Hvordan kan du fortelle en siste-års student hva en framtidig arbeidsgiver ser etter? Hvordan kan du fortelle en siste-års student hva slags stillinger man skal søke på? Hvordan kan du fortelle en siste-års student hva som er, og hva som ikke er, et bra søknadsbrev, og hvordan kan du fortelle en siste-års student hvordan en bra CV skal se ut? Svaret er enklere enn mange tror. Du kan ikke fortelle dem hvordan. Du vet det jo ikke selv.

For de av dere som har lest en del av mine tekster tidligere så er dere fult klar over at jeg har stor sans for den «nye garde» av unge mennesker som om ikke så altfor lenge skal bevege seg inn i arbeidslivet. En siste 17. mai, en siste sommer med 8 ukers fest og en siste sommer med sommerjobb, det er alt som er igjen før de møter den «tøffe» hverdagen. Ja, jeg tenker da selvfølgelig på de flinke og inspirerende studentene ved alle Norges universitet og Høyskoler. De menneskene som er framtiden innenfor norsk næringsliv og de menneskene som skal ta ansvar for at Norge har et bærekraftig næringsliv i mange generasjoner videre.

Dessverre så hender det stadig vekk at jeg synes litt synd på disse studentene. Ikke sånn synd som «stakkars deg som har det så vanskelig» synd, men synd fordi de hele tiden for ørene pepret med det jeg kaller uvesentlig sprøyt fra den eldre garde, en garde som ofte tror vi er guds gave til arbeids og næringslivet. Jeg blir faktisk lei meg når flinke og helt sikkert glupe studenter hele tiden blir satt i en bås hvor de blir fortalt «hvis du hører på meg og gjør som jeg sier, ja da skal det bli noe ut av deg når du blir stor» #respektløst #nedlatende # blærete.

YouDet å lete etter sin første jobb, det å søke på en jobb og det å skrive en CV er ikke så vanskelig som mange vil ha det til. Så klart så er det noen som mener slike ting er en kunst i seg selv, men så tjener de nok et par gryn eller hundre på å formidle det på den måten. «Du må søke på disse stillingen», «du må skrive en søknad som dette», «du må gå på jobbmesser» og sist men ikke minst, «du må aldri tenke selv og for all del så må du aldri være deg selv» # lureri # tull og tøys # sprøyt

Jeg har en beskjed til alle dere studenter jeg, og det er følgende: Når du skal søke jobb så er det absolutt viktigste at du er deg selv. La det handle om deg, din historie, dine egenskaper og ikke minst dine styrker. Om din CV er på en, to eller hundretusen sider, eller om du spør om det ene eller det andre på jobbintervju, så spiller det faktisk veldig liten rolle. En arbeidsgiver er interessert i deg og din historie, og ikke alt det tullet som «ekspertene» hele tiden kaster opp i trynet ditt. Dessuten, jeg har såpass stor tro på dere studenter at jeg ikke kan tro annet enn at dere enkelt klarer å finne deres unike, men profesjonelle måte, å skrive en søknad og en CV på. Kanskje dere også klarer å finne ut av det er positivt å ha et fast håndtrykk når du hilser på den personen om skal intervjue deg #ironi

Gjennom bloggen min og min aktivitet i diverse medium kommer jeg i kontakt med svært mange studenter, spesielt i Oslo og Stavanger. Jeg setter pris på dialogen jeg kan ha med disse menneskene, og vet du hva? Selv om jeg er så gammel at jeg ikke en gang kan huske hvilke fag jeg tok på universitet, selv om jeg har sett på godt over 100 000 CV`er og søknadsbrev i min karriere, selv om jeg har arbeidet for et stort internasjonalt konsern og selv om jeg har vært grunder så er det en ting som er helt sikkert: Jeg har masse å lære av disse studentene og det har helt sikkert du også. Gi dem den respekten de fortjener og stopp å komme med villedende, irrelevante og umyndiggjørende tips.

Lykke til med søk etter drømmejobben kjære siste-års studenter. Holder du fokus på deg selv, dine stryker og din historie så skal jeg love deg at din aller første “ordentlige” lønnslips, og ikke minst lønningspils, ikke er så altfor langt borte i tid. # keep it real

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s