Tenk deg at du fra høsten av er en del av det store stygge og skremmende arbeidslivet! Tenk deg at du fra høsten av ikke kan stikke på kafe med vennene dine når som helst eller ta en langhelg på Hemsedal når du skulle føle for det! Tenk deg at du fra høsten av må forholde deg til rutiner som du aldri tidligere har måtte forholde deg til! Skremmende? Jeg skal si deg en ting jeg. Arbeidslivet er ikke så skremmende som mange vil ha det til og du skal glede deg til å kunne bruke dine erfaringer og kunnskap til å være med å videreutvikle næringslivet her i Norge. Vi trenger folk som deg.

studentMEN, først må du jo få deg en jobb. Skremmende, ikke sant? Store stygge menn og kvinner i stillinger med fine titler som skal grille deg i et 5 timers intervju. Store stygge menn og kvinner som skal gjøre intervjurundene så vanskelig som mulig for deg. Store stygge menn og kvinner som skal fortelle deg om alt du ikke kan og som lukker ørene når du prøver å fortelle dem hva du faktisk kan og hva du har å tilby! Jeg skal fortelle deg en ting jeg; Slik er det heldigvis ikke. Det å søke jobb er både spennende og lærerikt, og du vil fort forstå og erfare at de menneskene du møter på veien til din første “ordentlige” jobb stort sett er hyggelig og flotte mennesker.

Så hvordan skal du få deg en jobb og hvordan skal du sørge for at du stiller sterkere enn alle de andre studentene? Ja, hvordan skal du skill deg ut fra de studentene som har studert det samme som deg og de studentene som har like gode karakterer som deg? For det første så skal du selvfølgelig delta på de arrangementer som skolen / universitet arrangerer i samarbeid med næringslivet, og selvfølgelig skal du stille opp på karrieremesser arrangert direkte av næringslivet . Om du får jobb gjennom slike arrangementer er ikke sikkert i det hele tatt, men gi deg nå i det minste en sjanse.

Så til det du kan gjøre og bør gjøre i tillegg til det jeg nevner ovenfor. Og her får du kanskje noen tips av meg som dine karriererådgivere på høyskolen eller universitet ikke er så flinke til å formidle.  Hvorfor? Kanskje noen av akademikerne eller “ekspertene” rett og slett ikke har så mye erfaring selv fra arbeidslivet eller kanskje de er mer opptatt av seg selv  og det å gjøre en god jobb på papiret, men uten å fokusere på resultatene. Nettopp derfor skal du lese denne teksten og forhåpentligvis er det noe råd her som også passer inn bra hos deg.

Tenk deg følgende:

Du kjemper om en pengepremie på 1 million NOK. Du har to valg; Valg 1 er å trekke lodd mellom deg og en annen person mens valg 2 er å trekke lodd mellom deg og 199 andre personer. Hva ville du valgt?

121Joda, det sier seg selv og det er nettopp slik du også bør tenke når du skal på jakt etter drømmestillingen. Det som universitet og skole tilrettelegger for studentene med tanke på ny jobb er som per valg 2, hvor du trekker lodd mellom en gruppe på 200 mennesker +. Det som næringslivet legger til rette for deg i form av karrieremesser osv. er også som valg 2, hvor du trekker lodd mellom en gruppe på 200 mennesker+. Kanskje du er heldig nok og vinner, men mest sannsynlig ikke. Derfor skal du som nå skal ut i arbeidslivet prøve å komme i så mange situasjoner som mulig hvor du ikke har noen konkurranse i det hele tatt eller hvor du kun kjemper mot en aller to andre studenter. Nettopp slik gir du deg den beste muligheten til å sikre deg drømmejobben.

I motsetning til mange karriererådgivere så liker ikke jeg å fortelle deg at du må gjøre ditt og at du må gjøre datt. Jeg skal heller fortelle deg hvordan jeg ville gått fram som nyutdannet for å sikre meg drømmejobben så kan du selv velge om dette er noe for deg eller ikke.

Hva ville jeg gjort?

Det første jeg ville gjort var å lage en CV i Times New Roman. Det ville vært det absolutt viktigste av alt i tillegg til at jeg også ville hatt en CV på to sider med et profesjonelt bilde oppe i høyre hjørnet (for all del ikke venstre hjørnet). Jeg ville også brukt 4 timer hver uke til å øve meg på å få på plass et godt håndtrykk. Jeg ville også brukt lang tid til å bekymre meg over at jeg ikke har noe erfaring og ikke kan. Ellers så ville jeg sørget for at jeg ikke hadde kontroll på noe som helst selv og satt meg tilbake i stolen og ventet på at skolen eller universitet skulle finne en potensiell arbeidsgiver til meg. Joda, slik får jeg jobb ville jeg tenkt.

Neida, jeg tror nok jeg måtte gjøre noe litt mer enn dette for å få meg en jobb. Det er faktisk slik at tingene jeg nevner ovenfor bare er tåpelige myter som ble oppdiktet av pompøse “eksperter” som ikke forstår seg på mennesker og da spesielt den yngre garde.

Så jeg prøver igjen. Hva ville jeg gjort?

