Jeg var hos tannlegen på fredag og det var ikke noen positiv opplevelse må jeg si. Rettere sagt; det var krise. Jeg hadde nemlig et hull. Tenk deg det da. Et stort hull i en av tennene mine. Helgen ødelagt, våren ødelagt, ja resten av livet mitt ødelagt. Nå er jeg ferdig. Jeg kan likeså godt gi opp. Det er ingen som er interessert i Erik lengre.

Høres teit ut? Selvfølgelig høres det teit ut. Hvem gir opp på grunn av et lite hull liksom? Ikke meg, og er det noen som ikke lengre er interessert i Erik på grunn av dette hullet så får det være dem sitt problem. Jeg har ikke tid til slike mennesker og velger å bruke min tid og krefter på dem som aksepterer dette hullet. Ja dem som aksepterer meg for den jeg er.

Du forstår helt sikkert hvor jeg vil med dette. Ja, jeg beveger meg inn på det mye omdiskuterte «problemet», hull i CV. Det problemet som rekrutteringsbedrifter elsker å gjøre så mye ut av og det problemet som karriererådgivere elsker å snakke om. Null hull = God kandidat sier de.

hullI dag hadde jeg et veldig interessant og hyggelig besøk av to flotte og flinke studenter fra Markedshøyskolen her i Oslo. De holder på med Bacheloroppgaven sin og har valgt å gjøre forskning på dette med hull i CV og hvilken betydning dette har for jobbsøkere. Flott ide må jeg si og jeg gleder meg virkelig til å høre mer om resultatet. Det passet faktisk perfekt at de kom på besøk i dag. Jeg har nemlig lest masse forskjellig oppgulp i det siste om hull i CV, spesielt fra en rekke hodejegere som av en eller annen merkelig grunn liker å spre løgn som:

  • Ingen bedrifter ansetter kandidater med hull i CV
  • Nå er tiden komme for å dekke opp hull i din CV
  • Har du hull i CV, ja da er du ferdig

(Kanskje ikke den siste er noe jeg har lest direkte, men ikke lang i fra må jeg si.)

Det er to ting som frustrerer meg med oppgulp som dette. For det første så er det slik at disse “menneskene” (om du kan kalle dem det) snakker nedlatende / nedverdigende til de menneskene som har hull i sin CV. For det andre så slenger de ut slike råd uten å komme med råd om hvordan man skal dekke opp disse hullene. Nettopp derfor blir alt dette helt spinnende galt.

Jeg har arbeidet med rekruttering i snart 12 år og har gjennom denne perioden tatt imot over 1000 oppdrag fra kunder både her i Norge og utenlands. Før man setter i gang med et oppdrag  så er det vanlig at man setter seg ned med kunden for å lage en stillingsbeskrivelse, i tillegg til å gå nøye gjennom kundens behov og kriterier. Det har jeg derfor gjort i over 1000 tilfeller, og vet du hva? Ikke en eneste gang har en kunde nevnt at de ikke ønsker å vurdere kandidater som har hull i sin CV. Tenk deg det! Ikke en gang, i over 1000 tilfeller, har kunde (arbeidsgiver) nevnt at de ikke vil vurdere kandidater som har hull i CV.

Så hvorfor er dette med hull i CV allikevel et problem? Jo, da må det rett og slett være fordi at vi som er i rekrutteringsbransjen ikke liker hull i CV og at vi derfor velger å ignorere kandidater med slike hull.

