Et av de første spørsmålene jeg spør deltakerne på DUJSK før vi går gjennom «Den unike jobbsøkerens strategi» er følgende: “Har du en plan og strategi som skal lede deg inn i ny jobb?” Det blir stille i rommet. Det blir stille lenge faktisk, men så forsøker alltid en seg med «Jeg har en liste over de jobbene jeg har søkt på». Det blir litt stille igjen før resten av gruppen kommer etter med svar som “nja, nei, rapporterer til NAV, følger jo med på finn” . Svarene både skremmer og forundrer meg, men allikevel sier jeg til gruppen «Ingen krise. Dere er jo på dette kurset for å få noen nye impulser og det flotte er at ikke en eneste jobbsøker jeg så langt har møtt i mitt liv har en god nok plan og strategi for hvordan han / hun skal sikre seg ny jobb eller drømmejobben. Nå kan dere få det.

planHvordan kan det ha seg at de fleste jobbsøkere ikke har en god nok plan og en strategi? Slik jeg har forstått det så er det å skaffe seg en ny jobb noe av det viktigste i våre liv? Så hvordan kan det da ha seg at vi er flinke til, samt legger stor vekt på å planlegge oppstart av en ny bedrift, planlegge ferien vår til Spania i sommer, planlegge det store bryllupet eller konfirmasjonen, mens når vi kanskje skal til med noe som er vel så viktig (finne oss en jobb) så er planlegging plutselig ikke så viktig? Merkelig, underlig og litt synd faktisk ettersom det er så mange flinke mennesker der ute som kunne fått seg en spennende jobb om man bare gjorde litt arbeid.


Så før vi ser på hva det kreves av deg som jobbsøker og hva en plan og strategi må inneholde, la oss se på hva som ikke er godt nok:

 • Ha en liste over stillinger du har søkt på.
 • Fylle inn skjemaet som NAV tar i bruk.
 • Ha en liste over stillinger du skal søke på.
 • Ha ting i hodet.
 • Skrive ned alt du foretar deg som har med jobbsøking å gjøre.

Gjør du det jeg nevner ovenfor og tror det er nok så lykke til sier jeg bare.

Den store og viktige planen. Hva skal til?

Her er 7 enkle steg som jeg mener en jobbsøker må følge for å ha noen som helst mulighet til å sikre seg ny jobb så framt man ikke velger å stole på flaks.

Steg 1: Det første man må gjøre er å forstå hva som kreves når man er en aktiv jobbsøker. Ja, du må forstå hvor mye tid du må ofre og hvor mye stå på vilje og motivasjon som kreves. Mulig det blir skremmende å innse hva som skal til, men når du er klar over dette, ja da er du også klar til å legge «The Grand Plan» og ikke minst oppføre deg som en aktiv jobbsøker.

Steg 2: Hva vil du jobbe med og hva kan du jobbe med? Alt av type stillinger og bransjer må skrives ned slik at din plan kan rettes inn mot samtlige muligheter som kan passe for deg.

Steg 3: Hvordan skal du få tak i en ny jobb? Skriv ned hver en mulighet / veier for å sikre ny jobb (Minst 10 veier). Hører du fra andre at det å søke på finn.no eller trykke like eller kommentere deg i hjel på LinkedIn er nok så har jeg en nyhet til deg: Det er det dessverre ikke. Ja, finn.no er en måte å finne seg ny jobb på og det er sosial medier også, men de er bare to av en rekke veier mot ny jobb og drømmejobben. Derfor må du ta dem alle i bruk.

plan 2Steg 4: Lag en standard dag-plan og uke-plan med målsetninger og aktivitet som du skal foreta deg. Høres barnslig ut? Jeg har brukt den samme dag-planen min i 15 år nå og det har ikke skadet meg.  Aktiviteten skal være basert på de 10 veiene som kan lede deg til ny jobb og må være aktivitet du selv kan være i kontroll av. For eksempel: I dag skal jeg søke på 3 nye stillinger er ikke en reell målsetting ettersom du ikke vil ha kontroll over om 3 nye stillinger blir utlyst. I motsetning, så kan for eksempel dette være en målsetning du har kontroll over: «I dag skal jeg ringe 5 interessante bedrifter»

Steg 5: Ha et eller annet system for all aktivitet du har utført. Som jeg nevne i innledningen så er det mange som har et system for stillinger de har søkt på. Greit nok, men ha et lignende system for all annen aktivitet du også har foretatt deg.

Steg 6: Ha en eller annen sjekkliste for aktiviteter du må foreta deg hver eneste dag du er i jobbsøkermodus. Det kan være ting som; Sjekk LI morgen, ettermiddag og kveld, sjekk finn.no hver morgen og hver kveld, les disse avisene, les disse nettsidene osv. Tenk om du glemte å sjekke LI på ettermiddagen fordi du ikke hadde et system på plass og at drømmejobben ble lagt ut akkurat da? Huff huff.

