Tenkte det var på tide å samle noen av de små tipsene som vi har delt på LinkedIn-gruppen Den unike jobbsøkeren de siste par månedene. Dette er ikke noen store sånne hokuspokus tips som plutselig gjør at du får jobb, men mer litt sånne småting som man kanskje ikke alltid tenker på. Slike ting som du kanskje tenker «hvorfor tenkte jeg ikke på det din tulling» når du leser det…

Disse tipsene eller vitaminene som vi har valgt å kalle dem kommer her i en ingen som helst spesielt rekkefølge og har ikke noe med hverandre å gjøre. De tipsene som passer deg, ja de tar du i bruk og de tipsene som ikke passer deg, ja de tar du med ut i den grønne søppelkassa.

Vitamin 1

For de av dere som ikke får mulighet til å «publish a post» på LinkedIn profilen deres så har jeg funnet problemet: Du har norsk profil og da får du ikke denne muligheten. Alt du trenger å gjøre er å endre språkinnstillingene til engelsk og så får du denne muligheten. Etter du har postet så kan du slå tilbake til norsk

Vitamin 2

Hvis du har vært jobbsøker en stund (6 måneder +), mitt råd er at du ikke skriver dette inn på CV og spesielt da ikke under arbeidserfaring. Har snakket med 5 personer denne uken som alle har blitt fortalt av de samme eksterne NAV veilederen at de MÅ skrive inn dette under arbeidserfaring og her er tankene mine rundt dette:

  1. Det er ikke noe som heter MÅ når det gjelder CV
  2. Det ser da ut som du har vært en dårlig jobbsøker og at ingen vil ha deg Det samme gjelder forresten på LinkedIn under arbeidserfaring.

Vitamin 3

Er du en av dem som ikke liker å ringe for å gjøre åpne henvendelser og foretrekker derfor email så er det kanskje frustrerende å ikke vite om personen du mailet har lest mailen din eller ikke. Dessverre er det ikke alltid like populært om man sende en email med “lesekvittering” så det løser kanskje derfor ikke problemet. MEN, sender du en LinkedIn Inmail til denne personen så må de svare med om den er lest eller ikke.

Du kan jo også godt sende en SMS hvor du ber denne personen sjekke mailen du har sendt.

Vitamin 4

Sjekk ut Indeed jobsøker-app

Vitamin 5

LinkedIn: Bruk illustrerende bilde når man legger ut LinkedIn-oppdateringer (statusoppdateringer)
styrker

Vitamin 6

LinkedIn: Husk å gi alle tilgang til activity feed og phone number (Gjøres under innstillinger)

Vitamin 7

Det er sikkert mange av dere som gjør dette allerede, men her kommer det uansett. Alltid tenk på dine jobbsøkende venner og bekjente når du tråler gjennom stillingsportaler eller LinkedIn oppdateringer. Desto mer man “gir” bort til nettverket sitt, desto mer får man også tilbake og det koster deg veldig lite. Her på LinkedIn så trenger du ikke gjøre mer enn å “tagge” din venn / bekjent i kommentarfeltet til stillingen eller stillingsannonsen. Så er det opp til din venn/bekjente om han / hun velger å følge opp eller ikke.

Vitamin 8

Visittkort – Noen liker dem og noen hater dem, men hvorfor er det så få jobbsøkere som bruker dem? Det er jo en flott måte å legge igjen dine detaljer på der du møter noen som kan være relevante for deg og din karriere og ikke koster det mye å lage dem heller

Vitamin 9

Bli medlem i en relevant gruppe, selv om du ikke nødvendigvis vil være med i gruppen på langsikt. Med en gang du melder deg inn, så vil nettverket ditt se dette, men rekrutterere som er med i gruppen vil også se at du har meldt deg inn og kanskje da ta en titt på profilen. Etter en uke kan du melde deg ut igjen