Så hvorfor er rekrutteringsbransjen så ufattelig opptatt av dette med hull i CV når kundene våre ikke nødvendigvis bryr seg? Jeg har dessverre ikke noe riktig svar på dette, men møtet med studentene fikk meg til å tenke. Det var ikke noen hyggelig tankegang…

For meg så ser det ut som at deler av rekrutteringsbransjen har kommet opp med dette «null hull sprøytet” rett og slett for å gjøre mer ut av seg selv. Ja, rett og slett for å kunne gjøre mer ut av sin egen jobb og for å kunne fortelle sine kunder og bransjekolleger; «Vi er så flinke at vi klarer å luke ut alle dem som har hatt problemer tidligere». «Vi er så flinke og nøye på ting at hos oss så kommer du ikke langt om det var en periode i livet ditt hvor du ikke var i arbeid. Dette er svært så trist og skammelig. MEN, det er mer enn det også; Det er faktisk slik at næringslivet derfor ikke alltid får tilgang til de beste kandidatene. Det er faktisk slik at de beste kandidatene ofte blir «kastet i søpla» før man i det hele tatt får sett eller hørt hva de kan bidra med. Det er trist det.

Hva er galt med hull og hva er bra med hull?

I de fleste tilfeller så mener jeg at det hull i CV ikke er et problem i det hele tatt. Selvfølgelig er det noen som har så mange hull i CV at de tydeligvis ikke kan jobben sin eller at de ikke tar jobben sin seriøst, men dem kan man enkelt utelukke. (Så framt man ikke mener at de fortjener en siste sjanse.) Nå er det ikke dem jeg tenker på i denne teksten. Jeg tenker på dem som har hull i CV fordi de har gått igjennom en vanskelig periode i livet. Det kan være alvorlig sykdom i familien, tap av menneskeliv som stod dem nær, alvorlig sykdom selv, ja det kan være mange ting. Hva er det som tilsier at disse menneskene ikke er like flinke, produktive, motiverte og engasjerte som dem som ikke har opplevd slike tragedier? Hva er det som tilsier at disse menneskene ikke vil være en god kandidat for en hodejeger som skal legge fram sine topp 3 kandidater for kunde? Jeg skal si deg jeg; Ingen verdens ting tilsier dette og det er derfor så synd at pompøse hodejegere og rekrutterere velger å kaste disse menneskene i dass og behandle dem som rotter. Beklager, de behandler dem verre en rotter.

Har du reist deg? Har du opplevd problemer i livet og kommet ut av det på en positiv måte? Har du lært av dine erfaringer? Dette er spørsmål som er svært vanlig å stille i en intervjusituasjon. Vet du hvem som kan svare best på dette? Jo, det er dem som har hull i sin CV. Det er dem som har opplevd motgang, dem som har opplevd sykdom eller dem som har opplevd å miste mennesker svært nær seg. De har nemlig et godt bevis på at de kan reise seg.

Man kan gjøre alt mulig av personlighetstester for å finne den riktige kandidaten, men ingen verdens test kan si mer om enn persons viljestyrke og evne til å utvikle seg enn det livets test kan fortelle oss. Mennesker med hull i CV har vært gjennom livets test og kommet strålende ut av den. Derfor kan disse menneskene ofte være den beste kandidaten for en stilling. Bare så synd at mange i min egen bransje ikke helt har forstått dette enda.


Sann historie: En person som opplevde det som skjedde på Utøya svært nær seg tok en 12 måneders pause fra arbeid for å fokusere på familien sin. Han fikk derfor et hull i sin CV. Da han var klar for arbeid så tok han kontakt med rekrutterer ettersom de hadde utlyst en svært spennende lederstilling som han kunne tenke seg å diskutere med dem. Svaret han fikk sitter fortsatt i meg: “Beklager, men vi aksepterer ikke kandidater med hull i CV”


Et tips: Jeg vil ikke bruke denne teksten til å komme med en rekke tips rundt hvordan man kan dekke hull i en CV, men jeg leste en flott kommentar av en  flink bransjekollega i Aftenposten her for en stund tilbake. Hun kom med et veldig godt tips som jeg velger å dele med dere: Har du et hull i CV på grunn av noe tragisk som har skjedd med deg eller dine nærmeste så skriv en kort linje i CV som forklarer at du opplevde noe tragisk og at du gjerne vil fortelle dem om dette i et intervju. Det er alt du trenger å gjøre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Har du reist deg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s