kunne tenkte meg et møte med dem for å høre litt mer om dem samt høre litt om framtidige muligheter. Mentalt sett så er jeg hele tiden overbevist om at jeg og min kompetanse er relevant for dem og at de ønsker en samtale med meg. Er jeg ikke det så kan jeg bare gi opp her og nå. Etter hver samtale så sender jeg CV + intro og baserer dette på hva vi avtalte over telefonen

Det har blitt enda en lang dag og ikke minst relativ tøff dag sånn mentalt sett, men en ting må gjøres før jeg tar kvelden; Oppdatere regnearket eller «bibelen». (Se nedenfor).

Da er vi halvveis gjennom uka og jeg dropper kaffen og tar meg et godt glass rødvin, setter på TV3 og endelig er det tid for en ny episode av Paradise Hotel med krangling, fyll, klining og grining. Dette skal bli gøy.

Blogg bilde 1 ny

blogg bilde 2 ny

Jeg har valgt å bruke litt farger her for å enklere følge med. Jeg bruker rødt der det er ingen mulighet, gult hvis det er kanskje en mulighet eller grønn der jeg har fått intervju.

Som du også kan se så bruker jeg et regneark for aktive stillinger og et regneark for spekulative henvendelser.

Torsdag: (Action og oppfølgning)

Jeg våkner til tanken om at jeg helt klart har gjort nok henvendelser og sånn sett er det bare å vente i spenning. Det første jeg gjør er å følge opp ting i henhold til regnearket mitt, men i og med at det fortsatt er litt tidlig i prosessen så er det kanskje ikke så alt for mye å gjøre. Jeg tar derfor en fridag. NEI, selvfølgelig gjør jeg ikke det. Mulig Dolly bare arbeider fra 9 til 5, men som jobbsøker er det 9 til 8.

Så hva kan jeg gjøre?

dolly 1Først ser jeg etter nye stillinger som er kommet ut og følger dem opp som med de andre og som alltid oppdaterer jeg regnearket mitt. Deretter bruker jeg noen timer på LinkedIn for å kunne finne flere leads som kan være relevante. Jeg er erfaren nok til å forstå at «The more I put in one end, the more comes out the other end» Så er det bare å oppdatere regnearket og følge opp som i tidligere tilfeller.

Stor kveld foran meg. I kveld skal noen stemmes ut fra Paradise Hotel. Jeg holder på å tisse på meg i spenning.

Fredag: (Selv om det er fredag så er det fult kjør)

Samme som dag 4, men dessverre har jeg ikke noe å se fram til i kveld. Fredag er det pause i Paradise Hotel.

Vel vel, det er i hvertfall helg og selv som arbeidssøker så er vel det deilig.


Hadde du mulighet til å legge igjen en kommentar samt rate denne posten så hadde jeg virkelig satt pris på det. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Del 2: På utkikk etter ny jobb? Det er ikke så vanskelig som mange vil ha det til

 1. Mange selvfølgeligheter her, men det er selvfølgeligheter av den typen som aldri kan sies for ofte. For min egen del leser jeg en fellesnevner ut av det du skriver som jeg oppsummerer i det nynorske ordet DRIVE.
  Uansett hvor trått man kan ha det som menneske innimellom; Ikke mist din DRIVE!

  Oppretthold din tro på deg selv og fremtiden din, og to streker under det du skriver; vær deg selv!

  Like

 2. Fantastisk bra beskrevet.. helt enig med deg å finne jobb er ikke så vanskelig som alle sier.. fant disse litt seint og bestemte meg å lese et par ganger for at info’en sitter bedre i hodet!!! 🙂

  Like

 3. Morsom lesning om en ikke fullt så morsom prosess (er inne i den nå). Håper jeg kan dra nytte av det du kommer med (tror faktisk det).

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s