Det er endelig påske. Noen drar til fjells på hytta som har full strøm og innlagt vann, mens noen drar til fjells på hytta som er uten strøm og vann, og hvor man må gå ut på den gode gamle utedassen for å gjøre en nummer 2 (nummer 1 gjør man rett i snøen så vidt jeg har forstått). Mens noen er på fjellet så velger andre å være igjen i byen. De helt vågale velger å stå i 24 timers kø på Gardemoen for å komme seg til varmere klima. Uansett hva vi velger å gjøre så gjør vi ofte det som passer oss best og det som vi liker best. Slik er det når vi alle er forskjellige og unike. Nettopp det er det jo ikke noe galt med.

For et par dager siden så var jeg i dialog med en bedrift som driver med alt mulig av tjenester innenfor rekruttering og oljeindustrien. En potet bedrift som jeg liker å kalle dem (ikke noe negativt ment). De driver med alt fra Executive Search, rekruttering, utleie av konsulenter og vikarer til kursvirksomhet. Vi hadde sånn sett en hyggelig dialog, men så var det også noe vi var uenige i. Sterkt uenige faktisk. Personen jeg snakket med mente at det ikke var noe som helst galt i å “lære” jobbsøkere om at deres CV  være på to sider. “Hmm” tenkte jeg og sa det som det var; «Det å gi slike råd til en og alle er ikke annet enn sjokkerende oppførsel». «Det er ikke bare sjokkerende» fortsatte jeg, «det er livsfarlig og det er lureri”. Det ble litt stumt i andre enden før vi ble enige om å være uenige.

Forskjellig 1Dette tar meg tilbake til innledningen av denne teksten. Vi har alle forskjellige preferanser og vi er alle forskjellige. Når det gjelder dette med å søke jobb så er et ikke bare jobbsøkeren selv som er unik, men også den personen in andre enden som skal vurdere din søknad, cv samt hvordan du gjør det på intervjuet. Nettopp derfor er det veldig “farlig” å fortelle jobbsøkere hva som riktig og hva som er galt. Til alle jobbsøkere der ute så ber jeg dere derfor tenke på følgende: Det “jobbeksperter” sier at du gjøre er ikke råd fra folk som brenner for å hjelpe deg, men derimot råd fra folk som ikke forstår viktigheten i å være seg selv, viktigheten i å kjenne seg selv og viktigheten av å kunne fortelle sin egen historie. Hold slike mennesker på god avstand så skal du nok se at du får jobb fortere enn det du kanskje hadde forventet.

 

Nå som påsken er kommet så tenkte jeg det var på tide å komme med en aldri så liten gladnyhet til jobbsøkere og kanskje også til de «jobbekspertene» som har tenkt å bruke påsken til å fornye seg litt;

Det er ikke noe riktig eller galt svar på følgende:

  • Lengde på CV
  • Format på søknadsbrev
  • Ringe eller ikke ringe før du søker
  • Komme 20, 15 eller 10 minutter før intervjuet
  • Stille spørsmål på slutten av intervjuet
  • Bilde eller ikke bilde på CV
  • Utdanning først eller arbeidserfaring først på CV
  • Hvordan du går kledd på intervju
  • Sier ja eller nei til kaffe eller vann før intervjuet

De tingene jeg lister ovenfor er ikke annet en myter der en ekspert sier en ting og en annen ekspert sier en annen ting. Forvirrende, ikke sant?

Derfor bør du heller tenke selv på hva som passer deg best. Du er helt sikkert en oppegående person (Du kan jo lese i og med at du leser denne teksten) og da skal du ikke la deg umyndiggjøre av folk som kanskje aldri har vært med i en rekrutteringsprosess eller fra folk som har kommet ut fra universitetet og gått rett inn i en stilling hvor de så kjekt skal fortelle erfarne og flinke mennesker hvordan de skal oppføre seg.

I innledningen til Det unike jobbsøkerkurset så er det første vi gjør å skrive ned alle de mytene jeg nevner i denne teksten på en «flipchart». Så ler vi litt av dem før vi river i stykker papiret. Først da kan vi endelig se framover og først da kan vi bli gode og unike jobbsøkere. Det er slik man finner drømmejobben.

Det var alt jeg hadde å skrive om denne gangen, eller rettere sagt, det er alt jeg får lov til å skrive om denne gang. Det er nemlig slik at min bror og kone er på besøk og min bror har en regel om at det ikke er lov å taste på tastaturet mens man ser på film. Det blir helt galt mener han og litt ironisk er det (med tanke på denne teksten) at jeg hører på han.

Derimot er det vist nok lov å spise chips fra posen. Akkurat som det ikke lager noe støy…

“Ønsker du mer informasjon om Det unike jobbsøkerkurset så er det bare å ta kontakt. Vi starter nye kurs i både Oslo, Stavanger, Bergen og Kristiansand etter påske.”


PS. En Daglig Leder innenfor oljebransjen spurte meg om følgende for ikke så veldig lenge siden; “Erik, hvorfor er det slik at alle søknadsbrev jeg mottar ikke er annet enn en kopi av CV og fra folk som kun snakker om seg selv? Og hvorfor skriver ingen om hvorfor de er interessert i vår bedrift og hvorfor forteller ingen om de noe mer unike tingene rundt seg selv”? Det er bare et svar på dette; “Eksperter” eller spinningsinstruktører som så fint sier du må gjøre så og så.

Hilsen, Erik “ikke gjør som mora de sier Jens” Falk Hansen

winner

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s