I går hadde jeg gleden av å ha et kaffemøte med en svært inspirerende og flink HR student fra Markedshøyskolen i Oslo. Hun holder på med Bacheloroppgaven, men hadde samtidig begynt å lukte litt på hvilke muligheter arbeidslivet har å tilby henne fra og med høsten 2015. Det var et svært hyggelig møte (håper du mener det samme), men også litt trist faktisk. Ikke sånn trist at tårene begynte å trille så fort jeg hadde sagt «ha det bra» og «lykke til», men litt lei meg ble jeg nok.

SpørsmåDet hadde seg slik at denne flotte hadde svært liten innsikt i hva hun gjorde riktig og galt i henhold til jobbsøknader. Det var faktisk slik at de bedriftene hun hadde sendt søknad til ikke hadde tatt seg tid eller bry (kall det hva du vil) til å gi henne noen tilbakemelding. Alt hun sto igjen med var et stort spørsmålstegn rundt dette med om hun var relevant eller ikke. Dessverre så kunne hun heller ikke være sikker på om søknaden hadde kommet fram til en reell person hos de bedriftene hun søkte hos. (en person som er fysisk ansatt i bedriften og som kan høre, lukte, se, smake og føle) Ja, det var jo også en mulighet at søknaden hennes hadde blitt luket ut som ugress av et eller annet fjollete rekrutteringssystem som verken kunne høre, lukte, se, smake og føle. Som sagt så var hun rett og slett et stort spørsmålstegn.

Personer som denne jenta er «morgendagens helter». Det er slike flotte, inspirerende og svært kompetanserike mennesker som skal være med å sikre et sunt næringsliv i framtiden. Da er det ikke annet enn trist, tragisk og respektløs at slike mennesker får et såpass dårlig førsteinntrykk av arbeids og næringslivet. Heldigvis, er jeg overbevist om at «den som ler sist ler best» er tilfellet denne gang. Hun kommer helt sikkert til å få seg en jobb, hun kommer helt sikkert til å få seg en veldig god jobb og hun kommer 100% sikkert til å gjøre en kanon jobb. Tenk litt på det dere som ikke hadde bry eller tid til å sende henne en aldri så liten email med “takk for søknad, men på grunn av følgende så går vi ikke videre med deg som kandidat”.


Åpner du døren så må du også lukke den

Høsten 2014 skrev jeg noen tekster rundt dette med tilbakemeldinger på jobbsøknad og hvor viktig dette er. «Åpner du døren så må du også lukke den» refererte jeg til. Joda, mange er flinke og «profesjonelle» når de åpner dørene for jobbsøkere, men så velger de derimot å glemme alt som har med profesjonalitet, integritet og respekt å gjøre så raskt de mener det ikke gagner dem. De lukker altså ikke døren.

«Hadde vært spennende å se hvor mange bedrifter som selger / presenterer seg selv med verdier som integritet og respekt faktisk glemmer dette når det kommer til jobbsøkere.»

Door 1 Til dere som driver med slik ignorant oppførsel; la meg fortelle dere følgende: Hvis dere ikke forstår hvorfor dette med tilbakemelding på jobbsøknader er viktig i henhold til både den som søker jobb og også din bedrifts rykte, da har dere ikke noe å gjøre i en stilling hvor dere har ansvar for mennesker. Kanskje det er på tide at dere søker nye og mer passende utfordringer. Ironisk nok så kanskje dere også kan få oppleve hvor frustrerende det er føle seg som et stort spørsmålstegn.

Så til dere som tror at dere kan «gjemme» dere bak en «policy», trykket i miniatyrskrift på deres hjemmeside, som sier at dere ikke gir tilbakemelding til søkerne som ikke er aktuelle. La meg fortelle dere følgende: Dette kommer dere ikke langt med. Har dere tid til diskutere og skrive en slik «policy», ja da har dere også tid til å vise litt respekt mot alle dem som ikke har gjort annet enn å vise interesse for deres bedrift og hva dere driver med.


