Du har sikkert notert deg i løpet av de siste ukene at jeg har referert mye til ordet «unikt» både gjennom denne bloggen og i diverse media. Jeg har nyheter til deg jeg; Det kommer du til å høre mye om framover også. Begynner du å bli lei av å høre om «den unike jobbsøkeren», «det unike jobbsøkerkurset» eller ordet unikt sånn generelt sett, ja da er du dessverre ikke i godt nok jobbsøkermodus.

Det er nemlig slik at de jobbsøkerne som forstår viktigheten av å være unik når man søker på stillinger, det er dem som får de beste stillingene og det er dem som raskt kommer seg tilbake i ny jobb. Det erfarer jeg hver eneste dag i form av kontakt med bedrifter og jobbsøkere og det er nettopp derfor jeg skal fortsette å «pepre» både blogg og andre arenaer med hvor viktig det er å gjøre seg unik.

unik 1For deg som enda ikke kanskje helt har funnet ut hvordan du kan være unik i en jobbsøkerprosess så fortvil ikke. For det første så er jo det å være seg selv relativt unikt og det klarer du vel? For det andre så er det heller ikke for sent for deg med tanke på å bli en unik jobbsøker. Heldigvis for deg så er det fortsatt noen stakkarslige sjeler som fortsatt er opptatt av å gjøre akkurat slik som man leser at man skal gjøre eller akkurat slik som de fleste «ekspertene» sier at man skal gjøre, og noen kommer aldri til å slutte å suge til seg det jeg kaller uakseptable råd som jeg nå begynner å bli drittlei av å snakke om; CV må være slik, du må oppføre deg sånn og ditt og datt. Du vet hva jeg mener. Så vær så snill å husk dette før du nå tar helg og kanskje tenk i baner som «Når jeg er tilbake i jobbsøkermodus til mandag, ja da skal det handle om meg og mine unike sider»

Hvorfor er det så viktig å være en unik jobbsøker den dag i dag?

 1. Det er større konkurranse om stillinger enn på lenge, og da nytter det ikke å gjøre som «alle» andre.
 2. Du må gjøre alt du kan for å komme foran i køen av søkere
 3. Du må gjøre alt du kan for å få tak i stillingen før den i det hele tatt blir utlyst
 4. Arbeidsgivere forventer at kandidater per i dag viser sine unike sider
 5. Sist men ikke minst, det gjør at du kan ta full kontroll på prosessen selv og det er viktig det.

Som nevnt over så er jobbmarkedet i Norge i 2015 innenfor visse industrier og / eller grener ikke i favør arbeidstaker. I oljeindustrien er det plutselig flere dyktige folk ledige enn det kanskje har vært noen gang tidligere, men også andre industrier har det noe tøffere enn tidligere. Som jobbsøker har du dessverre derfor et stort antall «konkurrenter» å kjempe mot når du søker på en ny stilling. Bedrifter og rekrutteringsfirmaer mottar ofte godt over 100 søknader per stilling (i noen tilfeller 1000 +) og da må både du og «ekspertene» som fortatt tror det er unikt å ringe opp å stille noen spørsmål før en søker på en stilling akseptere, og forstå at man må gjøre noe helt spesielt for og i det hele tatt komme gjennom til første runde med CV screening. Ja, du må rett og slett gjøre deg selv unik.

Det som var unikt for 5 år siden er ikke unikt i 2015

Nå er det dessverre slik at det som kanskje var unikt for noen år tilbake ikke lengre er unikt i det hele tatt. Jeg referer litt til det i forrige avsnitt, men her er noen eksempler:

 1. Det å ringe til stillingskontakten med spørsmål før du sender søknad er ikke i det hele tatt unikt og noe de fleste nå gjør på grunn av at de blir tipset om å gjøre det av en eller annen person i dress som har tjent seg rik på å sette seg selv høyere enn alle andre og drevet med det jeg mener er på grensen til bedrageri.
 2. Det å sende CV direkte på mail uten å gå i gjennom søkerform online er heller ikke unikt, men faktisk idioti. Kan du ikke respektere de prosesser som er satt av en arbeidsgiver i søknadsprosessen, hva i alle dager tror de om deg da?
 3. Stille spørsmål mot slutten av intervjuet

Hvordan gjør du deg unik?

images8Q2QCOVHDet kan jeg ikke svare deg direkte på akkurat her. Det ville vært litt slemt gjort mot alle dem som er på Det unike jobbsøkerkurset og som allerede er fult i gang med å gjøre seg unike og attraktive i arbeidsmarkedet, men kanskje jeg kan hjelpe deg litt på veien uansett. Skal du være unik så må du gjøre noe som de fleste andre aldri har tenkt på eller aldri vil tenke på å gjøre, men samtidig så må du være profesjonell og ydmyk. Du må rett og slett gå i tenkeboksen og komme opp med noe som passer deg som person og noe som du er komfortable med. Det å kle seg ut som klovn for så å banke på dørene til alle bedriftene i ditt området er kanskje unikt, men vær så snill og ikke tenk i de baner. Klarer du dette, ja da er du et steg nærmere det å gjøre deg unik og ikke minst et steg nærmere ny jobb og kanskje drømmejobben.

Hva med de jobbsøkerne som ikke gjør seg unike?

Det er alltid slik at et lite antall kandidater vil sikre seg en stilling ved å gjøre det som alle andre gjør. Vi kan alle ha flaks. Mener du at din karriere og kanskje din framtidige økonomi ikke er viktigere enn det å levere lottokupongen på en lørdag, ja da kan du slå deg til ro med at du ikke trenger å gå i tenkeboksen for å gjøre deg selv unik. Som vi alle er klar over; Alle vinner i lotto…


Forhåpentligvis så har du, bare fra å lese dette, begynt å tenke litt på hva som gjør deg unik og hvordan du kan bruke dette når du nå skal ut å søke etter ny jobb. Som alle andre så er du helt sikkert også opptatt av å stille så sterkt som mulig i alle prosesser du er med i, så framt du ikke satser på å vinne i Lotto så klart, og ønsker du å vite hva den unike jobbsøkeren skal bruke helga til så skal jeg gi deg svaret jeg:

Den unike jobbsøkeren skal bruke helgen til å gjøre akkurat som alle andre. Dra på hytta, dra på shopping, ta en kaffe eller øl med venner og bekjente og sikkert også bruke litt tid på familien. Ikke noe unikt i det tenker du kanskje og det har du helt rett i. Den unike jobbsøkere har brukt hele uken på å gjøre seg unik og er sannsynligvis så langt foran alle andre i søknadsprosesser at han / hun nå kan være litt som alle andre. Den unike jobbsøkeren fortjener det.

God helg og som jeg alltid sier; snart ny uke med nye muligheter. Ta kontroll selv og ikke stol på flaksen. Det å få en ny jobb er for viktig til å
satse på at dine favoritt-tall kommer inn i lørdagstrekningen.

https://detunikejobbsokerkurset.wordpress.com

 

 

3 thoughts on “Vil du ha jobb så må du være unik

 1. Hei – og unnskyld men what a load of bullshit!! Per i dag så er det seriøs nedbemanning i oljebransjen og dermed er vi en mengde godt kvalifiserte søkere som konkurrerer mot hverandre. Å være unik? Jeg er ikke unik! Min kollega er ikke unik! Vi er kompetente mennesker som ikke kommer til å ta fag på teater høgskolen for å få oss jobb. Legg ned denne bloggen kjære deg! Dette kan du absolutt ingenting om selv om du ser ut til å jobbe innen rekruttering. Du rammes nok selv av nedbemanning ganske snart håper jeg!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s