Jeg kan ikke tro det, og det tror jeg ikke du heller kan når du leser dette. Dette er en helt sann historie som fant sted denne uken. Det er utrolig leit og viser bare hvor stor skade slik oppførsel fra bemanningsbransjen kan gjøre, både på jobbsøkeren og bemanningsbyråets kunde. Om du tror tittelen på denne teksten er noe jeg har funnet opp for å gjøre denne teksten mer interessant så har jeg dårlige nyheter til deg; Tittelen er faktisk svært så relevant for denne teksten og det er tatt ordrett fra kontaktpersonen i bemanningsbyrået. Skam!

I dag mottok jeg følgende mail fra en flink og erfaren Service Ingeniør i nettverket mitt. Tror ikke jeg trenger å si så mye mer jeg.


Hei Erik

Det var deilig å komme seg ut på jobb igjen her i mai og var så glad da jeg fikk tilbud om 2 turer til Platform X like før pinse. Ble utleid til sluttkunden gjennom Bemanningsbyrå X og før jeg reiste oversendte de lønnsbetingelser med en grunnlønn pr time + tillegg. Supert tenkte jeg, mens jeg sa farvel til hunden og stolt pakket baggen min. Endelig arbeid igjen.

skam 2Første turen gikk greit den og xxxx er en flott bedrift å jobbe for, men da jeg kom hjem så skjedde det noe som har satt noen spor. Uten å ha mottatt lønnslipp fra Bemanningsbyrå X så fikk jeg penger inn på kontoen. Jeg undret litt på dette og ringte dem. De forklarte at det hadde vært noen tekniske problemer og at lønnslipp ville komme ila et par dager. Greit nok tenkte jeg, og som de hadde lovet så kom lønnslippen to dager senere.

Så startet problemene. I lønnslippen stod det klart og tydelig at jeg hadde fått en time rate på 185 NOK i grunnlønn og ikke noe som helst tillegg. Jeg stusset veldig på dette i og med at avtalen var en grunnlønn på 210 NOK + tillegg, så naturlig nok ringte jeg Bemanningsbyrå X for å forhøre meg om hva som hadde blitt gjort galt fra deres side. Svaret jeg fikk fra dem Erik? «Kunde X hadde forespurt om en operatør og bemanningsbyrået hadde bestemt seg for at jeg ikke var en operatør. «Jeg er jo fagmann» sa jeg, og det var da stemmen i andre enden sa noe jeg aldri kommer til å glemme Erik:

«Enten reiser du på disse turene ellers så går du på NAV»

Må si jeg fikk meg en skikkelig trøkk der Erik av den kommentaren og dermed ble det bare med den ene turen. Jeg må ærlig innrømme at jeg følte meg som en dritt.

I dag ringer vedkommende fra Bemanningsbyrå X for å fortelle at jeg også kunne glemme å få betalt 100% tillegg for pinsen (som de hadde lovet meg). Han sa at deres kunde ikke betalte dem for det. Vel dette var litt rart tenkte jeg ettersom vi alle må følge lover og regler i dette landet. Jeg sa derfor til han «Om ikke deres kunde dekker dette så må dere selv dekke dette som per kontrakten?» Jeg fikk blankt avslag Erik.

Før samtalen var over så var han så frekk å spørre om jeg kunne tenke meg å ta en tur til Sør Afrika på vegne av samme kunde. Jeg takket fint nei til dette. Var det feil av meg Erik? Jeg føler meg faktisk bedre for at jeg takket nei enn om jeg hadde reist. Slike folk skal ikke få ødelegge mer for meg og min karriere.

Nå må jeg dessverre ta en time-out fra jobbsøking. Trodde jeg hadde landet noen gode turer (i det minste 2) der tilbake i mai og føler meg brukt og utslitt. Hodet mitt trenger en god pause nå Erik.

Ønsker deg en riktig god sommer Erik

Hilsen en veldig frustrert Service Ingeniør.