Steg 7: Mål deg på det du selv er i kontroll over. Hvis du hver dag står opp med mål om å skaffe deg et intervju eller ny jobb ja da er det ikke lenge før du ligger med hodet langt ned i sanda og motivasjonen er på bunn. Du skal være fornøyd så lenge du har kommet deg gjennom dagens plan. Har du en god plan og klart å komme gjennom dagens økt da er det nok. Jobben vil komme så i sprett champagnen eller klapp deg på skulderen. Du har gjort nok for i dag. 


 

En ting jeg sier til alle jobbsøkere: Hvis du ikke arbeider hardt og heller har ingen plan, ja da har du bare deg selv å takke for at du ikke finner deg en ny jobb. Slik er det bare og husk at det er mange om kampen. Derfor må du stå på, være deg selv, skille deg ut og ikke minst, ALDRI GI OPP.

 Lykke til og ha en strålende og produktiv uke. Ny jobber kan være nærmere enn du selv tror.

Jeg har valgt å ikke gå inn i detalj rundt alle veiene man kan bruke for å finne en ny jobb og heller ikke hvordan man får tak i de stillingene som ikke er utlyst eller hvordan man kan komme foran i køen på utlyste stillinger. Når vi en gang er ferdig med Det unike jobbsøkerkurset så kan jeg da dele dette også, men for nå er dette noe som blir for De unike jobbsøkerne på DUJSK. Det håper jeg du forstår 🙂

Om du vil melde deg på DUJSK eller få tilsendt info så send meg gjerne en email til efh@ogsnorway.com. Vi har et par ledige plasser for Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim i slutten av mai / begynnelsen av juni, men disse går helt sikkert tidlig denne uka.

unik 1

 

 

4 thoughts on “Jobbsøkerens “Grand Plan”

 1. Jeg stusser på et råd om å ringe fem bedrifter pr dag. Riktignok er alles situasjon forskjellig, men de fleste vil da raskt gå tom for bedrifter å ringe til. Med mindre man er så desperat at man tar hva som helst, vil jeg tro at de fleste har en (forhåpentligvis godt begrunnet) shortlist med kandidater til arbeidsgivere. Da er det vel mer fruktbart å sette seg godt inn i de bedriftene, nettverke, og vise at man er den rette for dem, enn å ringe rundt til en haug andre bedrifter.

  Like

 2. Hei Karsten. Takk for fin kommentar. Det kommer litt an på hva man arbeider med osv. Det å finne en liste på for eksempel 100 bedrifter for en som driver med IT i Oslo og Omegn er ikke så vanskelig ei heller for en ingeniør som arbeider innenfor oljeindustrien. Nå er det også slik at om man gjør dette daglig (eller når man har tid) så mener jeg at man vil finne seg en jobb relativt raskt så listen trenger ikke være så veldig lang. Husk at dette skal være bedrifter som ikke har stillinger utlyst. Hele poeng her er å bygge opp nettverket mot bedrifter som kan ha noe for deg en gang i framtiden. Samtidig må man jo gjøre alt det andre også som å søke på stillinger, registrere seg i databaser, være aktiv på LinkedIn osv.

  Like

  1. Hadde nesten glemt at jeg hadde kommentert 🙂 Takk for svar!

   Spørsmålet fra min side er ikke så mye om det er mulig å finne hundre selskaper å ringe, men om det har noen hensikt å ringe dem. Igjen, det kommer selvsagt an på hvor desperat man er, men å ringe fem selskaper per dag må nødvendigvis bety at man ikke har tid til å sette seg særlig inn i hvert selskap på forhånd, og telefonsamtalene blir dermed cold-calling – eller rett og slett spam.

   Hundre potensielle arbeidsgivere? Muligens, om “drive med IT” er kriteriet. Men de fleste som jobber med IT er mer spesialiserte enn det, og det samme gjelder en ingeniør i oljeindustrien: Han skal ikke bare finne et firma som “driver mer olje”, men også et som driver med noe han kan (i det minste kan lære seg) og interesserer seg for, og bedriftskulturen må passe. Man klarer ikke lese årsrapportene, Google, undersøke bedriftskultur, strategi, produkter etc, og kladde søknad, for fem selskaper om dagen.

   Mye bedre da å starte med en liste over alle mulige arbeidsgivere, og så jobbe seg ned til en lang shortlist basert på kriteriene over, Google, spørre kjente og nettverk, og så har man en prioritert liste over selskaper å kontakte et og et, for å diskutere business. Jeg synes det er viktig at man ikke bare ringer for å spørre om en jobb, men fokuserer på “hva kan jeg gjøre for selskapet”.

   Det betyr ikke at man ikke skal kunne ringe folk man ikke kjenner, selvsagt. Jeg er petroleumsgeolog, og selv i bedre tider er det ikke hundre potensielle arbeidsgivere der ute for meg, om man tar hensyn til geografi, bedriftskultur, strategi etc. Nylig måtte jeg søke ny jobb, pga innskrenkninger hos nåværende arbeidsgiver, men jeg fikk meg raskt ny jobb hos et selskap de hadde samarbeidet med. Men selv om jeg ikke kjente ledelsen der fra før, kjente jeg en del til strategien og teknologien deres, og deres sjef kjente en av mine referanser.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s