Av og til lurer jeg på om det er meg som er helt ute å kjøre? Ja, av og til lurer jeg på om det er jeg som ikke forstår, og at det er alle de andre «ekspertene» som gjør og sier de riktige tingene? Av og til tenker jeg «Erik, hva om du tar feil?». Det er ikke noe galt med å ta feil og jeg gjør nok mye feil jeg også, men jeg kan ikke forstå at jeg tar feil i henhold til det jeg skriver om i denne teksten. Og denne gangen ber jeg deg som leser om å komme med dine tilbakemeldinger; Er det noe i det jeg sier i denne teksten eller er jeg langt ute på jordet?

Like før påske kom jeg over det jeg vil referer til som «verdens kjedeligste og lite interessante jobbsøknad». Den var så kjedelig og så A4 at jeg bare måtte skrive om dette. Det som er så synd er at personen skrev denne søknaden er en person som vanligvis ville skrevet noe helt annet, men på grunn av tips og råd gjennom høyskole / universitet, medier og annet karrierevas så har denne personen endt i en posisjon hvor han har prestert å lage verdens kjedeligste søknad.

Så før du leser gjennom søknaden så anbefaler jeg deg å finne fram en sterk kopp kaffe eller at du hiver i deg et par koffeinpiller.


Verdens kjedeligste jobbsøknad

Viser til utlysning av stilling på http://www.finn.no og søker herved på stillingen som Xxxxxxx.

Jeg ser på denne stillingen som en relevant og utfordrerne stilling i henhold til min erfaring og utdanning.  Jeg har en bachelorgrad i xxxxxxxxxxxxxxx fra Universitetet i xxxxxxxxxx, og før det gikk jeg 3 år på xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Videregående skole. 

Jeg er en person som trives i et hektisk arbeidsmiljø og har stor arbeidskapasitet. Jeg er en teamspiller, og er positiv og sosial. Jeg tar initiativ og stiller høye krav til meg selv. Drivkraften min er å jobbe mot felles mål, og å se resultater av arbeidet jeg gjør.

Min motivasjon for å søke er i hovedsak min genuine interesse for xxxxxxxx – faget, og det må være en ekstra glede å arbeide med det man brenner for. Det å få jobbe med xxxxxxxxxxxxxx føles som en viktig oppgave i bedriftens arbeid.

Av andre blir jeg beskrevet som en energisk person med godt humør, i tillegg til at jeg har et stort pågangsmot, jobber målrettet og strukturert. Jeg har lengre erfaring med å jobbe sammen med andre i team og gjennom mitt studie på xxxxxxxxxxxxxxxxx har dette i stor grad vært arbeidsformen vi har jobbet etter. Dette mener jeg har gjort meg tilpasningsdyktig, som gjør at jeg kommer godt overens med ulike type mennesker, uansett kultur eller bakgrunn.

Vedlagt finner dere en kopi av CV.

Ser frem til å høre fra dere.

Hilsen Xxxxxx


Sovnet du? Forhåpentligvis ikke. Søknaden du nettopp har lest er en søknad basert på hva alt for mange “eksperter” har å komme med av råd om hvordan man skriver en best mulig søknad. Jeg synes det er trist at man skal settes i en bås og gjøre seg helt lik alle andre søkere og jeg synes også det er trist hvis det virkelig er slik at arbeidsgivere ikke ønsker å se noe mer unikt i en søknad. For å få fram poenget mitt så har du søknaden på nytt nedenfor, men med mine litt sarkastiske kommentarer.


Viser til utlysning av stilling på http://www.finn.no og søker herved på stillingen som Xxxxxxx.

Jeg ser på denne stillingen som en relevant og utfordrerne stilling i henhold til min erfaring og utdanning. (Selvfølgelig gjør du det. Hvis ikke så hadde du vel ikke søkt? Du søker vel ikke på stillinger som rakettforsker hvis du ikke er utdannet til å bli rakettforsker?)  Jeg har en bachelorgrad i xxxxxxxxxxxxxxx fra Universitetet i xxxxxxxxxx, og før det gikk jeg 3 år på xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Videregående skole. (Er du seriøs? Virkelig? Du gikk på videregående før universitetet. Det kunne jeg aldri ha tenkt meg. Hvem gjør liksom det?)

