Dette er et uttak fra artikkelen i Stavanger Aftenblad 29/05. De unike jobbsøkerne fra det første DUJSK i Stavanger i mars inviterte Aftenbladet og meg selv til en kveld med mye god mat og drikke og en mulighet til å dele tips, inspirasjon og motivasjon rundt jobbsøkerprosessen. Takk til kveldens vert, Bente Farstad og også takk til Aftenbladet for denne flotte artikkelen. (Artikkel av Frode S. Lindboe Stavanger Aftenblad)

Opplevde sjokket med å ikke være attraktive lenger

– Jeg hadde drømmejobben. Drømmelederen, drømmekollegene og drømmeoppgavene. Selv om vi hadde vært igjennom flere kuttrunder, fikk jeg sjokk da jeg selv ble rammet.

Marlene Bårdsen forteller hvordan hun opplevde det i fjor høst. Senioringeniøren i teknisk sikkerhet sto plutselig uten jobben i Aker Solutions.

aftenbladet

Bilde fra Stavanger Aftenblad (Fotograf Fredrik Refvem)

I samme situasjon

Rundt bordet sitter fire andre som havnet i samme situasjon. De har funnet hverandre gjennom et jobbsøkerkurs i regi av Erik Falk Hansen i rekrutteringsfirmaet OG-S. Til sammen var de ti på kurset. Fire av dem er i arbeid igjen.

– Jeg gjorde alt, også mye utradisjonelt, men resultatene uteble, og jeg gikk tom, fortsetter Bårdsen.

– Derfor var det utrolig nyttig og givende å komme sammen med de andre på kurset. Det ga meg et nytt nettverk, nye ideer og et arbeidsfellesskap.

– Ja, for det er utrolig slitsomt arbeid å være arbeidssøker. Jeg jobber knallhardt hver dag. Det er definitivt den tyngste jobben jeg noen gang har hatt. Du må være på hele tiden, selv sørge for påfyll, følge med på næringslivet, holde deg skjerpet og ikke miste arbeidsmoduset, sier kveldens vertinne, Bente Farstad. Hun har jobbet som prosjektinnkjøper, leder og administrator. De siste fire årene var hun konsulent, mest for Transocean, noe for Talisman.

– Vi fikk et skikkelig godt samhold gjennom kurset. Og det samholdet har vi tatt vare på og utnyttet. Vi hjelper hverandre og treffes med jevne mellomrom. Om ikke lenge skal vi ha lønningspils. Men det blir på Munken, for der får vi to for én. Det er ikke så lett når vi må leve på Nav-inntekt, sier Farstad.

5 kurs

Noen av deltakerne etter kursdag 2. Ved godt mot som alltid

Takknemlig

Latteren runger. Det er langt fra en slagen gjeng som er samlet. Kjerstin Vedø var HMS-leder i et kontraktørselskap. Hun har vært arbeidssøker siden februar. Katrine Stokka Hasting var som Bårdsen, i Aker Solutions. Hun var planlegger i innen vedlikehold og modifikasjon. Nå har hun fått seg ny jobb i Noha, som driver med brannsikkerhetsutstyr.

– Jeg er blitt mer takknemlig for den jobben jeg har nå. Det var slitsomt å være uten jobb. Du begynte å tvile på deg selv. Ikke minst siden vi gjennom hele karrieren tidligere hadde kunnet velge og vrake arbeidsgivere, sier Hasting.

Den mest erfarne i flokken er Arne Kjell Haugen. 66-åringen er ikke klar for pensjonistlivet og var i forrige uke på sitt aller først jobbintervju. Tidligere har det holdt å ta en telefon.

– Jeg har jobbet som konsulent innen olje og gass siden 1980. I 1996 hadde jeg vært innom samtlige plattformer offshore på norsk sokkel, men da jeg kom fra et halvannet års langt oppdrag i Bruneii, var det stopp. Oppdragsgivere som tidligere bare ventet på at jeg skulle bli ledig, hadde ikke lenger noe å tilby, sier Haugen, som er fast bestemt på komme i jobb igjen.

– Jeg kan jo gjøre ting hjemme, men for eksempel koster et tiliters-spann med husmaling rundt tusenlappen. Alt du skal gjøre koster, og det blir vanskelig uten den inntekten du er vant til, sier han.

– Klart det har gått ut over økonomien. Jeg bor alene og har vært nødt til å sette tæring etter næring, sier Farstad.

7 kurs

Bilde fra første kursdag

Sjefsduppen

Ingen av dem har opplevd det som spesielt beskjemmende å si til venner og kjente at de er blitt arbeidsledige. Det har hjulpet at folk har fått med seg duppen i oljå.

– Vi snakker vel om sjefsduppen, denne gang … Det eneste som har vært trøttende, har vært de gjentakende spørsmålene om du har fått deg arbeid. Det er godt ment, men vondt å svare på i lengden. Folk må da skjønne at det ikke er så lett å få seg jobb, sier Hasting.

Invitert til middagen er også kursholder Erik Falk Hansen. Så godt fant de tonen. Han opplever gjengen som unik og veldig målbevisst i arbeidet med å skaffe seg ny jobb.

Men de har for lengst innsett at en solid CV ikke er nok.

– Du må gjøre deg synlig. Møte folk, bruke sosiale medier. Du må finne jobbene før de blir utlyst. Aibel i Haugesund har mye på gang. Da må de få vite at du er ledig, sier Vedø.

Lover jobb

Kurslederen er sikker på at dersom de fem hadde blitt arbeidsledige før mai i fjor, hadde de fått ny jobb på dagen.

– Men nå er det vanskeligere. Spesielt innen HMS og teknisk sikkerhet. Men jeg kan garantere at dere alle har jobb innen september, så hardt som dere arbeider, sier Hansen.

– Akkurat det vil ikke jeg sette en månedslønn på. Så tøft er det blitt, men jeg håper jo selvfølgelig at dere skal være like heldige som meg, sier Hasting.


Så gjenstår det bare å se hvordan det går med denne gjengen. Selv er jeg overbevist om at de finner nye muligheter om ikke så alt for lenge og så lenge de gjør «alt de kan» så er det ikke noe mer de kan gjøre. Og «alt de kan» ja det gjør de.

4 kurs

Ingen diplom å få på dette kurset. Det får akademikerne ta seg av. Her handler det om nye muligheter og ny jobb

Det unike jobbsøkerkurset (DUJSK) er nå endelig klar til å tilby dette helt unike konseptet til bedrifter som må gå inn i den vanskelige prosessen med å si opp flinke og erfarne arbeidstakere. Ta gjerne kontakt med undertegnede for et infomøte og kort presentasjon. Det fortjener dine ansatte som nå mister jobben.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s