Du har helt sikkert fått med deg at jeg nylig startet opp det vi har valgt å kalle “Det unike jobbsøkerkurset” (https://detunikejobbsokerkurset.wordpress.com/seriose-jobbsokere-fortjener-litt-mer/) i samarbeid med Morten Besshø. Grunnen til at du mest sannsynlig har fått dette med deg er det at vi skriver veldig mye om dette kurset både på LinkedIn og på denne bloggen. Ja, vi er ikke redde for å markedsføre dette. Til syvende og sist så handler det om å gjøre seg selv synlig.

Gjøre seg selv synlig er det absolutt viktigste for en seriøs jobbsøker. Er du ikke synlig så kan du glemme å få deg en jobb (stort sett)

Bilde1Jeg får mange henvendelser fra mennesker som er på utkikk etter en ny stilling. Mange er noe usikre på om de skal melde seg på  Det unike jobbsøkerkurset eller ikke, fordi de har vært på et eller annet jobbsøkerkurs tidligere. Da tenker jeg: A) Ikke noe problem at de har vært på et annet jobbsøkerkurs tidligere og B) Heller ikke noe problem at de derfor lurer på om det er verdt å melde seg på mitt kurs også. Så hva er problemet? Det skal jeg med glede fortelle deg; Problemet er at mange av disse jobbsøkerne har det jeg vil kalle useriøse eller ikkeeksisterende LinkedIn profiler. Ja, de har profiler som skulle tilsi at de aldri har vært på noe som helst jobbsøkerkurs tidligere og de har profiler som tilsier at de ikke er seriøse jobbsøkere. Selv velger jeg å tro at dem som melder seg på et jobbsøkerkurs er interessert i å lære og dermed ikke sover i timen og da velger jeg også å tro at de jeg refererer til ville fått med seg detaljer om hvordan man best bruker LinkedIn til å finne seg en ny jobb.

Resultatet av tankegangen min er derfor følgende: Det er fortsatt noen helt utrolig “gammeldagse jobbsøkereksperter” som av en eller annen grunn ikke har forstått at LinkedIn kanskje er den beste metoden til å finne seg en ny jobb. Ja, de er mer opptatt av å rense dressene sine, pusse skoene sine og stå oppreist i et klasserom med 20+ jobbsøkere og fortelle at man skal gjøre ditt og gjøre datt, og selvfølgelig ikke være seg selv. Det er trist, det er leit og det er skuffende.

Er du jobbsøker så håper jeg at du har fått noen LinkedIn tips fra noe av det jeg har skrevet tidligere. Jeg håper også at du får noen tips fra denne korte teksten.

Er du en som driver jobbsøkerkurs og samtidig er ferdig med å pusse skoene dine for dagen så kanskje du også kan ta en titt på dette. Du trenger også tydeligvis å lære litt om hvordan mennesker skaffer seg jobb i 2015.

Jobbsøker som bruker LinkedIn aktivt = stor mulighet for å finne seg drømmejobben.

Flere og flere innenfor næringslivet bruker LinkedIn daglig. Det vet vi og jeg skal ikke plapre noe mer om dette ettersom jeg  regner med du har forstått hvor stort LinkedIn faktisk er blitt her i Norge. Når det er sagt så er det viktig å forstå at LinkedIn er en helt unik plattform for deg som jobbsøker. Det gir deg muligheten til å vise deg fram og det gir deg muligheten til å finne deg en ny jobb.

Så til dette som de andre “jobbsøkerekspertene” tydeligvis ikke tørr å si til deg, men som jeg ikke har noe problem å si til deg: Tar du ikke LinkedIn seriøst så er det svært liten mulighet for at du finner drømmejobben. Du kan, som jeg har blogget om tidligere, likeså godt levere lottokupongen på lørdag (eller vikinglotto på onsdag) og håpe at du vinner en million eller to. “Take it or leave it” sier jeg bare. Bruker du ikke LinkedIn aktivt så faller du langt bak i køen.

Så hva kan du gjøre?

Her er noen enkle ting som du kan gjøre på LinkedIn. Jeg går ikke inn i detaljer, men dette er noe vi dekker svært grundig på Det unike jobbsøkerkurset, tydeligvis i motsetning til mange andre “kurs” som koster deg, din tidligere arbeidsgiver eller NAV en formue:

