Jeg har bestemt meg. For nå så er det slutt på griningen og klagingen om NAV ditt og NAV datt. Vi har alle forskjellige forhold til NAV og det vil alltid være slik at noen er fornøyde og noen, «you guessed it» ikke er så fornøyde. Jeg har atter en gang fått erfare NAV på sitt verste, men denne gang skal jeg heller komme med noen tips og konstruktive tilbakemeldinger slik at både NAV, jobbsøkere og andre «karriereveiledere uten kompetanse» faktisk kan få noe nytte av det. Du tenker kanskje at jeg er blitt spinnende gal og joda, hjernerystelsen fra fallet i rulletrappa forrige uke har kanskje hatt en betydning, men nå er det sommer og da skal man smile og være glade. Ikke sant?

Jeg har blitt oppmerksom på tiltaket, NAV Jobblyst, som også har en Facebook side som folk kan følge. Her kan man motta tips fra tid til annen som skal være relevant for jobbsøkere og spesielt dem under 30. Flott tiltak / ide må jeg si, men det kan bli så mye bedre.

winnerTenk hvor herlig det hadde vært om de som driver med karriereveiledning i NAV faktisk hadde blitt bitte litt bedre i henhold til jobben de utfører. Da hadde vi sluppet dette som jeg kaller for «halvveis lureri» fra NAV sin side (og andre karriereveiledere) hvor tipsene de kommer med til jobbsøkere faktisk har den motsatte effekt enn det hensikten er. Ja, vi hadde sluppet at tipsene deres faktisk kan hindre jobbsøkere med å finne ny jobb.

Den «nye» Erik skal derfor i dag ta tak i tre karrieretips som er lagt ut på NAV Jobblyst, ta dem litt fra hverandre og så komme med hvordan du kan få mest ut av dette.

Tips 1:

Jobblyst / NAV anbefaler jobbsøkere å sende åpne søknader (Det gjør forresten en rekke andre «karriereveiledere også dessverre)

Tanken er god, men framgangsmåten og bruket av ordet «åpen søknad» blir feil og ødeleggende for en jobbsøker. Det virker riktignok om man skulle treffe på en bedrift som faktisk har et reelt behov eller som snart vil ha et reelt behov, men der stopper det. Er du en som følger tipset om åpen søknad så åpner du deg for at bedriften du henvender deg til svarer som følger:

A) “Takk for CV og søknad. Ettersom vi ikke har noe utlyste stillinger så tar vi vare på din CV dersom noe relevant skulle dukke opp i framtiden.”

B) “Takk for CV og søknad. Vi har ingen stillinger og ønsker deg lykke til videre.”

Er man jobbsøker så er ingen av svarene ovenfor det man skulle ønske seg. Man har mistet kontrollen på prosessen rundt denne bedriften og mulighetene for å sikre seg noe i framtiden hos dem er minimal. Enda verre. Mens du har brukt masse tid på dette så har en flink og unik jobbsøker allerede vært å drukket kaffe med denne bedriften. Vet du hvorfor? Fordi den flinke jobbsøkeren eller unike jobbsøkeren som jeg kaller henne har kontaktet bedriften uten å nevne ord som CV eller søknad eller åpen søknad. Hun har funnet en annen link og på basis av denne linken så har hun fått til et kaffemøte. Når bedriften da har behov for ekstra personell, da er det ikke så vanskelig å forstå hvem de vil kontakte først. Selvfølgelig, det er den personen som drakk kaffe hos dem og som skilte seg ut. Ikke de 100 + personene som sendte en åpen søknad.

Tips 2:

Jobblyst / NAV kommer med 5 tips som skal gjøre at du beholder motivasjonen oppe når du er jobbsøker. Flott at de prøver, og motivasjon er kanskje den viktigste faktoren som er med på å avgjøre om du finner deg ny jobb eller ikke. Men igjen så gjør Jobblyst / NA en fundamental feil som jeg, ut i fra erfaring, vet ødelegger for flere tusener av jobbsøkere her i Norge. Den fundamentale feilen? Jobblyst eller NAV snakker hele tiden om dette med å søke på stillinger og dette med avslag på søknader.

Fundamental feil nummer 1: NAV sier selv at statistikken tilsier at 60% + av stillinger i Norge aldri blir utlyst. Hvis det er tilfelle, er det ikke noe underlig at samme NAV da fokuserer så utrolig mye på dette med å søke på stillinger? Burde ikke 60% av en jobbsøkers tid brukes til andre aktiviteter som kan sikre en ny jobb? Selvfølgelig, og jeg oppfordrer derfor Jobblyst / NAV til å se mer på dette nå med en gang slik at dette budskapet kan nå ut til jobbsøkere så raskt ferien er over.

