Gjesteblogg fra Jørn Haugland med mange års erfaring fra bemanningsbransjen. Kloke kommentarer og råd og en noe annen vinkel enn det du har lest fra meg.

Gjennom mine år i bemanningsbransjen har jeg sikkert vurdert tusenvis av CVer. Jeg har ikke det nøyaktige tallet, men det er mange. Langt fra alle disse CVene har vært strøkne. Noen har vært mildt sagt visuelt fæle.

Men først, la meg fortelle en helt annen historie. Jeg har alltid vært datainteressert. Før internettets tid koblet jeg meg opp på diverse BBSer for å laste ned forskjellige dataprogrammer som ble installert og prøvd ut.

JHEtter hvert som internettet kom måtte disse leverandørene/programmererne, som ofte var hobbyfolk de også, lage nettsider for å distribuere sin software. På den tiden fantes ikke WordPress og andre nettsidegeneratorer, alt måtte håndkodes. Også visuelt design.
Og denne gjengen, som hittil hadde sittet med nesen sin i kode i mørke kjellere og distribuert programmene på BBSer som besto av tekstlinjer, var ikke gode på visuelt design. Men datakode kunne de.

Dermed ble det visuelle designet på nettsiden et uoffisielt mål på kvaliteten i datakoden i softwaren som ble tilbudt. Jo styggere nettside, jo bedre var kvaliteten på dataprogrammet.

Og denne lærdommen tok jeg med meg inn i bemanningsbransjen. Jeg har alltid lest de stygge CVene med større interesse enn de strøkne, fordi jeg har mistenkt at bak CVen står en kandidat med unik kompetanse, men som aldri har lært eller hatt behov for å skrive en CV.

Men nå har det dessverre blitt slik at ingen har tid til å lese de stygge CVene lengre. Rekrutteringskonsulenter blir drillet av forståsegpåere allerede på skolen hvordan en CV skal se ut. Når de kommer i jobb blir det ikke tid til å se på det som faller utenfor det de har lært er normalen. Og evnen til å lese en CV og vurdere en kandidat i forhold til realkompentansen mellom linjene er helt forsvunnet fordi CVene blir kastet når det ikke står en mastergrad øverst.
Det finnes helt sikkert hederlige unntak i bransjen, men de er sannsynligvis i mindretall.

For å gå tilbake til internetthistorien. Nå finnes det nettsidegeneratorer og alt kan kjøpes vakkert og ferdig. Det betyr at det kan finnes visuelt fantastiske nettsider som tilbyr forferdelig og skadelig programvare.

PÅ samme måte drilles jobbsøkere av forståsegpåere til å tette hull og fremheve nøkkelord slik at en CV med et crappy innhold kan løftes fram og havne øverst i bunken blant rekrutterere som har lært at sånn skal det se ut så da må det være bra.

Det er derfor viktigere enn noensinne å skrive en god CV. Men hvordan den gode CVen skal se ut må du vurdere selv. Det finnes ingen fasitsvar. Men en kan lytte på råd – og selv vurdere om det er gode råd.

En må prøve å gjøre den “god for øynene”. Gjøre den leselig og oversiktlig. Den kan gjerne skille seg ut visuelt, men bør aldri bikke over i det idiotiske.
Jeg har lest CVer på 12 sider som ikke kunne vært en linje kortere, jeg har fått CVer i A3 format som var konstruert i AutoCad, og jeg har fått CVer som ikke var annet enn en SAP-utskrift, fordi vedkommende hadde vært i samme firma i 40 år.
Alle disse var fra perfekte kandidater.

Få fram budskapet ditt, og hva du kan, har prestert og er stolt av. Ikke sats på at noen har tid eller evne til å lese mellom linjene. Gjør den oversiktlig og leselig. Skriv et godt sammendrag i begynnelsen. Prøv å ta høyde for at den som leser CVen ikke har peiling på ditt fag og dine kunnskaper. Og fremfor alt vær ærlig og ikke skryt på deg noe du ikke kan eller har gjort.

Jeg har lest mange CVer der noen har vært “involved in” forskjellige prosjekter. I mine øyne betyr det i verste fall at de har sittet i samme rom som de som faktisk har utført prosjektet, og kanskje bidratt med noe under en tilfeldig samtale når de hentet kaffe. Dette blir lett avslørt i intervjuet.
Skriv heller hva du dine reelle oppgaver, bidrag og resultater har vært

Og til slutt; ta gjerne imot råd, men ikke stol på noen som sier at sånn SKAL CVen være

Jørn Haugland – Bergen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s