Jeg er en person som trives i et hektisk arbeidsmiljø og har stor arbeidskapasitet. (Flott for deg. Det sier alle de er / gjør) Jeg er en teamspiller, og er positiv og sosial. (Nei nå var du virkelig unik her, det har jeg aldri hørt før) Jeg tar initiativ og stiller høye krav til meg selv. Drivkraften min er å jobbe mot felles mål, og å se resultater av arbeidet jeg gjør. (Har du hørt det engelske ordtrykket “cheesy”? Siste setningen er så cheesy at jeg holder meg vekke fra ost i lang tid framover)

Min motivasjon for å søke er i hovedsak min genuine interesse for xxxxxxxx – faget, og det må være en ekstra glede å arbeide med det man brenner for. (Seriøst? Jeg trodde du likte best å arbeide med ting du ikke brenner for jeg) Det å få jobbe med xxxxxxxxxxxxxx føles som en viktig oppgave i bedriftens arbeid. (Ja, hadde dette ikke vært en viktig oppgave i bedriften så hadde vi aldri lagt ut dette som en stilling)

Av andre blir jeg beskrevet som en energisk person med godt humør, i tillegg til at jeg har et stort pågangsmot, jobber målrettet og strukturert. Jeg har lengre erfaring med å jobbe sammen med andre i team og gjennom mitt studie på xxxxxxxxxxxxxxxxx har dette i stor grad vært arbeidsformen vi har jobbet etter. (Vi er nå i 2015. De fleste har arbeidet i team og man får ikke en Nobels-pris for dette i disse dager) Dette mener jeg har gjort meg tilpasningsdyktig, som gjør at jeg kommer godt overens med ulike type mennesker, uansett kultur eller bakgrunn. (Jeg nevnte “cheesy” tidligere. Nå blir det aldri mer ost på meg)

Vedlagt finner dere en kopi av CV.(Du tuller? Seriøst? Du har lagt ved en CV med søknaden din? Så fantastisk. Det hadde jeg aldri regnet med og tusen hjertelig takk)

Ser frem til å høre fra dere.

Hilsen Xxxxxx


Dette er overhodet ikke noe kritikk rettet mot dem som skriver søknader som dette. Det er jo ikke deres feil at folk i fine dresser som var flinke på dette med søknader på 80-tallet fortsatt har diverse plattformer tilgjengelige for å komme med slikt sprøyt. Ja, det er ikke søkerens feil at de ønsker å lære av “de beste” og at resultatet ikke blir noe annet enn en søknad som beskriver CV og som ellers kun handler om meg, meg, meg.

Jeg håper jeg har rett her. Ja, jeg håper at dagens bedrifter som rekrutterer virkelig ønsker å se noe mer unikt fra jobbsøkerne slik at bedriften virkelig kan sikre seg den absolutt beste kandidaten. Fortsetter vi slik som det er per i dag så er det ikke så rart at noen bedrifter rett og slett bare trekker ut et par søknader fra bunken for så å kaste resten. Ellers ville nok den rekrutteringsansvarlige i bedriften opplevd det samme som vår kjære Tornerose. Og vi vet alle hvor lenge hun sov…


Om noen tenker at jeg henger ut en person her så er ikke det tilfellet. Personen har selv sett denne teksten og etter jeg så denne søknaden så lagde han en ny søknad basert på hva han ville skrive og ikke hva “ekspertene” sa han måtte skrive. Vet du hva? Han fikk jobben.

winning line

Nå er det heldigvis slik at du som jobbsøker har mulighet til å være med på “Det unike jobbsøkerkurset” så framt du holder til i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim eller Kristiansand. Der fokuserer vi på deg og din historie og er såpass oppegående at vi vet bedre enn å umyndiggjøre flinke mennesker som deg. Ta kontakt med meg på efh@ogsnorway.com om du ønsker mer info.