Jeg kan nevne at jeg har videresendt dette til kunden av dette byrået ettersom de er en bedrift jeg har stor respekt for. Helt sikker på at de heller ikke finner seg i slik oppførsel. Det som er så tragisk her er det faktum at noen bemanningsbedrifter (svært få) bruker nedgangen i oljeindustrien til å behandle mennesker som spedalske drittunger. Det grenser til utpressing og i tillegg så har denne personen nå fått en skikkelig dupp i motivasjonen for å finne ny jobb. Jeg håper dem dette hjelper tenker litt på dette når de går til sengs i kveld.

Erik

 

 

 

 

7 thoughts on “«Enten reiser du på disse turene ellers så går du på NAV»

 1. Nå ser det ut som det blir en ordning på det. De hadde ringt han I dag og lagt seg langflate. Helt sikkert blitt kontaktet av kunden etter mailen min I går. Da vet vi at de rett og slett prøvde å lure han med vilje.

  Like

 2. Synd at noen tror at de kan behandle folk som de lyster. Det er vel temmelig klart at vedkommende i bemanningsbyrå X ikke på noe vis har forstått rollen sin og bør, etter min mening, finne seg et annet yrke fortest mulig. Drittsekkvelde er helt uakseptabelt. Enig i serviceingeniørens reaksjon på ytterligere jobbtilbud og hurra for Erik, som ordner opp i kjent stil!

  Like

 3. Hyggelig å høre fra deg Finn og helt enig med deg. Nå er det endelig ordnet opp i og jeg må si jeg er veldig imponert over både kunden til bemanningsbyrået (oljeservicebedrift) og sluttkunden (oljeselskap) som tok tak i dette med en gang. Tydelig at kundene til bemanningsbransjen heller ikke finner seg i slik oppførsel 🙂 God helg

  Like

 4. Dette minte meg om et vist stort bemanningsbyrå jeg var innom i Oslo i 2001.

  Før jeg fikk jobb igjennom dem hadde jeg selvfølgelig sendt mange søknader til forskjellige bedrifter, men det varte og det rakk, og jeg fikk lite svar siden jeg hadde lite erfaring.

  Så en dag i Juni, fikk jeg beskjed fra [Vikarbyrået] at de kunne tilby meg jobb hos en av norges største telefoni-selskaper på deres 1-linje support.
  Desperat etter jobb sa jeg ja takk, for jeg hadde ikke noe annet.

  I min kontrakt med vikarbyrået sto det selvfølgelig at jeg hadde krav på lønn fra dag 1, og at dette var fast jobb, om de var fornøyde etter opplæring.

  2 dager ut i opplæringen hos telefoni-selskapet så fikk jeg en telefon fra et reisebyrå i Oslo, hvor jeg hadde søkt på jobb 3 måneder tidligere.
  Blakk som jeg var gikk jeg på intervju hos dem med hullete bukser, veldig flau, og håpet de ikke skulle se hullene buksa.

  Etter et meget bra intervju hos reisebyrået sier økonomisjefen hos dem, som var eneste jeg pratet med. “Bård, jeg vil tilby deg jobben, du har bedre kompetanse …osv osv….”.

  “Virkelig?” sa jeg…”Hvor mange søkere var det på stillingen?”

  60 stk. Sa han.

  Følte meg utrolig stolt. Jeg hadde fått jobben over 60 andre kandidater.

  “men i jobben jeg har nå har jeg 14 dagers oppsigelsestid?? – Går det greit?”

  “null problem” sa økonomisjefen.

  Takket for meg, og gikk ut døra og ringte min kontakt hos vikarbyrået.

  Han ble…..rasende. Skjelte meg ut da jeg sa at jeg sa opp fordi jeg hadde fått fast jobb, i motsettning til et vikariat/usikkert oppdrag hos telefoni-selskapet.

  Så jeg gjorde som jeg tenkte jeg måtte…jeg tenkte jeg trengte pengene for 2 dagers jobb og ba dem utbetale dette i hennhold til kontrakt.