Paradoksene

 • Både bedrifter selv og de alt for mange «jobbekspertene» rundt omkring i Norge (Jobbekspert = en som hele tiden er på trykk i diverse medier og som har en tendens til å anbefale jobbsøkere at man ikke må være seg selv) sier at en jobbsøker må bruke god tid på å forberede søknad samt produsere en skreddersydd CV. Følger man disse rådene, ja da går det gjerne tre til fire timer per søknad. Da er det vel ikke for mye forlangt at mottaker bruker 30 sekunder på å gi en tilbakemelding? Eller kanskje dere «eksperter» tror at jobbsøkere har massevis av som kan kastes bort? Det har de faktisk ikke. De har faktisk mindre tid enn deg og meg. De trenger en ny jobb og helst raskt.       
 • Paradokset: Jobbsøkere må bruke god tid på søknad og CV sier både bedrifter og «ekspertene». Selv bruker de svært lite tid, om ingen tid, på jobbsøkeren.
 • I disse dager velger bedrifter å investerer mer og mer i det som på godt norsk heter «Learning and Development» eller på enda bedre norsk, «L&D». Høres fint ut, ikke sant? Det som også er stor stas for slike bedrifter er nettopp det å kunne skrike høyt om dette på studentarrangementer, messer og andre bransjetreff. Dessverre glemmer bedriftene en ting, som på godt norsk (blir mye godt norsk her) heter «practise what you preach». 
 • Paradokset: Om L&D er så viktig so bedrifter vil ha det til så er det vel også naturlig at bedriften viser at man faktisk praktiserer dette rekrutteringsprosessen. Dessverre er det alt for mange bedrifter som ikke gjør det eller som eventuelt ikke forstår engelsk og «practise what you preach»
 • Mange «huffer og puffer» når de mottar et høyt antall irrelevante søkere for en stilling. Dårlige stillingsannonser er nok en grunn til dette, men jeg kan forstå at det er frustrerende når man får søknad fra kandidater som hadde passet bedre inn i kassa på Rimi enn i Prosjektlederstillingen som var utlyst. Når det er sagt så løser vi ingen problemer ved å unngå å fortelle disse søkerne om hvorfor de ikke er relevante for den utlyste stillingen.                        
 • Paradokset: Gir man tilbakemeldinger til alle jobbsøkere, ja da vil dem som søker i «hytt og pine» fort forstå at dette ikke nytter. Jeg tror faktisk det er en god mulighet for at mange av disse søkerne allerede har tatt på seg sko, lue og votter og hoppet på sykkelen (hvis ikke det er glatt) for å besøke butikksjef Olsen på Rimi.

Personlig mener jeg at alle som driver med rekruttering i en eller annen form må ansvar og bli mye bedre på dette med tilbakemeldinger. Det er svært så frustrerende for jobbsøkere om et gjelder nyutdannede eller de med mer erfaring. De fleste av oss går gjennom den kompliserte prosessen med å åpne og lukke døra til leiligheten, huser, hybelen eller båten når vi går på jobb hver morgen. Det samme prinsippet gjelder også i arbeidslivet når det kommer til jobbsøkere. Husk at det er dem som skal være med på å lede din bedrift til videre suksess og husk at det er dem som indirekte markedsfører bedriften din, uavhengig av om de fikk jobben eller ikke. Kanskje noe å tenke på før du stiller på jobb i morgen?

Et siste stikk til dere som velger å ignorer jobbsøkere:

Jeg har snart 12 åres erfaring fra rekruttering og har sett og lært mye gjennom min karriere. I går så lærte faktisk jeg noe om rekruttering fra en jente i år tre på markedshøyskolen. Hun hadde faktisk en super ide til hvordan man kan forbedre stillingsannonser, noe verken jeg eller andre rekrutterere har tenkt på tidligere.

Tusen takk for ideen. Den tror jeg faktisk jeg holder til meg selv.


PS. Deler av denne teksten er tatt fra posten jeg la ut på bloggen i november i fjor.

8 thoughts on “Opptatt av verdier som integritet og respekt? Da svarer du jobbsøkerne

 1. Du har et stort poeng her. Naturligvis skal jobbsøkere få tilbakemelding. Men jeg deler ikke ditt syn på at vi må gi en detaljert tilbakemelding. Med mindre jeg blir spurt om årsaker, blir ofte min tilbakemelding av mer generell karakter. Hvorfor det? Jeg opplever rekrutteringsprosesser med mer enn 100 søkere. Tiden tillater rett og slett ikke at jeg gir en individuell tilbakemelding til hver søker. Derimot bør alle søkere som har vært inne til intervju, få tilbakemelding på hvorfor man ikke kom videre i prosessen.

  Liked by 1 person

  1. Hei Bjørn. Hyggelig å høre dine tanker rundt det. Jeg kan forstå at det er vanskelig å gi detaljerte tilbakemeldinger til 100+ søkere og det absolutt viktigste slik jeg ser det er at kandidater får beskjed dersom de ikke blir med i en prosess. Da kan de i det minste krysse av denne stillingen fra listen sin og “move on”. Når det er sagt så mener jeg personlig at det skal være mulig å sende individuell mail til alle søkere, men da en kort mail som sier for eksempel: “Takk for søknad. Vi har valgt å ikke gå videre med deg på grunn av at du ikke har mastergrad” Man kan enkelt bruke mer eller mindre samme mail til alle, men bare forandre selve grunnen.

   Som du sier så et det vanskeligere for noen å gjøre dette på grunn av høyt antall søkere, men under 30 om dagen må da gå. 30 sekund på hver tenker jeg.

   Like

 2. Eg er sjølv jobbsøkjar og skulle ynskje særleg rekrutteringsbyrå gav tilbakemelding. Når ein har lagt sjela si i ein søknad er frustrerande å ikkje få nokon form for respons. Nå er det er sagt har eg ein liten kjepphest. Skulle ynskje me kunne slutte å bruke «kassa på Rimi» i nedsetjande vendingar. Dette handlar trass alt om folk som gjer eit ærleg arbeid, sjølv om dei ikkje passar inn i ei prosjektleiarstilling.

