Jeg nevnte tidligere i juni at jeg ikke var helt sikker på veien videre i henhold til Det unike Jobbsøkerkurset, DUJSK. Nå er jeg sikker på veien videre og deler derfor dette med dere her på bloggen. Det er gode nyheter… både for bedrifter og deg som privatperson.

Denne uken var jeg i gang med mitt første oppdrag på vegne av en oljeleverandør her i Norge. Det vil si VI var i gang ettersom jeg har vært så heldig og fått med meg den erfarne coachen og veilederen Ann Elisabeth Seach på laget. Det er en stor og anerkjent bedrift som dessverre, som så mange andre, har måtte gå til oppsigelser av flinke og flotte ingeniører og ansatte i diverse støttefunksjoner. Det skal bli gøy og arbeide med disse flotte menneskene, men aldri noe trivelig å møte nye mennesker i en situasjon som dette. MEN, en ting kan jeg love dem:

 • Vi skal gjøre alt for at de får den beste oppfølging som overhode mulig
 • Vi skal gjøre alt for at de får tilgang til tips og metoder innenfor jobbsøking som ingen andre jobbsøkere har tilgang til (bortsett fra andre DUJSKERE)
 • Vi skal gjøre alt for at de blir motivert, inspirert og ikke minst engasjert.
 • Ja, vi skal gjøre alt for at disse herlige menneskene blir blant norgeseliten i jobbsøking og at de stiller sterkere enn noen andre med tanke på å sikre seg nye og spennende jobber.

DET LOVER VI

Så hva skjer nå videre? Hva er denne gladmeldingen jeg skal dele med dere i dag? Jo det er følgende: Fra og med august 2015 så vil Det unike jobbsøkerkurset være tilgjengelig for bedrifter innenfor oljeindustrien over hele Norge. Det vil si at de som er så uheldige å mister jobben til høsten muligens vil få tilgang til DUJSK uten å måtte investere i dette selv.

unik 3

MEN, det stopper ikke der. Vi skal også fortsette å kjøre noen private kurs både i Bergen, Oslo, Stavanger og Kristiansand. (Kanskje Trondheim også) for dem som ikke får mulighet til å delta på DUJSK gjennom arbeidsgiver. Det blir riktignok ikke så mange kurs som i vår, og etterspørselen vil være høy, men noen kurs skal vi helt sikkert ha.

Allerede er en rekke bedrifter fra oljeindustrien i kontakt med meg om dette og gjennom de neste 2 månedene er jeg ledig for å diskutere dette videre med hvem som helst av bedrifter. Jeg gleder meg og skal gjøre alt for at disse bedriftene tenker nytt og gir deres ansatte som mister jobben den muligheten de fortjener. Det er kun ved å tenke nytt at man stiller sterkere enn andre i en jobbsøkerprosess, spesielt nå i disse dager.


Hva har jeg lært og erfart fra DUJSK nå i vår?

Det som har overrasket meg mest er hvor lite erfaring og kunnskap jobbsøkere har rundt hvordan de skal forholde seg i markedet som en jobbsøker. Det er selvfølgelig ikke jobbsøkerens sin feil og jeg velger å legge noe av skylden på menneskene som har tatt på seg karriereveilederhatten uten å selv ha erfaring fra rekruttering eksternt eller internt. De som jeg mener «lurer» bedrifter med å bruke fine ord og love fine ting, men som til syvende og sist kun tenker på seg selv og sin egen lommebok. De som tror det er genialt å anbefale jobbsøkere å sende åpne søknader, ringe med spørsmål før du søker på en jobb og de som er så utrolig flinke til å glemme at en jobbsøkerprosess handler om deg og din historie. Det verste av alt, jeg kan ikke fatte at de selv tror på det de formidler og jeg kan heller ikke fatte hvordan det er mulig å oppføre seg slik mot flinke mennesker som er i en noe sårbar posisjon. Hvem, bortsett fra deg selv, har rett til å umyndiggjøre deg og sette deg inne i den samme boksen som alle andre? INGEN. Så enkelt er det.

images8Q2QCOVH

Men la oss se litt mer spesifikt på hva jeg har lært og denne gang skal jeg prøve å sette det i rekkefølge med tanke på hva som er viktigst for å finne en jobb i dette tøffe markedet.

