“Vi gjør oppmerksom på at kun aktuelle kandidater vil bli kontaktet”. Dette var det en jobbsøker viste meg etter at vi satt å søkte på stillinger for henne over en god kop kaffe en mandag ettermiddag i Stavanger. Hadde hun hørt noe tilbake? Ikke enda. Var hun aktuell for stillingen? Det viste hun ikke, det var jo vanskelig å tolke om hun ville bli med videre i prosessen eller ikke. 2 uker uten tilbakemelding, hvem vet???

De fleste av oss, spesielt nå i disse dager, har en venn, tidligere kollega eller familiemedlem som er arbeidssøkende. Jeg ønsker at dere skal tenke på dem når dere leser denne teksten. Tenkt hvor mye arbeid denne personen helt sikkert legger i det å være jobbsøker. Tenk hvor mye tid den personen bruker på å lese seg opp på stillingen, skrive søknad og skreddersy CV. Det er jo det alle jobbekspertene anbefaler at man skal.

Tenk litt videre. Tenk deg at denne personen bruker totalt tre timer på å søke på en stilling. Tre timer ja. Det er tre timer mindre denne personen har å bruke med sine barn, sine venner eller med annen aktivitet. 3 timer denne personen heller kunne brukt på å fokusere på en bedrift hvor folk bryr seg. Hvis du så tenker på det faktum at denne personen (vennen, familiemedlemmet, tidligere kollega) i tillegg MÅ søke på et viss antall stillinger for å gjøre NAV fornøyde, ja da ser du at denne personen fort bruker 20 timer + hver uke på å skrive søknader. Tenk dere det. 20 timer, og det er før alt annet søknadsarbeidet denne vennen, eller familiemedlemmet eller tire kollega må foreta seg.

Kjipt? Ja. Forferdelig? Ja. Ubehagelig? Ja. Frustrerende? Ja.

Så skal vi tenke litt videre. Tenk deg at denne personen aldri hører noe tilbake på søknaden han eller hun har sendt. Tenk deg det. Tre timer brukt på en søknad og så klarer ikke rekrutteringsbyrået / vikarbyrået å bruke 30 sekunder på, i det minste, å gi et høflig Nei. Høres  ille ut? Er svaret ditt ja, da er du min venn. Er svaret ditt nei, da er du ikke et menneske mener jeg.

Alle fortjener en ny sjanse. «A second start» som vi ofte sier. Det fortjener også rekrutteringsbyråene/ vikarbyråene som holder på slik som dette. De som har slike tåpelige «policies» (som nevnt i innledningen) på alle deres stillingsannonser. MEN, denne sjansen løper snart ut. Dere har fått nok sjanser til å skjerpe dere og jeg vet ikke lengre om dere har evnen til å forstå at jobben dere driver med faktisk handler om mennesker.

skamErfaringsmessig så er det nok helst vikarbyråer og dem som driver med et høyt volum av rekruttering og med lavere nivå stillinger som driver på en slik respektløs måte. Ja, faktisk så skal Executive search / Search og Select bedriftene få litt kredit av meg for en gang skyld. Dere er faktisk relativt flinke med dette. Vikar / Volum-byråene derimot… Dere har en siste sjanse til å forstå at dette handler om mennesker og at gjøre de endringer som det er behov for. Kanskje det hjelper å tenke på at dere også helt sikkert har en venn, et familiemedlem eller en tidligere kollega som nå søker jobb. Er det slik dere vil at de skal ha det som jobbsøkere?

Til slutt så vil jeg bare meddele at jeg ikke kan fatte hvordan bedrifter som bruker rekrutteringsfirmaer, vikarbyråer eller lignende kan finne seg i dette. Er det slik dere vil at deres bedrift skal markedsføre seg til markedet? Er det slik dere oppfører dere selv? Er det slik at det er helt vanlig innenfor deres virksomhet, både blant ansatte, kunder og leverandører, at tilbakemeldinger ikke er viktig? Jeg er helt sikker på at svarene er NEI, NEI, NEI. Derfor er det kanskje lurt å forhøre dere litt nærmere neste gang dere ansetter bedrift K til å representere dere. Husk, kanskje en venn, familiemedlem eller en bekjent velger å bruke tre timer på søknad for deres stilling. Tenk hva denne personen deretter tenker eller sier om dere som bedrift i de tilfellet han / hun aldri hører noe tilbake.

Husk: Det kan være en venn, et familiemedlem eller en tidligere kollega. De er vel mennesker de også?

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Forferdelig representant

  1. Reblogged this on Grupo Viladomat and commented:
    Forferdelig representant
    Det er merkelig at de ikke skjønner alvoret i dette, hvor lenge får disse mindre seriøse byråene holde på? Her ligger vel en del av ansvaret på kundene som hyrer disse aktørene, skjerp dere!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s