  Liked by 1 person

 3. Flott innspill Irene. Vet du hva? Jeg tenkte litt det samme som deg da jeg skrev ned “kassa på Rimi”. Jeg tenkte selv at dette er å snakke nedlatende mot noe som faktisk er en like viktig jobb som alle andre. Grunnen til at jeg beholdt det i teksten var 1. Mange jeg snakker med som driver med rekruttering bruker denne setningen når de klager over irrelevante søkere 2. Jeg var vel litt feig og på grunn av punkt 1. så lot jeg det bare være.
  Takk for at du nevnte dette og kanskje dett kan være et tema for en tekst i framtida 🙂

  Like

 4. veldig bra skrevet av Erik Falk Hansen:) jeg søker jobb over to år snart og bruker veldig mye tid til å fylle ut søknadskjemaet og selve søknaden ikke minst endre cv-en hver enste gang og det snakker om mye energi og tid. jeg synes alle arbeidsgiver må bruke tiden sin til å svare til hver enkelt jobbsøkere. de sender alltid automatisk e-epost så når jeg stiller spørsmål om hvorfor fikk jeg ikke jobben så de svarer aldri tilbake så hvordan får jeg vite at hvorfor ble jeg ikke valgt????? mine venner sier det samme. bedrifter må gi sjanse til oss. jeg har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon med regnskaputdanning og 3 måneder erfaring så får jeg ikke fordi de sier at jeg mangler erfaring men jeg får ikke erfaring vis jeg ikke begynne å jobbe. ingen samarbeider i dette landet og alle tenker bare på seg selv. i norge man får jobb vis man har familie eller gode venner som allerede jobber et sted ellers det er så vanskelig å få jobb vis man har ikke nettverk der ute. jeg synes det er trist vis man har ikke nettverk så man får ikke jobb. vi bor i dette land og skal hjelpe hverandre.

  Liked by 1 person

 5. Igjen… godt skrevet, Erik.

  For en del år siden søkte jeg en jobb hvor jeg kom veldig langt, faktisk så langt at jeg endte opp som nr 2 i prosessen. I den sammenheng sendte jeg en e-post til den som var ansvarlig for rekrutteringen og takket for muligheten og en god prosess. I tillegg spurte jeg høflig om vedkommende hadde noen innspill til hva jeg evnt burde gjort annerledes, alternativt hva jeg burde fokusere på mtp formalkompetanse for å heve helhetsinntrykket av meg selv i forhold til retningen jeg ønsker/ønsket å gå.

  Fikk aldri svar. Ikke et pip….

  For min del har jeg alltid fulgt opp mine søknader med en telefon. Jeg vet at dette er et tema som er mye diskutert, men jeg tenker som så at jeg jobber med salg og markedsføring, og i lys av min rolle og erfaring (og rollene jeg har søkt på) er det helt naturlig at jeg følger opp via telefon. Hvis noen har problemer med det, så anser jeg det som deres problem, ikke mitt. Kall meg gjerne arrogant….
  Ved en del tilfeller har jeg også fulgt opp prosessen etter noen uker, for å få en status, for så å få vite at de har gått videre med andre kandidater…. uten at jeg har hørt noe…. Det er direkte uprofft og respektløst, mener nå jeg.

  Det å jobbe som rekrutterer, enten i et byrå eller internt i en virksomhet, gjør at man til tider VIL motta 100+ søknader (avhengig av rolle som utlyses). Det er en del av det å jobbe med rekruttering, en, på nynorsk, såkalt occupational hazard. Takler du ikke å gi søker den samme respekten som søker gir deg (tid og respekt), så bør du kanskje vurdere et annet yrke….

  PS: synes du skriver godt, og så skal det jo sies at jeg for min del er mer opptatt av innhold og kvalitet i så måte fremfor grammatikken…. (ref. tidligere innlegg).

  Like

 6. John Walle. Takk for hyggelig tilbakemelding og du oppsummerer veldig bra og jeg er helt enig med deg. Ref. ditt første poeng; Helt ufattelig at man kan bli nummer 2 i en prosess for så å ikke høre noe tilbake, når man til og med etterspør tilbakemelding.

  Like

 7. Utrolig spennende lesing her Erik, det er tydelig at du er flink til å ta en pause i den travle hverdagen og reflektere rundt det man faktisk gjør istedet for å bli dratt inn i “suget”. Har selv hatt opplevelser med rekrutterere som overrasker meg, negativt og positivt! Tilbakemeldinger etter intervju burde vel være alfa omega innen rekruttering. Les litt her om mine tanker : http://www.behroozmal.com/seriose-rekrutterere-se-vekk/
  Tusen takk for at du reflekterer i hverdagen og deler dine tanker Erik. Følger deg fremover.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s