 1. Du må ha en plan. En detaljert plan som du skal forholde deg til. En plan som sier hva du skal gjøre hver dag og en plan hvor du selv har kontroll på at du kan utføre alle oppgavene / målene du har satt deg.
 2. Du må så frø over alt. Det er ikke godt nok å kun søke på utlyste stillinger og det er heller ikke godt nok å kun dra rundt å drikke kaffe med folk. Ingen vet hvor jobben vil komme fra og derfor sår du frø overalt.
 3. Mister du motivasjonen eller føler du deg litt deppa? Ta litt fri. Om det er en time, en dag eller en uke, det ser du selv. En jobbsøker som ikke er i form er like ineffektiv som det Norske herrelandslaget i fotball.
 4. CV, søknad, LinkedIn profil osv. Ikke hør og tro på alt du hører og leser om dette. Det beste er ofte å gjøre det på en måte du selv er komfortable med og på en måte som passer til deg som person og ikke minst din bakgrunn.
 5. Ikke vær redd for å by litt på deg selv. Det er en enkel måte å skille seg ut på og spesielt her i Norge hvor folk flest er svært så redde for å gjøre noe som helst annerledes. Grip denne muligheten mens du kan.
 6. Aldri skyld på andre enn deg selv (Selv om du kanskje har all grunn til det). Det hjelper ingen verdens ting på motivasjonen og du ender kun opp totalt demotivert.

Forholder du deg til listen ovenfor og i tillegg får tilgang til de rådene, tipsene og metodene som DUJSK-deltakerne har fått, ja da vil du helt sikkert finne deg en ny jobb. Om det blir innen 1 uke, 2 måneder eller 5 måneder vet man aldri, men jobb får du. La oss bare håpe at bedrifter som dessverre må gå til oppsigelser også forstår hvor viktig disse seks poengene er. Da melder de deg på DUJSK. Det er helt sikkert.


Forrige uke satte vi rekord i antall DUJSK deltakere som fikk tilbud om ny jobb. 10 totalt tror jeg og det som var enda mer spesielt med dette var at 5 av disse hadde gått ledige i henholdsvis 2 år, 1 år, 8 måneder og 6 måneder x 2. Det viser bare hvor viktig det er å så frø over alt, være positiv, arbeide hardt og aldri gi opp.

Det var alt for denne gang. Nedenfor vil du se en liste over de forskjellige måtene DUJSKERE har fått seg jobb på. Har ikke nevnt alle, for noe må jo holdes igjen for dem som skal være med på DUJSK til høsten. Denne gang håper jeg virkelig at bedrifter griper sjansen i stedet for å sende ansatte, som helt sikkert har gitt dem mye, til karriereveiledere og kursholdere som ikke forstår seg på mennesker og som ikke klarer å tenke nytt. Det hadde vært bra og alt jeg ber om er å få komme å presentere dette helt unike konseptet.


Her har du listen over måter DUJSK deltaker har fått seg jobb på:

 • Lagt ut statusoppdatering på LinkedIn om at de søker ny jobb.
 • Lagt ut tekst på LinkedIn Puls hvor de har spurt om en kaffe med relevante bedrifter og ledere.
 • Registrert CV i databasen til ALLE relevante rekrutteringsfirmaer.
 • Hoppet over rekrutteringsfirma etter som de ikke mente hun var god nok for kunden og i stedet ringte hun kunde direkte og resten er historie.
 • Skrevet blogg om et relevant tema innenfor hans kompetanseområdet.
 • Trykket «like» på en kommentar på LinkedIn som noen plukket opp.
 • Meldte seg inn i gruppe på LinkedIn og noen plukket dette opp
 • Søkte på stilling via finn.no
 • Åpen henvendelse som førte til kaffemøte (Høyest antall som har fått jobb gjennom dette)
 • Ringte tidligere arbeidsgiver for å si at noen kom til å ringe dem for en referanse. Tidligere arbeidsgivere sa: «Det blir ikke aktuelt for vi ønsker heller at du kommer tilbake til oss»
 • Søkte på stilling 30 minutter etter den ble lagt ut og drakk kaffe med bedriften samme dag. Til slutt trakk de annonsen ettersom de hadde funnet den rette J
 • Banket på døren hos bedrift som nylig hadde etablert seg. Fikk komme inn på en kaffe.
 • Skrevet egen blogg.
 • Gjennom Facebook etter å ha lagt ut statusoppdatering
 • Forlangte mer av et rekrutteringsbyrå som hun tidligere selv hadde vært kunde av. Tok ikke nei for et nei og ba om mer innsats fra dem.
 • Ringte relevant bedrift «ut av det blå» som virket spennende. Droppet å nevne åpen søknad, men fant en annen vinkel som ledet til et kaffemøte.

 

 

 

 

 

 

 

Erik Falk Hansen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s