Fundamental feil nummer 2: Er du med på jobbsøkerkurs hos NAV og ønsker dagpenger så må du også foreta deg en viss aktivitet som jobbsøker. I mange tilfeller må du derfor søke på et viss antall stillinger per uke for å fortsette å få dagpenger. La oss si at man må søke på fem stillinger. Hvilken kontroll har jobbsøkeren på at fem relevante stillinger blir utlyst? INGEN. Hva skjer med motivasjonen til en jobbsøker om de hver dag setter seg som mål å søke på en relevant stilling? DEN FALLER FORT. Hva skjer med en jobbsøkers motivasjon hvis de får avslag etter avslag (og det får man som oftest der man søker på stillinger som ikke er relevante, men som NAV sier man må søke på? DEN FALLER FORT.

plan 2Er du jobbsøker så er det beste du kan gjøre for motivasjonen å sette deg daglige mål som du er fullstendig i kontroll over. Det betyr at det er kun opp til deg om du utfører disse oppgavene eller ikke. (ordet kontroll er utrolig viktig her) Det kan være som følger: Ring fem bedrifter. Inviter fem personer på LinkedIn. Les alle avisene. Send ut fem mail om kaffemøte. Ring tre rekrutteringsfirmaer. Registrer deg hos to nye rekrutteringsfirmaer osv. Ser du at dette er ting du selv som jobbsøker er i kontroll over? Det gjør du nok og jeg oppfordrer derfor Jobblyst / NAV til å tenke mer i disse baner. Klarer de det, ja da vil vi raskt se et høyere antall at motiverte jobbsøkere i Norge.

Husk: Lager du deg en «to do list» som du er 100% i kontroll over og deretter gjennomfører dette; Ja da skal du ta en velfortjent pause for resten av dagen og kvelden. Jobben din er gjort. Gjør du i tillegg mer aktivitet enn andre jobbsøkere og samtidig ikke kun fokuserer på utlyste stillinger, ja da skal du vite en ting: Plutselig en dag får du en hyggelig telefon som sier: Vi ønsker deg inn på et intervju. Dette har jeg flere titalls eksempler på bare fra de siste to ukene.

Tips 3

Her kommer Jobblyst / NAV med det vi alle vet: Vær aktiv på LinkedIn og ha en god profil. Greit nok, men hvorfor ikke gi jobbsøkerne noe mer? Hvorfor ikke gi dem tipsene som handler om hvordan man kan få mest ut av LinkedIn?

Jeg har selv skrevet en rekke tekster om hvordan man kan få mest ut av LinkedIn på denne bloggen. Er du jobbsøker eller arbeider du med karriereveiledning i NAV så er det bare å ta en titt. Det skal så utrolig lite til for å gjøre en forskjell via LinkedIn og jeg oppfordrer NAV / Jobblyst til å selv lære seg alt dette før de kurser eller skriver om hvordan man skal bruke LinkedIn. Hvem vet? Kanskje «den nye Erik» vil hjelpe dere helt gratis i et par timer? Det er bare å ringe meg NAV / Jobblyst.


Det var alt for denne gang. Som sagt så synes jeg Jobblyst siden på Facebook fra NAV var en utrolig god ide og ble bare litt skuffet når jeg leste noe av innholdet. Det kan man raskt gjøre noe med ved å følge noen av poengene i denne teksten. Dessverre kan jeg ikke være mer spesifikk ettersom jeg må holde mesteparten av disse enkle løsningene for jobbsøkere som ønsker å være unike. Det er dem som har vært med eller skal være med er med på Det unike jobbsøkerkurset DUJSK. DUJSKERNE som jeg kaller dem.

Ha en fortryllende sommer, og er du jobbsøker så husk følgende: Du trenger også en ferie. Ta den og nyt den 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Konstruktive tips til NAV / Jobbsøkere og karriereveiledere

  1. Det er ingen nyhet i offentlig sektor at det legges mer vekt på innkjøp og krav om bruk av teknologi enn noen forståelse for hvordan teknologien i så fall skal benyttes. Norsk skole gjorde svære innjøp av datamaskiner i sin tid, og en halvveisstudie av tiltaket “avslørte” at ingen helt visste hvordan maskinene skulle benyttes for å få en pedagogisk gevinst. Det de derimot fant ut, var at barn var flinke, og at man bare skulle la barn skape sin egen pedagogikk ved hjelp av datamaskinen, også måtte ikke læreren være redd for å spørre elever etter hjelp.

    Det er jo å sette ting på hodet. Og det er det du beskriver repetert her også – LinkedIn er en fin teknologi som visstnok skal gi resultater, og dere er jo gode, flittige brukere som kan finne ut av dette selv, så får vi lære av dere etterhvert. Uten å gå inn på detaljene i min egen situasjon, skal jeg likevel gå så langt som å si at det blir ikke bedre før man erkjenner at det ikke er hjelpesystemene, bare en selv som kan skape bedring i egen situasjon.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s