 1. Vi skriver daglig oppdateringer på Facebook om hva vi har til middag, at katten bestemte seg for å tisse på kjøkkenbordet, eller hvor glade eller deprimerte vi er. Man kan gjøre det samme på LinkedIn og det forundrer meg at nesten ingen legger ut en oppdatering (minst ukentlig) som sier at de er ledige for ny jobb innenfor xxxxxxxx.
 2. Alt for mange velger å skrive «jobbsøker» eller «søker nye utordringer» i feltet under navnet. Det betyr at dette er det første folk ser når de får et raskt overblikk over profilen din. Hvorfor ikke legge til hva du ønsker å jobbe med og hvor? Det gjør jo ting mye mer interessant for eventuelle bedrifter som rekrutterer for personer med din bakgrunn?
 3. Som medlem på LinkedIn så har du mulighet til å melde deg inn i totalt 50 grupper.  Dette kan være grupper som er relevante for din bakgrunn / ekspertise eller grupper som fokuserer på jobbmarkedet. “Hvorfor er jeg ikke medlem av 50 gruppe?” er noe du bør spørre deg selv om som jobbsøker. Her har du en unik mulighet til å bli sett og en unik mulighet for at folk oppdager deg, og da ofte dem som rekrutterer.
 4. Bedrifter legger ofte ut aktive stillinger på LinkedIn før de legger dem ut på www.finn.no eller før de gir stillingen til et rekrutteringsselskap. Skal du få tilgang til disse stillingene før alle andre så må du følge disse bedriftene på LinkedIn. Da får du en automatisk email når bedriften legger ut en ny stilling. Nettopp derfor så er det ikke nok å følge 5 eller 10 bedrifter. Du må følge 50 +
 5. Jeg ser på ca. 150 profiler (minst) hver dag på LinkedIn og har ca. 11 000 i nettverket mitt. Av den grunn så kan jeg gå inn å se på den fulle profilen til samtlige i nettverket mitt. I løpet av mars så har jeg sett på over 3500 profiler og blir sjokkert når jeg ser at under 50% av disse har lagt inn telefonnummer i kontaktdetaljene. Som jobbsøker så må du gjøre alt for at folk kan enkelt ta kontakt med deg.

 

 

 

Jeg kunne godt sitte her å skrive til punkt 15 eller 20 for den saks skyld, men noe må være igjen for alle de flotte og flinke menneskene som har vært med på, eller som skal være med på, Det unike jobbsøkerkurset. Jeg har ingen problemer med å forstå at noen velger andre kurs eller at noen jobbsøkere velger å ikke gå på kurs i det hele tatt. Til syvende og sist så er det opp til deg hvordan du sikrer deg en ny jobb eller drømmejobben. Det jeg synes er synd er at mange jobbsøkere rett og slett ikke gir seg så gode muligheter som mulig med tanke på å sikre seg en ny jobb, nettopp fordi de ikke er aktive og synlige nok på LinkedIn. De har ofte et lite nettverk, kommenterer aldri på oppdateringer og velger å gjemme seg i massen. Da er du ikke seriøs jobbsøker og da kan du som sagt mye heller spille lotto.

Så til slutt til dem som driver med jobbsøkerkurs og som tydeligvis trenger et jobbsøkerkurs mer enn det deres deltakere gjør; Velkommen til 2015. I disse dager handler det om mennesker. Det handler om å kunne være seg selv og det handler om å ta i bruk de metoder som er tilgjengelige for å sikre seg ny jobb. Tiden hvor det handlet om deg som så kjekt stod foran klassen og plapret om CV ditt og søknad datt er forbi. Gjør deg derfor den tjenesten at du oppdaterer og fornyer deg slik at du kan lære disse flotte menneskene hva som må til for å få seg en jobb. I samme sleng så kan jeg på samme måte sende denne meldingen til NAV. Det er ikke annet enn skammelig at dere ikke forstår hvor viktig LinkedIn er for en jobbsøker.

Så en positiv nyhet: Ingenting av dette er noe Hokus Pokus. Dette er enkelt og tar svært lite tid.

PS. Er du klar over at du kan få minst 1 måned gratis prøveperiode med LinkedIn Premier Konto? Ikke en dum ide hvis du er jobbsøker.

 

 

 

 

6 thoughts on “Er du jobbsøker så må du for all del ikke være aktiv på LinkedIn

 1. Hurra!!!! Jeg kan ikke være mer enig. Deilig å se at du tar bladet fra munnen og bruker “storslegga”. Keep up the good work 😋

  Like

 2. Jeg lurer litt på det der med å legge til kontakter. Jeg ser at en del som man prøver å legge til avslår. Og at dom kansje bare legger til personer dom jobber sammen med eller er godt kjent med.. Men da lurer jeg på om du tror dette har en negativ effekt i fremtidige jobbsøknader?

  Like

  1. Personlig mener jeg du kan invitere hvem som helst så langt de er innenfor ditt fagfelt eller din bransje. Noen vil alltid si nei men dette vil ha ingen innvirkning på søknader i framtiden. Mitt råd er derfor : kjør på 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s