Husker du artikkelen om hun tøffe dama? Hun som ble fortalt at «enten kansellerer du ferien din med barna ellers så ansetter vi noen andre i jobben»? Teksten «tøff dame» er den meste leste på bloggen min hittil i 2015 så jeg tenkte å gi dere en aldri så liten oppdatering på denne damen og hennes situasjon. Som så ofte med slike historier; Det ordnet seg til slutt.

For øyeblikket er Linda på en velfortjent ferie i Australia. Sist jeg hørte fra henne var i går og hun sa at hun nyter ferien sammen med familien, men at det er så utrolig deilig å tenke på at hun har en ny jobb å gå til når hun er tilbake i Norge neste uke. Ja, det stemmer. Dagen før hun satte seg på flyet fikk hun gladmeldingen: “Vi ønsker herved å tilby deg jobb i xxxxxxxx”

Da jeg la ut innlegget «tøff dame» i mai (https://erikfalkhanseniogs.com/2015/05/12/toff-dame/) så var kommentarene i diverse kommentarfelt stort sett av samme rang; «Dette står det respekt av» “Set ordner seg alltid for slike damer». Du skjønner hva jeg mener. Og ja, som dere nå vet så ordnet det seg for henne. I dag skal jeg fortelle dere hvorfor.

dameDa jeg først møtte denne flotte damen så hadde hun vært arbeidsledig i 5 måneder. For meg så var det ikke noen stor overraskelse at hun hadde gått arbeidsledig så lenge. Som så alt for mange her i Norge så var hun rett og slett var en dårlig jobbsøker. Ja, jeg tørr å bruke ordet dårlig jobbsøker og det er faktisk slik at standarden på Norske jobbsøkere er helt forferdelig. Fortvil ikke. Det er ikke deg som jobbsøker sin feil, men alle dem som tror de har fått et mandat til å lære bort ting de selv ikke kan (Yogainstruktørene som driver jobbsøkerkurs), men som jeg ikke skal klage så mye på nå som jeg er blitt den “nye Erik”

Da jeg hadde arbeidet med Linda gjennom DUJSK og ikke minst fått erfare litt av det hun gjorde så sa jeg følgende til henne over en kopp kaffe: «Du Linda, du har gått fra å være verdens dårligste jobbsøkere til å bli verdens beste jobbsøker» Det var godt ment fra min side, men det tok litt tid før hun forstod at dette var ros og ikke kritikk. Uansett, nå spiler det ingen rolle. Hun har jo fått seg jobb jo 🙂

Så hvordan går man fra å være verdens dårligste jobbsøker til verdens beste i løpet av et par uker? Her er et innblikk i hvordan Linda gjorde det.

 1. Hun glemte alt av unnskyldninger eller valgte sannheter som «jeg for ikke jobb fordi jeg har vært ute av arbeid i 6 måneder, har hull i CV, har ikke noe nettverk» osv. Ja, hun hadde skyldt litt på dette tidligere, men nå var et nok. Til helvete med alt av unnskyldninger og til helvete med de tingene hun selv ikke kunne kontrollere. Nå var det kun en Linda og det var positive stå på Linda.
 2. Deretter glemte hun alt av disse mytene jeg er så inderlig lei av å prate om. De man lærer på kurs hos TEKNA og NITO om hvordan CV burde være osv. Det var på tide å komme seg ut av boksen som andre «eksperter» hadde satt henne i, og nå skulle hun lage sin egen boks. En boks som passet til henne og hennes erfaring.
 3. Hun lagde en plan. Joda, Linda forstod endelig hvor viktig det var å ha en detaljert plan med både målsettinger, tidsfrister og aktivitetsnivåer. Det var jo slik at hun var flink til å planlegge alt annet i livet som ferier, bryllup, konfirmasjon og juleferien så hvorfor skulle hun ikke da også lage en plan for noe som kanskje var vel så viktig? Joda, nå skulle hun det og denne planen skulle være planen av alle planer god damn it.

Så var det bare å følge planen, noe hun gjorde til punkt å prikke:

 

 

 • Hun bygde ut sitt nettverk på LinkedIn fra 128 kontakter til 1280 i løpet av en uke.
 • Hver uke la hun ut 3 oppdateringer via statusoppdatering på LinkedIn for å vise seg fram.
 • Hun la ut 3 tekster på LinkedIn pulse hvor hun valgte å by litt på seg selv.
 • Hun kommenterte, likte og delte spennende artikler på LinkedIn og Facebook
 • Hun gjorde 117 åpne henvendelser til bedrifter hvor hun kunne tenke seg å jobbe og hvor hun inviterte seg inn på en uformell kaffe.
 • Hun besøkte alle byens bemanningsbyråer, og de som ikke ville møte henne ble fortalt at de ikke hadde noe valg.
 • Hun drakk kaffe med bedrifter som bare en profesjonell kaffedrikker kan gjøre
 • Hun var oppe klokken 7 om morgenen og sjekket alt av stillingsportaler, aviser og andre medier

Ja hun gjorde alt det en jobbsøker burde gjøre og hun gjorde mye av det. Denne gang skulle hun få seg jobb og ingenting skulle stoppe henne.

 

Nå har hun altså fått seg jobb og ligger sikkert på stranden i Oz og tenker på hvor herlig livet er. Hun fortjener dette og jeg er virkelig stolt av henne. Der andre ville valgt å ofre Eurodisneyturen med barna som de hadde gledet seg til så valgte hun å vise hvem som var sjefen. Der andre hadde gitt valgte hun å fortsette. Der andre ville møtt veggen ja der sparket hun inn veggen og der andre hadde sagt «det går ikke» ja der sa hun «faen heller, selvfølgelig går det.

Linda er kanskje det beste eksempelet på at det ikke skal så mye til for å få seg en ny jobb, man må bare bli en god jobbsøker først. Heldigvis så er ikke det så vanskelig, nettopp fordi standarden på jobbsøking i Norge er på nivå med Spanias langrennslandslag. Klarer du å bli en god jobbsøker, ja da skal du nok se at det ordner seg for deg også. Bare husk følgende:

Fortsett der andre gir opp. Spark inn veggen der andre møter veggen og legger seg ned, og hele tiden fortell deg selv at “faen, selvfølgelig går det.”

Slik gjør tøffe damer det og helt sikkert også tøffe menn.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s