Vitamin 10

Vi snakker en del om åpne henvendelser og dette med å få til en “kaffeprat” med en relevant framtidig arbeidsgiver eller med en bedrift som faktisk ansetter den dag i dag. Da jeg startet med rekruttering i England for mange år siden så var jeg veldig flink til å avtale møter med potensielle nye kunder, ofte da litt mindre formelle møter som et kaffemøte. Jeg skapte min egen teknikk for å få til slike møter og den kalte jeg: “Alltid møte hos naboen teknikken” Det gikk ut på at da jeg ringe Paul i Firma X så nevnte jeg at jeg allerede hadde møte med Lisa hos Firma Y ved siden av dem og spurte da om jeg ikke like greit også kunne komme inn å hilse på dem også. Fikk nesten aldri nei og de som sa nei synes uansett det var hyggelig at jeg tok kontakt. Ha en fin kveld videre og hils naboen

styrker

Vitamin 11

I et intervju så får man ofte spørsmål som er relatert til svakheter / unormale ting som har kommet ut fra en personlighetstest eller lignende. Det er jo derfor mange bedrifter broker slike tester, slik at man kan snake om dette i annengangsintervju. En god mate å takle dette på er følgende: Før du møter på annengangsintervju så ringer du dine tidligere sjefer og nevner til dem at du for eksempel fikk en dårlig score på motivasjon. Hør hva de tenker om dette. Var det noe de merket da du arbeidet for dem eller var det ikke noe problem osv. osv. Når du så kommer på intervju og får spørsmål om hvorfor du scoret så lavt på motivasjon så kan du nevne at du har snakket med dine tidligere arbeidsgivere om dette, nevne hva de hadde å si om dette og selvfølgelig nevne dine tanker rundt dette.

Gjør du dette så viser du følgende: – Du er åpen for selvkritikk – Du er interessert i å hele tiden forbedre deg – Du har “svar” på arbeidsgivers bekymringer uten at det høres ut som du er i en desperate forsvarsposisjon

Vitamin 12

Vær åpen til å knytte kontakt med alle her på LinkedIn og sett dine innstillinger slik at folk kan invitere deg uten å kjenne deg. For en rekrutterer er det ikke noe som er mer irriterende hvis de ser profilen til en “drømmekandidat” så prøver å linke til kandidaten, men får så beskjed om at de må ha emailadresse for å linke. Alternativt eller i tillegg kan du også skrive mailadressen din klart og tydelig høyt oppe i sammendraget ditt.

Vitamin 13

Liten teknikk dette når du prøver å få tak i kontakt hos arbeidsgiver, men er redd for at det skal virke som du maser. Du ringer første gang og får mobilsvar. Ja du legger igjen beskjed, men du gir deg selv en mulighet for å kunne ringe opp igjen dagen derpå om du ikke har hørt noe fra han / henne: ” Hei Lisa. Det er Erik Falk Hansen som ringer her. Hadde vært fint om du kunne ringe tilbake når du har et minutt. Jeg har en del møter utover dagen så hvis du ikke får tak i meg eller om du blir opptatt hele dagen så ringer jeg heller tilbake i morgen. Ha en fin dag så lenge så snakkes vi” Da kan du ringe tilbake dagen etter uten at det blir sett på som mas, men også god mulighet for at Lisa ringer deg tilbake uansett. (PS. Samme kan du gjør via email)

Vitamin 14

Er du i søker-modus så bør du legge inn telefonnummer og email under “summary” i LinkedIn profilen din. Mange som driver med rekruttering har kun et lavt antall “innmails” de kan bruke per måned (20, 50, eller 100) og hvis du har nummer og email i profilen din så trenger de ikke bruke dette og dermed er det større mulighet for å bli kontaktet. Jeg vil også sørge for at dine innstillinger er slik at du er åpen for å linke opp med alle. Det gjør det lettere for de som rekrutterer og komme i kontakt med deg og så framt du ikke bruker LinkedIn som en type FB for kun venner så hjelper dette stort.


Det var alt for denne gang. Helt sikkert noe du kan få bruk for her og så kommer det helt sikkert en rekke nye vitaminer på Det unike jobbsøkeren på LinkedIn ila de neste månedene. Skulle nesten til å si at du uansett burde melde deg på DUJSK, men nå er det helt fult før sommeren så det får du heller ta når august / september kommer. MEN, vi håper jo du har fått jobb innen da og at du ikke har behov for noe som helst av jobbsøkerkurs J

Lykke til

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s