Har du vært i en situasjon hvor du har vært så frustrert at du vurderer å pakke sammen, dra til sjøs og bli sjørøver for resten av livet? Har du vært i en situasjon hvor du har vært så frustrert at du vurderer å stikke hodet ned i den kokende gryta med Kerrspink poteter? Har du vært i en situasjon hvor du har vært så frustrert at du vurderer å sette på skiva med Mbbp av Hanson? Det har jeg skal jeg si deg og lurer du på når, så er svaret følgende: Den dag i dag.

Mens jeg skriver dette så har jeg allerede satt Kerrspinkene til kok, og i mellomtiden skal jeg dele litt av denne frustrasjonen med dere. Når jeg sier dere så mener jeg ikke kun jobbsøkere, men enda viktigere, dere karriereveiledere og HR hus som driver folk for narr.

Kjære karriereveiledere

roadSom hodejeger og ikke minst arrangør av DUJSK så er jeg i kontakt med minst 300 jobbsøkere hver uke. Hyggelige og flinke mennesker de fleste må jeg si og det er alltid morsomt å høre deres historier. De fleste av disse jobbsøkerne har nylig mistet jobben og veldig ofte har deres tidligere arbeidsgiver pelma over ansvaret til et eller annet tåpelig karrieresenter som om den tidligere arbeidstakeren ikke var annet enn en hundedritt som lå igjen etter snøen var borte. Med andre ord, de har kjøpt seg god samvittighet. Det er for så vidt greit nok at arbeidsgiver gir fra seg dette ansvaret, men problemet ligger hos mange av dem karriereveilederne som omtrent ikke kan stave ordet jobbsøknad, ei heller ordet respekt. Ja, de karriereveilederne som kanskje ikke fikk seg jobb selv en gang  tilbake i tid og som derfor tenkte: Da blir jeg likeså godt karriereveileder jeg.

Dessverre er det disse fjollete menneskene som trer inn i rollen som Judas i stedet for rolle som vår gode gamle Messias

Hva er det nå Erik rabler om tenker du kanskje. Greit nok, men nå skal jeg fortelle deg hva jeg rabler om.

Jeg opplever dessverre at et stort antall karriereveiledere synes det er mer enn OK å fortelle jobbsøkere om hva som er riktig og hva som er galt, selv i de situasjoner hvor ikke Gud den enbårne en gang vet hva som er riktig eller galt. De tror de har fått et mandat til å leke med menneskers liv, og leke, det gjør de, dessverre.

Her er noe av de mest fjollete, tåpelige og fjasete rådene som har gjort at hodet mitt nå ikke er mer en 5 minutter unna gryten med de fineste Kerrspinkene:

 • Husk å ta med deg paraply til intervjuet ettersom det ofte regner her i Bergen. Du må ikke komme blaut som en katte til intervjuet.
 • Ikke bruk høyhælte sko på intervjuet. Ikke noe poeng å risikere at du faller over.
 • Du må gå i rødt skjerf.
 • Husk flørteprinsippet på LinkedIn. Sjekker noen deg ut så sjekker du dem ut.
 • For all del, ta vekk hobbyer og interesser fra CV. Ingen er interessert i det.
 • Utdannelse skal være sist på CV, selv om du har verdens beste utdannelse.
 • Si ja til kaffe selv om du ikke liker kaffe.
 • Ikke bli solbrent i løpet av helga. Vil ikke se bra ut på intervjuet.

Hva tenker du nå? Er det latter, hoderist eller har du også satt på potetgryta? Er det ikke forferdelig at karriereveiledere som tar betalt opptil 50 000 NOK per person fra en bedrift kan få seg til å spy ut møkk som dette? Ikke vet jeg, men det jeg vet er at flere hundre millioner kroner blir brukt hvert år slik at disse “veilederne” kan vedlikeholde sitt ego og ikke minst leke med mennesker og deres liv. Spør du meg så ville de ha problemer med å finne sin egen dass.

Så kjære deg som er en av dem som tror du har en fasist på alt. Se deg selv i speilet. Ser du et menneske eller ser du konjunkturene av en patetisk figur? Jeg håper du ser det siste og at du for en gang skyld innser at du kanskje av og til bør bruke hodet før du bruker kjeften til å gi våsete råd som du ikke har peiling på. Disse “rådene” ødelegger for at flotte mennesker skal finne seg en ny jobb. Jeg sier det en gang til jeg; Disse “rådene” ødelegger for at flotte mennesker skal finne seg en ny jobb.

Kjære karriereveileder. Vær så snill og husk en ting; Mange jobbsøkere har aldri tidligere, eller svært sjeldent vært på jakt etter ny jobb. Når de så får mulighet til å snakke med en «ekspert» som deg så er det naturlig at de vil høre på det du har å si. Ja, det er naturlig at de vil ta i bruk de metodene og triksene du har å komme med, og det uten å stille spørsmål i henhold til verdien i det du sier. Tenk på det neste gang du legger ut om at Laila må farge håret før hun begynner å søke jobb eller tenk på det før du deler ut solkrem til Jostein slik at han ikke blir solbrent før intervjuet neste uke.