Jeg ville laget meg ei liste med bedrifter som jeg kunne tenke meg å arbeide for. Denne listen ville jeg laget basert på følgende:

 • Bedrifter hvor familie eller bekjente jobber
 • Bedrifter jeg har lest noe spennende om i media
 • Bedrifter som er relevante for min utdannelse
 • Bedrifter som har verdier på lik linje med meg
 • Bedrifter som jeg har en eller annen link til
 • Bedrifter som er kjent for å ansette studenter

(Det er sikkert noen andre måter også for å finne interessante bedrifter, men du forstår hvor jeg vil med dette)

Da har jeg endelig fått en liste på 50 + bedrifter og da gjenstår det bare et par ting:

 1. Undersøke bedriftene litt nærmere
 2. Kontakte bedriftene

“Erik, dette er jo bedrifter som ikke har noen utlyste stillinger. Jeg kan ikke bare kontakte dem sånn uten videre»? Kanskje du tenker noe i denne duren og da har jeg en gladmelding til deg; Du tar heidundranes feil. Selvfølgelig kan du kontakte hvilken som helst bedrift, og selvfølgelig er det «lov» å snakke med bedrifter selv om de ikke nødvendigvis har noen utlyste stillinger. MEN for at dette skal gå bra så ville jeg fulgt en viss taktikk.

Min taktikk

Før jeg ringer den relevante personen i bedriftene på listen min så ville jeg undersøkt bedriftene litt nærmere for å finne en eller flere linker / knagger som jeg kan bruke i den første samtalen. Det kan være at jeg har noen bekjente der, det kan være bedriften har vunnet et spennende prosjekt, det kan være at bedriften arbeider med en helt spesiell teknologi, ja, det kan være hva som helst. Når jeg så hadde funnet disse linkene / knaggene så ville jeg kastet meg over telefonen og ringt relevant kontakt i bedriften. Først ville jeg nevnt linken(ene) / knaggen(ene) før en rask historie og hvem jeg er, hva jeg kan og hvor jeg vil. Og så til «the punch line»; «Hadde vært veldig interessant om jeg kunne komme innom på en kaffe en dag. Alltid spennende å lære mer om en bedrift som dere og kanskje jeg kan fortelle deg bitte litte grann om en students syn på det framtidige næringsliv. Jeg er ledig stort sett når som helst de neste ukene så når passer best for deg»?

Det betryggende for meg er at jeg er fullstendig klar over at desto flere slike samtaler jeg tar desto mer komfortable og bedre blir jeg, og desto bedre resultater får jeg. Jeg vet også at jeg har full kontroll på situasjonen her og at jeg ikke legger hele framtida mi i hendene til en eller annen rekrutteringsekspert eller karriererådgiver som ikke har bry til å lære meg mer enn at jeg kanskje bør skifte navn fordi jeg heter Ali eller at jeg MÅ skrive CV i Times New Roman.

MEN jeg setter meg selv noen regler:

 1. All kontakt skal være på telefon. Jeg skal kun sende mail hvis det viser seg å være veldig vanskelig å få tak i den personen jeg ringer
 2. Jeg skal aldri nevne ordet søknad
 3. Jeg skal aldri nevne ordet CV
 4. Jeg skal ikke bli lei meg om en, to eller tre sier nei
 5. Jeg skal hele tiden bruke litt tid på å finne nye interessante bedrifter og nye linker

Slik ville jeg gjort det. Selvfølgelig ville jeg gjort alle de tingene skolen også anbefaler at jeg skal gjøre, men jeg ønsker meg flere 1 mot 1 kamper enn 1 mot 199 andre kamper. Da skiller jeg meg ut og da er jeg selv i kontroll. Slik får jeg drømmejobben.

winning line


Hei Olav, det er Erik Falk Hans en som ringer fra BI. Har du et lite minutt? Jeg har lest litt om dere i media i det siste og synes det dere driver med høres veldig spennende ut. Etter å ha lest litt mer på deres hjemmeside så må jeg også si at deres verdier virkelig traff meg, og i motsetning til mange andre bedrifter så likte jeg spesielt godt dette med at dere har fokus på å være nyskapende og unike. Jeg er ferdig med min Bachelor i Økonomi nå i vår og har begynt å se meg litt om etter spennende bedrifter jeg kunne tenkte meg å komme i kontakt med. Det er mange av mine medstudenter som kun fokuserer på de store bedriftene her i Oslo, men personlig synes jeg det er mye mer spennende med mindre og nytenkende bedrifter som dere. Jeg lurte på om jeg kunne komme innom en dag for å hilse på? Kanskje vi kunne ta en rask kaffe? Alltid spennende å kunne høre litt mer om en bedrift som dere så kan kanskje jeg også fortelle deg litt om en nyutdannet students syn på næringslivet. Jeg er stort sett ledig når som helst de neste ukene så bare kom med forslag på en dag og tid som passer?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Slik skaffer de nyutdannede seg drømmejobben

 1. Takk for mange gode tips! Har du noen råd til oss som søker jobb i en annen by enn der vi studerer og bor for tiden? Det blir fort litt verre å “stikke innom” bedriftene..

  Like

 2. Hei Amanda. Takk for tilbakemelding. Når det gjelder spørsmålet ditt så ser jeg at dette blir vanskelig. Personlig så ville jeg satt av et par dager litt fram i tid og prøvd å “booke inn” en del kaffemøter ila disse dagene. Da blir det kanskje verdt å ta turen. Forstår at dette kan være vanskelig i eksamenstider osv, men noe bedre forslag har jeg dessverre ikke.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s