Kjære jobbsøker: Du er en drittsekk. Du er en ingenting. Du har ingen verdi. Du kan likeså gi opp, og skulle “vi” i rekrutterings- og bemanningsbransjen en gang ha bruk for deg så er du sikkert så desperat på ny jobb at du raskt glemmer at vi tidligere stemplet deg som en verdiløs drittsekk. Sånn er det bare. «Deal with it»

treatDe fleste mennesker på denne jord, i hvert fall de jeg kjenner, har en måte å leve på hvor man har som vane å bry seg og ikke minst ta vare på hverandre, men nå er det kanskje bare meg og noen få andre som har valgt å holde i lag med flere tusen kopier av Mor Teresa… Neida, slett ikke. Det å ta vare på hverandre er jo slett ikke noe sånn veldig hokus pokus og man trenger ikke være Mor Teresa eller Ghandi for å vise litt omsorg og omtanke.

Dessverre opplever jeg daglig at mange dyktige jobbsøkere ikke blir tatt så godt vare på som de fortjener. Da tenker jeg ikke i henhold til deres tidligere arbeidsgivere som måtte gå til oppsigelser, men jeg tenker på min egen bransje, bemannings og rekrutteringsbransjen, som av en eller annen grunn har fått det for seg at jobbsøkere kan behandles som verdiløse drittsekker. Så husk det du som er jobbsøker: Du er en drittsekk. Du er ingenting. Du har ingen verdi og skulle vi en gang ha bruk for deg så er du sikkert så desperat at du glemmer fort at vi stemplet deg som all den gamle hundedritten som nå ligger i gatene etter snøen har smeltet.


Høres skremmende ut? Er svaret ja så er jeg helt enig med deg. Er svaret nei så er du kanskje en av dem i bransjen som har fått det for deg at du er bedre enn alle dine «kunder» (jobbsøkere). Da er det kanskje like greit at du slutter å lese her og nå slik at du kan bruke enda mer av din tid på å behandle andre mennesker som spedalske kyllinger.

Jeg skriver mye om dette med å behandle jobbsøkere på en verdig måte, eller som kunder (For det er jo det de er). Noen blir kanskje lei av dette «maset» mitt, men det bryr jeg meg fint lite om. De som blir lei er ofte «synderne» selv og disse menneskene kan jeg beskrive med ett enkelt ord: Pingler. Ja dere er en gjeng med pingler. Ikke tør dere stå fram med deres side av historien og ikke tør dere innrømme at det kanskje er på tide at dere viser litt mer medmenneskelighet i det dere driver med. Alt dere «klarer» å få til er å gjemme dere bak fine verdier på hjemmesidene deres (Respekt, etikk og annet tull) mens dere rett og slett er med på å ødelegge menneskers mulighet til å finne seg en ny jobb og derfor også menneskers karriere og liv. Det er trist og skammelig, og jeg gir meg ikke før bransjen har forbedret seg drastisk.


I forbindelse med min stilling som partner og hodejeger i OG-S AS og ikke minst min involvering i Det unike jobbsøkerkurset (DUJSK) kommer jeg dessverre i dialog med alt for mange dyktige mennesker som ikke føler de blir tatt vare på. Da mener jeg ikke at det er leit å komme i kontakt med disse menneskene, men det er leit at de ikke føler de blir tatt vare på. Alt for mange i min bransje gir rett og slutt blanke F i dem og behandler dem på en måte som Satan selv ikke  fortjener å bli behandlet på. Så hva refererer jeg til? Her er en liten oversikt over hva som MÅ endres og det NÅ:

 • Tilbakemeldinger på søknader (Begynner å bli lei av denne jeg, men det skjer uheldigvis mer og mer).
 • Annonsering av ikke aktive stillinger (Begynner å bli lei denne også jeg, men det skjer uheldigvis mer og mer).
 • Ikke ringe tilbake med oppdatering når du har lovet du skal gjøre det.
 • Ikke gi tilbakemelding til kandidat etter internt intervju med rekrutterer.
 • Ikke forklare hvorfor en kandidat ikke blir med videre i prosessen.
 • Fortelle kandidaten at han / hun er nummer 1 når han / hun ikke er det.
 • Fortelle kandidat at CV må være sånn og sånn når du selv faktisk ikke har peiling.