11 thoughts on “Verdens kjedeligste jobbsøknad

 1. Ikke enig. Dette er et helt OK søknadsbrev, og mye bedre enn mange av de jeg har sett opp gjennom årene, og det er mange. Dessuten er nok søknadsbrevet minst viktig i prosessen, CV, intervju og testing/referansesjekk selvsagt mye viktigere. Søknadsbrev brukes gjerne i en førstesiling til å skille ut de som ikke er skriveføre i det hele tatt, men der ville dette søknadsbrevet sklidd rett gjennom og havnet i bunken for videre prosess.

  Liked by 1 person

 2. Hei Gunnar. Interessant det du sier. Er forresten helt enig med deg at søknadsbrev er det som kanskje er minst viktig i en søknadsprosess spesielt i forhold til CV, intervju osv. Det jeg ikke forstår med søknader er at folk er redde for å skille seg ut. Jeg tørr nesten sette penger på at bedriften som hadde denne stillingen utlyst mottok flere søknader som var lik denne og da mener kanskje jeg at det heller er bedre å skrive noe litt annet.

  Like

 3. Erik har etter min mening et visst poeng, men ikke større enn at også Gunnar har et tilsvarende. Jeg tror nemlig også at søknadsbrevet har en noe begrenset betydning utover å ledsage den selvsagte CV’en. Brevet er naturligvis med og skaper et visst inntrykk av søkeren og bidra til at søknaden havner i rett bunke for videre vurdering/behandling.
  Jeg har selv mottatt og vurdert et antall slike søknadsbrev og gjort meg noen tanker om hvilket inntrykk søker har ønsket å skape med sitt brev.
  Når jeg først griper anledningen og kommenterer dette er det mest fordi jeg i dag føler for å sparke litt tilbake til den bransjen EFH representerer.
  Jeg har dessverre fått oppleve “feil side” av arbeidslivet det siste 3/4 året. Dette har medført en pen bunke jobbsøknader på mer og (tidvis) litt mindre relevante jobbalternativ. Problemet er ikke at jeg ikke har fått den eller den jobben. Problemet akkurat nå er mest at anslagsvis 30% av bedriftene/rekrutteringsfirmaene ikke følger opp/gir tilbakemelding utover å bekrefte mottatt søknad.
  Jeg sitter med en pen bunke aktuelle saker hvor jeg vet at ansettelse har funnet sted, men hvor i hvertfall ikke jeg har mottatt tilbakemelding på at prosessen er avsluttet og at man har valgt “rett” kandidat for stillingen.
  Kan hende er også mine (men jeg tror det ikke) søknadsbrev litt A4, men det rettferdiggjør vel ikke at den som mottar søknaden skal bli satt ut så til de grader at han/hun ikke evner å gi de tilbakemeldingene alle jobbsøkere har krav på.
  Da var det sagt!
  Så tror jeg nok jeg skal se om jeg kan spisse min neste søknad enda et par hakk. Mye bra ved LinkedIn, men jeg begynner å bli passe desperat etter å kunne bruke formiddager til noe mer matnyttig…

  Liked by 1 person

 4. Flott bidrag Svein Inge. Jeg blir flau på vegne av min bransje og det som irriterer meg mest er at ingen av de bedriftene som er dårlige på dette med tilbakemeldinger står fram og i det minste forklarer sin oppførsel. Det er skammelig og svært så synd

  Like

 5. Hei Erik,
  jeg klarer ikke si meg enig i dette. Har nylig utlyst to stillinger på LinkedIn og flere gidder ikke engang å skrive et søknadsbrev. Søknaden du bruker som eksempel er kanskje ikke klodens mest originale, men helt ok. For meg er dette nærmest en formalitet og kan gjerne utnyttes mye bedre. Problemet til søkeren er at man ikke kjenner til personen som leser søknaden og derfor må spille safe. Har nettopp vært med på å utforme en søknad som for det meste bestod av en gedigen “tommel opp” (Facebook-like) som tok halve søknaden, men den førte ikke til noe intervju. Sannsynligvis ble den ikke tatt seriøst. Hadde jeg fått en slik, hadde det blitt intervju neste.