Så helt til slutt, kjære karriereveiledere. Hvorfor er det nesten ingen av dere som lærer bort hvordan man kan få best mulig utbytte av LinkedIn som jobbsøker? Hva er det med dere? Alt dere gjør er å fortelle at man må bruke LinkedIn, men dere ser ut til å glemme det viktigste; Hvordan man bruker LinkedIn. Vet dere ikke selv hvordan man bruker LinkedIn eller skal dere ha nye 50 000 NOK for å vise dette? Neida, jeg tror nok det kommer av at mange av dere fortsatt sitter og røyker hasjpipe og roper «peace not war» med vide bukser og solbriller.

Kjære karriereveileder: Du skal få noen gratis tips av meg du. Bare sånn at du i det minste kan lære bort noe om LinkedIn til disse flinke menneskene som ser på deg som en ekspert. I retur så kanskje du kan fyre opp en tjall til meg når vi en gang møtes.

 1. Innstillingene på LinkedIn er det viktigste. Her må man selv sette seg opp slik at all aktivitet når ut, ikke bare til nettverket, men til alle. (Om du ikke vet hvordan så kan du ringe meg så skal jeg vise deg, men først må du få kjøpt deg en datamaskin)
 2. Grupper på LinkedIn. Kanskje det beste stedet for en hodejeger å hente sine kandidater. Derfor er det utrolig smart at man som jobbsøker er aktiv i så mange grupper som mulig.
 3. Søkeord i Summary. Det er viktig det, men selvfølgelig vet ikke du det kjære karriereveileder. Du har jo aldri selv rekruttert og du har mest sannsynlig aldri selv søkt etter jobb.

Nå er det masse mer jeg kunne lært deg kjære karriereveileder, men dette er nok for denne gang. «Rome wasn`t build in a day» og jeg forstår at det kreves tid fra din side for å omstille deg til å bli en person som virkelig bryr seg og som ikke bare skriver at etikk er viktig på hjemmesiden, men som faktisk oppfører seg som at etikk er viktig.

Selv om det er bra business for meg at folk som allerede har vært hos deg kjære veileder etterpå kommer til meg så er jeg et menneske til syvende og sist og skulle gjerne sett at jobbsøkere får en fair sjanse til å finne seg ny jobb så raskt som mulig. Denne sjansen tar du dessverre vekk fra dem. Du burde skamme deg og det burde nok også den tidligere arbeidsgiveren til disse flotte menneskene. De arbeidsgiverne som valgte å tro at dine fine ord, kjære karriereveileder det som skal til for at deres tidligere ansatte får den oppfølging de fortjener og har behov for.

Da gir jeg meg for i dag kjære karriereveileder og det er du kanskje glad for. Forhåpentligvis så vil du en vakker dag forstå at du trenge denne dosen med pepper fra meg. Det er jo til det beste for dem som søker ny jobb.

Et siste tips til deg kjære veileder: Husk at ikke alle liker potene med skallet på og at noen liker Beate bedre en Kerrspink…….

potat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Kjære “karriereveileder”

 1. Selv om kommentaren min sikkert stoppes, så klarer jeg ikke dy meg: det er altså LinkedIn innstillingene det kommer an på. Mange som ikke vet bedre, slike som meg, misforstår lett og setter dette rådet i samme kategori som høyhælte sko og feil hårfarge:-)

  Like

  1. Ingen som stopper kommentarer her Trond. LinkedIn er relativt enkelt å lære seg og om man ikke ønsker å lære det så er det et valg man tar.

   Er linkedin instillingene satt feil så kan du risikere ar du skriver en statusoppdateringen om at du er ledig for ny jobb, men så er det bare du som ser det. Da blir det lite poeng hvis du skjønner hva jeg mener 🙂

   Liked by 1 person

   1. Jeg sier ikke at det er et spesielt dårlig råd, bare at det er et like godt råd å tenke på hvordan man ser ut på jobbintervju (glemt paraply og ser ut som en druknet katt eller snubler i høyhælte sko). En av mange detaljer man må tenke på som jobbsøker. Jeg bruker LinkedIn aktivt selv, men sørger også å være tilstede og treffe mennesker der det er viktig å være for å minske fallhøyden når jeg skal søke jobb om to år. Jeg tviler ikke på at du svever høyt over mange karriereveiledere når det gjelder LinkedIn kunnskaper, men for å få jobb, er det så uendelig mye som betyr veldig mye mer. I min yrkessektor, er LinkedIn et litt fint og dynamisk visittkort som jeg kan bruke til å profilere meg. Jeg har også laget noen poster om ting jeg kan noe om og synliggjør kunnskapen min på den måten. Og ja, det leses av folk som ikke kjenner meg.

    Så konklusjonen min er bare at rådet om å tenke på at du må ha riktige innstillinger på LinkedIn svever ikke himmelhøyt over trauste, velmente råd fra en gjennomsnittlig karriereveileder.😊

    Like

 2. Hei igjen Trond. Det jeg tenker er at vanlige og voksne folk forstår at man ikke bør komme sørpe bløt på et intervju så slik tips er bare med på å umindiggjøre mennesker ( mener jeg). Alt det andre du sier er jeg helt enig I 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s