Listen er lang, ja mye lengre, men du skjønner hva jeg mener. Kandidater blir behandlet som spedalske kyllinger og fortsetter man slik så er det ikke mange årene før bedrifter heller gjør all rekruttering selv og gir blanke F i rekrutteringsfirmaet. Og vet du hva kjære hodejeger, bemanner eller hva du måtte kalle deg? Kanskje det er dette som må til for at du skal forstå hvordan man skal oppføre seg mot, og behandle mennesker. Kanskje først da vil du selv forstå hvor kjipt det er å bli ignorert, umyndiggjort og latterliggjort. Tenk litt på den du.

karma


Helt til slutt så er det noen punkter jeg virkelig ønsker å få fram

 1. Jeg vil høre fra dere som ikke gir tilbakemeldinger til jobbsøkere og dem som har vært på intervju. Har dere ikke tid så skal jeg komme inn å vise dere hvordan det gjøres. 200 søkere eller 800 søkere; “give me the Challenge”.
 2. Jeg vil høre fra dere som gir blanke F. Fortell oss hvorfor. I det minste ha såpass respekt for deg selv og din bedrift at du kan stå for det du gjør?
 3. Opplevde forrige uke at en av de “4 store” konsulentfirmaene i Oslo faktisk klarte å gi tilbakemeldinger til samtlige 480 søkere. Strålende eksempel satt av dere 🙂
 4. Det er mange bedrifter der ute som er flinke og jeg er helt sikker på at dere vil vare lengre enn alle de andre som er flinke til å fi Faen med ikke så flinke til å gi litt hjelp. Dere vil gå under på et eller annet tidspunkt og det eneste som bekymrer meg er hvor mange jobbsøkere dere tar med dere på veien ned. Det bekymrer meg veldig faktisk.
 5. Denne uken fikk jeg 9 veldig positive tilbakemeldinger på en bedrift som heter Bemanningsbyrået og som har kontorer i Kristiansand og Bergen. Dette kom fra folk som har vært med på DUJSK. Gøy å høre at mange er fornøyde med dere og dere er ikke alene. På andre plass av ukens best omtalte så kom Adecco Search and Select hvor 7 personer fra DUJSKj hadde positive tilbakemeldinger. Var jeg en del av Se og Hør så ville ukens Champagne vært på vei til dere.
 6. Kjære Ambio rekruttering som ikke hadde tid til å gi tilbakemelding til en lederkandidat etter intervju, men som hadde tid til å skrive en lang email om hvorfor de ikke hadde tid. Kaktusen er på vei til dere har jeg vil bare legge til: Ha Ha. Han fikk to tilbud gjennom andre rekrutteringsbedrifter, er nå i jobb og gjett hvem han snakker dårlig om når han er blant andre mennesker? Dere er muligens så “dumme” at dere kanskje ikke klarer å gjette svaret, så her er det: Ambio.

Kjære jobbsøkere. La meg ta denne kampen for dere. Det verste dere kan gjøre er å bruke tid og krefter på de som ikke bruker tid og krefter på dere. “Forgive and Forget” slik at du kan bruke alle dine krefter på å finne en ny jobb. Det er dessverre slik at det er visse ting man ikke kan gjøre noe med og da er det oftere bedre å bare «akseptere» det. Forhåpentligvis så blir bransjen bedre og forhåpentligvis tørr noen av synderne å stå fram slik at vi kan høre deres side av saken. Inntil den tid skal du bruke din tid på det positive og alle dem flotte bedriftene og rekrutterings / bemanningsbyråene som er der ute. De ansetter også og det er der du vil jobbe.

 

One thought on “Del 1: Jobbsøkere, de er noen drittsekker de

 1. Good article. Are unemployd myself for the first time in 30 years and it’s like you say’s: I’m now a pile of shit for these agencies!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s