Det var lørdag og etter et par timers jobb på morgenkvisten så bestemte jeg meg for å stikke innom leketøysbutikken som er like over gaten som går ved navnet, Expert. Skulle i grunnen bare inn å «lukte» litt, men det ble litt mer enn bare «godlukt». 20 minutter etter å ha gått inn i butikken var jeg ute av butikken med 24 549 kroner lavere egenkapital og hadde det ikke vært for at kona ikke leser bloggen min, eller forstår norsk, så hadde jeg ikke nevnt dette her. God selger eller var det bare meg som hadde et par minutter med dumhet? Nei det vet jeg ikke helt, men da jeg gikk ut fra Expert så møtte jeg på et mye større problem enn de 24 549 kronene jeg nettopp hadde svidd av: Nå måtte jeg gå 2 timer uten telefon mens Expert overførte alt av apper, telefonnummer og annet dilldall fra gammel til ny telefon. Tenk dere det? 2 timer uten telefon! Hva gjør jeg nå tenkte jeg? Etter litt om og men så bestemte jeg meg for å kjøpe papirutgaven av Aftenposten og satte meg ned på Oslos hippeste kafe med en gjeng av aldrene mennesker. Kafeen på Meny Colosseum.

Jeg er glad for at jeg leste Aftenposten denne lørdagen. Det var nemlig et intervju med Elisabeth Grieg, styreleder i Grieg Star. Hun snakket om dette med mangel på kvinner i topplederstillinger og rettet stor kritikk mot sine bransjekolleger, og hun rettet spesiell kritikk mot Telenor som nylig hadde ansatt en mannlig toppleder. Tenk dere det. Hun kritiserte en navngitt bedrift!!! Huff huff. Nå er jeg er for øvrig helt enig med henne, men denne teksten skal ikke fokusere på kvinnedebatten. Neida, det jeg fant interessant med dette intervjuet var at hun ikke var redd for å kritisere bransjen og deres diskriminering mot kvinner på toppledernivå. På toppen av det hele så var hun heller ikke redd for å nevne navn, og som tidligere nevnt var kritikken hennes spesielt rettet mot Telenor. Herlig tenkte jeg. Endelig noen som virkelig tørr å kritisere offentlig og endelig noen som forstår at slike problemer ikke blir løst ved holde stum. Ja, endelig noen som forstår at man ikke kan akseptere å måtte tie still der det er noe galt. Joda, de som fortjener kritikk de skal også få kritikk tenker nå jeg og det gjør tydeligvis hun også.

Etter å ha lest intervjuet så innså jeg noe svært så viktig; Det burde ikke alltid være galt å kritisere bedrifter eller bransjer gjennom media, sosiale medier eller lignende. Joda, «loven» sier at det er galt, men dette er vel en «lov» som kun hjelper dem som ikke oppfører seg? Litt ironisk ikke sant? En lov som beskytter de «kriminelle»? Som jeg sa forrige uke, litt sånn Nord-Korea takter.. 

Nå er det slik at jeg har vært relativt aktiv med tanke på å ta opp problemer i min egen bransje. Det er også slik at alle bedrifter og kandidater jeg har vært i kontakt med (og det er mange) har kun vært positive til dette og tro det eller ei, de fleste rekrutteringsbedriftene, spesielt de seriøse, har også vært positive til at noen tørr å si ifra at nok er nok. Så har du selvfølgelig noen som ikke liker det så godt. De som mener det er uetisk å kritisere sin egen bransje. De som ikke forstår at det ikke kan være uetisk å kritisere noen som driver virksomhet på en svært så uetisk måte. Det er denne «gjengen» jeg kritiserer i mine innlegg og det er denne «gjengen» som jeg ønsker skal skjerpe seg. 

challengeMEN, i dag skal jeg ikke kritisere. Neida, i dag skal jeg oppfordre. Kanskje det hjelper enda mer og komme med oppfordringer til bransjen i stedet for å kritisere? 

Her er oppfordringen min:

Fra og med 01/06 vil du være en av dem rekrutteringsbedriftene som har en policy om at alle jobbsøkere får tilbakemelding på dere søknad eller henvendelse?

Fra og med 01/06, vil du være en av dem rekrutteringsbedriftene som ikke annonser stillinger som er utgått og derfor ikke aktive?

Det som er bra med denne oppfordringen er at det er veldig enkelt å gjennomføre. Samtidig vil det bety utrolig mye for et veldige mange jobbsøkere, passive jobbsøkere og ikke minst bedrifter (kunder) og det er vel bra er det ikke?

Det er alt jeg spør etter og vet du hva som ligger i ordet etikk og forstår du at etikk er viktig, ja da tar du denne oppfordringen på strak arm. Tenk det lille som skal til for å gjøre en stor forskjell og tenk hva det betyr for jobbsøkere og dine kunder. Ja, tenk hva det betyr for din bedrifts image og profil. Tenk….


Gleder meg til å se om rekrutteringsbedrifter endelig tar dette på alvor. Som Elisabeth Grieg sa i avisen så nytter det ikke å sitte å se på at folk ikke oppfører seg. Vi må prate om dette og det må diskuteres. En dag vil det være umulig for rekrutteringsbedrifter å drive virksomhet med slike holdningen noen av dem har i dag og desto raskere den dagen kommer desto bedre blir det for alle parter.

Så jeg spør igjen: Tar du oppfordringen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s