  Da klikka han enda mer, fordi de ikke fikk penger igjen fra sin kunde, så lenge opplærings perioden ikke var fullført.

  “men jeg har kontrakt med DERE , ikke med deres kunde, så dere forplikter dere til å betale meg lønn for tiden jeg har vært der…”

  Konsulenten hos vikarbyrået ble så sur at han la på og sa han måtte tenke på det.

  “Tenk på det du” sa jeg….rimelig “cocky”…siden jeg nå hadde fast jobb. “Men husk at jeg har 14 dagers oppsigelse, og min neste arbeidsgiver sa det var greit at jeg jobbet ut denne tiden hos dere…men er det noe vits?..blir jo bare dyrere både for dere og kunden om jeg jobber der 14 dager, eller dere må betale meg lønn i 14 dager som er oppsigelsestiden?”.

  Konsulenten la på.

  Ettersom jeg ikke fikk tilbakemelding denne dagen så gikk jeg på jobb som normalt dagen etter, hos telefon selskapet.

  Klokken 11:00 bokstaveligtalt braker døra opp inn på opplæringsrommet hos telefonoperatøren…og en fyr bokstavelig talt roper ut….og peker på MEG…

  “DU FJERNER DEG FRA OMRÅDET UMIDDELBART!”

  Alle mine tilblivende kolleger bare “HVA ER DET SOM SKJER….???”…

  Jeg bare med et smil sier rolig og behersket…”Jeg har fått meg fast jobb”….

  Rommet fyltes med gratulasjoner, klapp og på vei ut roper guttene og jentene lykke til etter meg.

  Den kvelden ble spesiell…..Konsulenten ringer meg fra vikarbyrået og nekter å betale lønn.

  Jeg refererer til arbeidskontrakten og sier de må følge arbeidsmiljøloven siden jeg er villig til å oppfølge alle mine forpliktelser.

  Han blir sint og legger på….

  Litt senere ringer en person som presenterer seg som DIREKTØREN for vikarbyrået i Oslo, fra hovedkontoret, og skjeller meg huden full.
  Kaller meg uprofesjonell og idiot og “good for nothing” etc…hele greia.

  Jeg er rolig og sier til han at “Hvis dere ikke ønsker å ha en kandidat tilbake senere når han har fått mer erfaring, så brenner dere mange broer. Jeg er villig til å jobbe ut 14 dager, men det blir jo dyrt for dere siden jeg nå er fjernet fra kunden, og de ikke betaler dere tilbake.
  Men jeg er ikke ansatt hos kunden, jeg er ansatt hos DERE, og det er dere som skylder meg lønn…
  Så avslutter “Direktøren” på følgende måte. OK. Jeg skal betale deg 2.5 dagers lønn som du “har krav på” men da svartelister jeg deg hos [Vikarbyrået] og ikke forvent å få jobb her hos oss noe mer….”

  Jeg sier kaldt tilbake.
  Tror dere virkelig jeg noensinne ønsker å jobbe hos [Vikarbyrå] etter at dere har oppført dere så uprofessjonelt som blant annet DU og konsulenten har oppført dere mot meg?…..Tvert imot, jeg blir å fraråde enhver jeg noensinne kommer borti fra å søke jobb via dere, og fortelle dem hele denne historien.

  Dette var en Torsdag.

  Mandagen etterpå begynte jeg i fast stilling hos KILROY Travels Norge AS.
  Der ble jeg i 3.5 år.

  Like

 5. Takk for denne historien Bård. Skremmende oppførsel av dem. Slike ting husker man for alltid og vikarbyråer burde ikke være tjent med slik oppførsel.
  Ja jeg kan forstå at de var litt opprørt men du må tenke på deg selv og da var jo i dette tilfellet en fast stilling mye bedre 🙂
  PS. du fikk i det minste ei bukse av dem 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s