For de som har lest noen av mine tekster så vet dere at jeg er veldig skeptisk til å komme med tips til jobbsøkere, spesielt når man snakker til en stor gruppe mennesker som alle er forskjellige og som alle har forskjellige behov. Det som passer for noen passer ikke for andre pleier jeg å si. Allikevel så velger jeg i dag å våge meg ut med noen tips til alle dere jobbsøkere der ute. Heldigvis er jeg relativt sikker på at disse tipsene faktisk er relevant til minst 80% av alle jobbsøkere, spesielt seriøse jobbsøkere.

unik 1Når det kommer til dette med å gi en «hjelpende hånd» slik at du som jobbsøker kan sikre deg drømmejobben så er det noe jeg tar stor glede i. Det både engasjerer meg og motiverer meg. Dette engasjementet er nok også med på å gjøre at jeg noen ganger kanskje blir litt overengasjert og sier ting sånn rett for levra. Det kommer jeg nok til å gjøre denne gangen også, men jeg har lite til overs for tips til jobbsøkere som er gjemt bort i fine og profesjonelle ord og utrykk. Er du en seriøs jobbsøker så forstår du hva jeg mener. Er du villig til å ta dette til deg så leser du videre. Er du ikke villig til å ta dette til deg så slutter du å lese og finner noe som passer deg bedre. Verre er det ikke.


Er du en seriøs jobbsøker så må du akseptere og forstå at LinkedIn blir brukt mer og mer når det kommer til rekruttering, enten om det er arbeidsgivere selv eller rekrutteringsselskap.

Så raskt du har forstått og akseptert dette så er du plutselig mye nærmere en ny jobb og drømmejobben. For å komme enda nærmere så kan du følge disse tipsene:

  1. Ikke lek «gud» med LinkedIn. Da mener jeg at du ikke skal være den personen som kun aksepterer «connection invites» fra bekjente og ikke vær den personen som enda ikke har forstått at LinkedIn ikke er en direkte kopi av Facebook. Heller ikke forvent at de som ønsker å linke opp med deg sender deg en lang historie om hvorfor de ønsker deg i sitt nettverk. Det har de ofte ikke tid til og så viktig er du faktisk ikke.
  2. Ikke vær redd for å prøve å knytte kontakt med potensielle arbeidsgivere eller rekrutterere gjennom LinkedIn. Du trenger ikke å forklare hvorfor du ønsker dem i ditt nettverk, ei trenger du en relevant link til dem. Det verste de kan si er nei.
  3. Sett deg som mål å øke ditt nettverk med for eksempel 10 personer daglig. Er du jobbsøker så må du prøve å nå ut til alle relevante personer og da nytter det ikke å ha 90 personer i nettverket ditt.
  4. Meld deg inn i relevante grupper. Du har mulighet til å være med i 50 grupper totalt og det er utrolig mange grupper som er relevante for jobbsøkere. Det finnes grupper som fokuserer på å legge ut stillinger og det finnes grupper som fokuserer på å komme med karriereråd til jobbsøkere. NB. Husk at en som for eksempel rekrutterer for en stilling innenfor IKT vil ofte gå gjennom alle medlemmer av en IKT gruppe som utgangspunkt når de skal ut på «hodejakt»
  5. Følg relevante bedrifter. Det vil si at du får automatiske oppdateringer når nyheter om denne bedriften blir lagt ut og dette hjelper deg med å komme langt fram i køen i de tilfeller bedriften går ut med en stilling. Hvorfor ikke sette deg som mål å finne minst tre nye bedrifter hver dag som du skal følge?
  6. Vær litt aktiv i de gruppene du er medlem av. Det kan være gjennom kommentarer, likes eller deling. At dette er med på å gjøre at dem som er på utkikk etter kandidater som deg vil finne deg lettere.

Så til det som kanskje er enda viktigere:

Er du jobbsøker så må du gjøre deg “lett å finne” for dem som kan være ute etter folk som deg. I løpet av helga har jeg sett så utrolig mange profiler på jobbsøkere som er så dårlige at jeg lett forstår hvorfor de er jobbsøkere. Det skal så lite til for å gjøre deg mer attraktiv, og dette gjør du ved å:

  1. Under navnet ditt så skriver du klart og tydelig: Eks. «Programmerer søker nye utfordringer i Oslo». Du skriver altså hva du er og hvor du ønsker jobb. For en som rekrutter etter en programmerer i Oslo så vil det være naturlig å sjekke denne profilen lenge før man sjekker profilen hvor det kun står: “Ser etter nye og spennende utfordringer»
  2. Ha en profil som gjør at hvem som helst kan knytte kontakt uten å måtte ha din email adresse. Med andre ord, «ikke lek Gud»
  3. Ha en profil hvor du klart oppgir både telefonnummer og email i “summary”
  4. I selve «summary» så gjerne skriv stikkord med dine nøkkelkvalifikasjoner. Da tenker jeg ikke på «tufsete» ting som motivert, engasjert, proaktiv, godt humør osv. men spesifikke kunnskaper du har innenfor ditt felt.

Det var i grunnen alt jeg hadde å komme med denne gang. Som de fleste av dere forstår så kan du ordne dette svært enkelt og fra og med i morgen kan du ha økt dine muligheter for å sikre drømmejobben betraktelig. For dere som ikke forstår dette eller ikke har tid til dette så er dere dessverre ikke seriøse nok jobbsøkere og vil falle langt bak når bedrifter og rekrutteringsfirmaer er ute for å finne nye ansatte.

Lykke til og ha en strålende uke. Husk; Er du flink så finnes det alltid muligheter. Man må bare være positiv, arbeide hardt og være seg selv.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s