Denne uka startet jeg et rekrutteringsoppdrag med en flott oljekunde av meg i Oslo. Relativ senior lederstilling for en bedrift i vekst. For en gangs skyld så er det et hav av kandidater der ute og det er derfor krevende å svare på henvendelser fra alle disse kandidatene. Etter en uke med hardt arbeid rundt denne stillingen så er det spesielt en ting jeg er møkka lei av: Dem på over 52 år som tror de har noe som helst sjans til å få snakke med meg om stillingen.  Hvem tror de at de er liksom? Har de ikke forstått at næringslivet nå handler om unge, sultne og arbeidsvillige ledere?  Nei hos meg får de kun et svar: Du er for gammel og krokete.

Før jeg går videre så må jeg bare forsikre dere om at jeg har stor sans for unge ledere og har faktisk vært en av dem som har ropt høyest om at oljeindustrien spesielt må bli bedre til å gi muligheten til de yngre. Jeg må også understreke at om du ikke forstår ironien i innledningen så er det kanskje best at du slutter å lese denne teksten. Kanskje du rett og slett er for gammel til å forstå ironi… Neida, unge ledere er flinke dem og næringslivet skal satse på dem. Når det er sagt så betyr ikke det at næringslivet ikke også kan, og burde satse på dem over 50. Ja, de over 50 som får pepret ørene fulle med “du er for gammel, kjøp deg en rullestol”

Jeg kan ikke fatte hvor korttenkte folk kan være som velger å fortelle mennesker på over 50 at de er for gamle. Tror disse menneskene virkelig at så snart man runder 50 så mister man alt som heter motivasjon, ambisjon og stå på vilje? Tror disse virkelig at så snart man runder 50 så er man mer opptatt av å finne seg et bra begravelsesbyrå enn å videreutvikle seg selv og sin karriere? Jeg er ikke 50 selv, men jeg er gammel nok til å forstå at 50 år ikke er noen som helst alder og ei heller er 60. Er du ikke enig så husk dette: En dag vil du også runde 50 og 60 og 70.

gammelTåpelig som det høres ut så er det jeg refererer til noe som skjer daglig innenfor Norsk næringsliv. Ja, både rekrutteringsbransjen, bedrifter selv og rekrutteringsprosessene diskriminerer stadig mot de eld-gamle 52 åringene som trenger en middagslur klokken 11 om morgenen. Det jeg lurer på er følgende: Hvor er disse tullingene som kommer med slikt “tullball”? Hvorfor står dere ikke fram å forklarer tankegangen deres slik at vi kanskje kan forstå deres tankegang? (tvilsomt) Har dere noen baller så må dere i det minste tørre å stå fram og gi en begrunnelse på deres holdninger mot gubben og gamla, men dere velger nok den feige løsningen og gjemmer dere godt bort. Nå er det jo fredag så dere er sikkert på hytta uansett, mens resten av stokken arbeidet på spreng.

Så til det som kanskje er enda mer sjokkerende: I 3 av 4 tilfeller så er det ikke arbeidsgiver som diskriminerer. Neida, det er hodejeger / rekruttering / bemanningsbransjen som holder på med slikt sprøyt. Min egen bransje. Bransjen som liksom skal være ekspertene. Vi som liksom skal representere våre kunder på en profesjonell og positiv måte. Trist er det, skremmende er det og for gamlingene på over 50, de som sliter med å gå bort å hente posten i postkassa, så er det helt sikkert også sårende.

Er du ikke i  rekrutteringsbransjen, men har ansvar for rekruttering i din bedrift så slipper heller ikke du unna. (Så framt du ikke liker oldefar / mor) Du er like naiv, du er like inkompetent og du like ignorant som rekrutteringsekspertene. En dag blir du også 50 og da skal ikke jeg hjelpe deg med å hente posten…. Det er helt sikkert.

Jeg regner med at de fleste folk som kan lese forstår at det ikke er noe i veien med å ansette folk på over 50 år, samtidig som de også vet at det ikke er noe i veien med å ansette ledere på 30 år. Ja, dere har forstått at alder faktisk (i de fleste tilfeller) ikke spiller så stor rolle. Dessverre, så vil det også alltid være noen der ute som faktisk ikke har nok hjerneceller til å forstå at 52 år gammel ikke er så gammelt og jeg er overrasket om de i det hele tatt leser denne teksten. Hadde vært spennende å hørt fra dem, men det blir litt sånn å tro på julenissen ( som faktisk er en gammel mann). Uansett så må vi bare akseptere at det finnes slike ignorante mennesker der ute og til gubben og gamla på 52 år så sier jeg følgende: Ignorer disse menneskene som de ignorer deg. Det er ikke verdt bryet å prøve å få dem til å forstå at de er ute å kjører her. De har heller ikke innsett at de også en gang vil bli “stein-gamle” 54 åringer.


Må som alltid nevne at det heldigvis er flere bedrifter og rekrutteringsfirmaer som ikke oppfører seg slik, inkludert de kundene jeg velger å arbeide med. Helt sikker på at dere har en stor fordel i kampen om de beste hodene.

 

 

5 thoughts on “Gubben og gamla lå å dro

  1. Hei, som 50+ kan jeg naturlig nok ikke være noe annet enn enig, og jeg håper selvfølgelig at oppfatningene i næringslivet er i ferd med å snu. Det som imidlertid er en annen begrensning for seniorer som ønsker å skifte jobb, er AFP-ordningen. Den kan sette en stopper for mange av dem som ønsker å skifte jobb i voksen alder, for reglene er slik at du må ha vært ansatt i en (eller flere) AFP-bedrifter i syv av de siste ni årene før fylte 62 år. Det betyr at dersom man skifter jobb etter fylte 55 år, må man være bevisst på å gå til en ny AFP-bedrift (om man kommer fra en slik). I motsatt fall vil man miste retten til AFP. Og etter fylte 59 kan du ikke skifte jobb i det hele tatt, fordi du må ha vært ansatt i den samme bedriften de tre siste årene før du går av med AFP.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s