Vi er helt sikkert alle enige i at de fleste utlyste stillinger på et viss nivå krever en viss lengde relevant erfaring. Søker du på en stilling som sykepleier ja da er sjansene store for at det kreves at du har arbeidet med dette tidligere, og søker du på en stilling som advokat, ja da må du jammen meg også ha arbeidet med dette tidligere. “Fair enough”. Det underlige eller skal jeg si, ironiske og paradoksale er at det er et yrke hvor det av en eller annen grunn ikke er så veldig viktig hvilke type erfaring man har. Ja, det er et yrke hvor man tydeligvis kan gjøre en god jobb så lenge man er 30 år +, kan ta på seg en fin dress og bruke et par “fine” ord her og der. Velkommen til yrket so karriereveileder.

I løpet av uken som har gått så har jeg snakket med, og / eller holdt kurs for en rekke flotte mennesker. Dyktige mennesker med 8 års + erfaring innenfor sitt område. Flere av disse har fortalt meg det jeg assosierer med “spøkelseshistorier”. Tirsdag kveld var det en historie som tok kaka. Denne gang fra oljeindustrien og Oslo (Askjer)

Kurs deltaker: “Erik, det du sier der er feil. Jeg har blitt fortalt av min karriereveileder at man ikke skal bry seg om dette med hobbyer / interesser på CV. Jeg har blitt fortalt at det faktisk kun er skadelig å ta dette med på en CV. Lite profesjonelt sier de.”

Erik: Trekker en dyp pust, trekker enda en dyp pust: “Noen som har en valium eller to?”

karriereJeg skal ikke sitte her å si at en jobbsøker MÅ ta med hobbyer / interesser på CV. Jeg skal heller ikke sitte her å si at en jobbsøker for all del IKKE MÅ ta med hobbyer / interesser på CV. Hvorfor? Fordi det ikke er noe riktig eller galt svar på dette, og fordi de personene jeg arbeider med faktisk er eldre enn 2 år gamle og mer enn flinke nok til å bestemme selv om dette er noe de tar med eller ikke. Om ikke du var klar over det, og det spesielt til visse “karriereveiledere eller hobbyeksperter”: En jobbsøker kan faktisk snakke. En jobbsøker kan faktisk tenkte. Ja, en jobbsøker kan til og med skrive…

Nå er det slik at karriereveiledning kan innebære så mangt og det er mange flotte og flinke karriereveiledere der ute. Uavhengig av dette så er det et stort problem innenfor bransjen:Mange av dem som ser på seg selv som karriereveiledere tror at det innebærer at de kan være eksperter på alt som har med karriere å gjøre. Ja, de er så opphengt i å gjøre “hele pakka” at de faktisk glemmer det de er flinke til.  Eksempel: Driver man med lederutvikling så betyr ikke dette at man plutselig er en ekspert i å hjelpe jobbsøkere, eller driver man med nedbemanningsstøtte så betyr det heller ikke at man plutselig er ekspert i å hjelpe jobbsøkere. Og det er dette som er så trist og forkastelig. Personer som aldri har vært jobbsøker selv eller som aldri har vært involvert i rekruttering selv, sitter og tror at de kan leke Gud med karrieren og livet til erfarne og flinke jobbsøkere. Det er en skam, det er kriminelt og det viser svært liten respekt.

Er du en som sier at man må gjøre ditt og må gjøre datt (oversatt til umyndiggjørende piss), da tenk litt på historien nedenfor før du forteller dine “elever” at de er skadelig å ta med hobbyer og interessert på CV. Når du har tenkt litt på dette så ta gjerne et par runder med deg selv før du er velkommen tilbake og da med forhåpentligvis en god dose respekt og forståelse i bagasjen.


Året er 2008. Jeg får et Executive Search oppdrag for en stor internasjonal bedrift innenfor FMCG. De ønsker en ny COO på et lønnsnivå rundt 1.5 millioner NOK. Jeg leverer fire kandidater levert til dem, hvorav tre av disse var det jeg kaller «perfect match» og hvor en kandidat kanskje ikke var fult så relevant eller fult så god match.

Uten at jeg var klar over det så var han som er CEO i bedriften (er der den dag i dag) en svært ivrig fluefisker. Uten at jeg tenkte over det så var den mindre relevante kandidaten jeg leverte også en svært ivrig fluefisker. CEO innkalte to kandidater til intervju. Kandidat 1  = Perfect Match. Kandidat 2 = Fluefiskeren. Begge kandidatene gikk videre til andre runde, men kun en kandidat gikk videre til runde 3 og et møte med styret.  Hvem gikk videre? Jo det var  fluefiskeren. To uker senere og avtalen var klar. Fluefiskeren aksepterer stillingen som COO og fikk en lønn på 1.7 millioner NOK.

I ettertid så var det selvfølgelig av interesse for meg å få litt tilbakemelding på prosessen fra både CEO, Styreleder og HR Direktør hos min kunde. Heldigvis var de fornøyd med mitt arbeid og etter en lengre lunsj og et par kalde øl, så var vi på det nivået hvor CEO åpnet seg litt for meg.  “Erik- Jeg er glad for at Georg hadde interessene sine skrevet på CV. Da jeg så alle kandidatene og deres papirer så tenkte jeg  i utgangspunktet ville snakke med to av de som hadde en “Perfect match”. MEN så tenkte jeg at det allikevel ville være interessant å ta en prat med Georg. Som ivrig fluefisker selv så ville det i det minste være en lærerik samtale” fortsatte han . “Takk gud for at jeg gjorde dette, for som du vet så viste det seg relativt raskt at Georg var den beste kandidaten”


Dette er en helt sann historie, og det viser at det av og til er det de små tingene som gjør store forskjeller. Denne gang så var det fluefisking som gjorde forskjellen, men enda viktigre: Denne gang gjorde det en kolossal forskjell at kandidaten hadde hobbyene / interessene i hans CV. Er jeg glad for at jeg ikke ba han ta dette vekk fra sin CV? Selvfølgelig er jeg det.  Du kan tenke elv hva 30% av 1 700 000 blir til?

Jeg håper mange av dere karriereveiledere som har for vane og sette voksne mennesker i en bås og som tror at dere vet mer enn dem som virkelig kan ting er blitt noe “mindre når dere setter dere ned og tenker på denne historien. Jeg håper også at dere tenker dere om før dere tror at det er opp til dere å bestemme Hvem en person er – Hva en person kan – Hvor en person vil…..


Nå er jeg ferdig jeg med det jeg har drivet med de siste 13 årene. Jeg har nemlig bestemt meg for å bytte bransje. Fra og med mandag neste uke så er jeg doktor, rettere sagt hjertekirurg. Første pasient kommer til tirsdag og jeg skal utføre en hjerteoperasjon. Ja, leke litt med han skal jeg.

clueless

 

 

2 thoughts on “Tekst for jobbsøkere og respektløse karriereveiledere

  1. Erik! Husk å sende ut et maileksempel på åpen henvendelse.

    Svein Inge

    Sendt fra min iPad

    > Den 17. apr. 2015 kl. 00.43 skrev Erik Falk Hansen- From the heart : > > >

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s