  For meg sier søknadsbrevet to ting: at man behersker språket og at man kan presentere seg selv på en høflig måte. Det klarte søkeren din, etter min mening. Og skulle brevet inneholde noen overbevisende avsnitt, er det en bonus. Det er også en fordel om man tar seg litt tid med søknaden. Jeg fikk nylig en copy/paste-søknad som var stilet til en annen bedrift…

  CV teller mer for meg, men søknadsbrevet er et must. I disse tider må vi også ta i betraktning at flere personer, som har mange år i samme jobb, har blitt skåret vekk. Og for 20 år siden var et slikt brev som du bruker her eksemplarisk.

  Liked by 1 person

  1. Hei Jørund. Flott innlegg fra deg og det du sier her beviset at vi alle er forskjellige og noen liker det ene og andre like det andre. Derfor forstår jeg også tankegangen din med at det er lurt å kjøre litt “safe” selv om jeg for min del mener kandidater kan få mye mer ut av ting om de er noe mer unike når det gjelder søknad. Ja i noen tilfeller vil et noe “annerledes” søknadsbrev bli sett på som useriøst, men jeg tror at det flere ganger vil bli sett på som positivt å gjøre at kandidaten kommer gjennom “nøkkelhullet”.

   Like

 6. Jeg er enig i at dette var et tannløst søknadsbrev, men av de mange søknadsbrevene jeg har lest, vil det dog havne blant de 30% beste.
  Dette sier vel mer om nivået på søknadsbrev enn hvor godt/dårlig dette ene var. Blant annet så jeg ingen helt innlysende skrivefeil, og det trekker definitivt opp. Dersom det ikke er noe på CV-en som er av spesiell betydning, er det imidlertid ingenting i dette søknadsbrevet som ville fått meg til å plukke ut denne kandidaten. Det trekker også ned at kandidaten nevner videregående (noe som også er påpekt) – det virker fordummende.
  Jeg synes søknadsbrevet bør inneholde en troverdig motivasjon for å søke akkurat den stillingen som er utlyst. Dette bør være såpass originalt og genuint at det treffer den som leser, men det må ikke være ikke påtatt. Man må altså ikke skrive noe for å gjøre seg mer interessant enn man er, men finne noe som er ekte og troverdig. Det er bedre å skrive at man søker stillingen fordi arbeidsplassen ligger 2 minutter fra barnehagen, enn å skrive en haug med floskler som det er innlysende at man ikke mener.
  Jeg synes at søknadsbrevet er relativt viktig i den første utsilingen. Kommer man ikke med i første runde, er det lite sannsynlig at man kommer i betraktning i det hele tatt. Sånn sett er søknadsbrevet noe en bør ta på alvor.

  Liked by 1 person

  1. Flott Christina. Jeg mener også at man ikke skal gjøre seg “over-original” i en søknad, men noe litt unikt vil jeg tro er positivt og da spesielt i tilfeller hvor det er 200 søkere for samme stilling

   Like

 7. Sier meg enig med Sidsel, gleder meg til ny utgave av denne søknaden. Må bare innrømme at en av de cheesy setningene glatt kunne boltret seg i en av mine søknader 🙂 Det jeg har erfart er at dette søknadsbrevet har større verdi enn jeg først trodde, da det kan avgjøre om cv i det heletatt blir sett. Flere jeg har vært i kontakt med har hentydet at dersom søknaden ikke fenger, så havner den rett i feil bunke uten at de tar en titt på cvn. Men alt koker vel ned til at smaken er som baken. At å “safe” sjelden er feil, men å skille seg ut vil ihvertfall vekke oppmerksommheten til den som skal pløye seg igjennom den tidvis høye søknadsbunken.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s