Bedrifter bruker nedgangen i oljeindustrien til å kvitte seg med ansatte de ikke ønsker, står det i dagens næringsliv 12.07 http://www.dn.no/talent/2015/07/12/2007/oljesmellen/skrev-masteroppgave-om-oljekuttene-det-er-ganske-oppsiktsvekkende. OK ja. Det er det som nå foregår innenfor oljebransjen her i Norge. Plutselig en vakker vårdag så fant en eller annen Petter Smart ut at «nå sitter plutselig den norske oljeindustrien på mellom 25 000 og 50 000 ansatte som ikke er flinke nok. Plutselig var det som om flere tonn med brennmaneter plutselig kom ut av ingenting og så hadde vi et stort problem. Nei takk, den kjøper jeg ikke.

Artikkelen i DN er basert på masteroppgaven til to studenter ved NHH. Det ville vært feil å rette kritikk mot disse to studentene ettersom jeg ikke har lest hele oppgaven deres, men uavhengig av dette så var artikkelen mildt sagt sjokkerende lesning. Som artikkelen sier så har masterstudentene foretatt 11 dybdeintervjuer med toppledere i tre oljebedrifter hvor disse 11 lederne tydeligvis har sagt ting som de kanskje ikke burde sagt. Det vil si, de har sagt ting som de rett og slett ikke henger på greip og ting som de burde og forhåpentligvis er flaue over å ha sagt.

Da jeg leste innlegget i DN så holdt jeg faktisk på å skrive en tekst som handlet om dem som nå mister jobben i oljeindustrien. Tittelen på teksten hadde jeg allerede bestemt meg for og den skulle være «Det er kun de dårlige som mister jobbene» Tittelen var ironisk ment og poenget med teksten skulle være at slik oljekrisen er per i dag så er det faktisk mange veldig dyktige og erfarne mennesker som mister jobben. Videre var planen min å komme med en oppfordring dem som fortsatt ansetter «Ikke vær redd for å ansette en person som per i dag er arbeidsledig. De fleste av dem er nemlig svært flinke innenfor deres respektive fagfelt og det kan være helt tilfeldige grunner til at de har mistet jobben sin i oljebransjen»

MEN, så måtte jeg jo endre litt på dette innlegget da. Takk for den Dagens Næringsliv. Nå har både dere i DN samt disse 11 topplederne fått meg til å forstå at jeg tok feil. Som for eksempel de ca. 1500 som snart mister jobben i NOV. Det er jo kun en opprydding NOV skal til med for å bli kvitt de dårlige ansatte. De er liksom drittsekkene som Tor Henning Ramfjord (Adm.Dir – NOV) ikke lengre vil ha i gangene. Plutselig en vakker mai-morgen så våknet Ramfjord og bestemte seg for følgende: «I dag skal vi rydde opp litt i NOV og jeg tenker at vi har ca. 1500 ansatte og innleide som ikke er flinke nok til å fortsette hos oss». Nei, jeg tror Ramfjord er mer oppvakt enn som så og det er nok de fleste oljesjefer her til lands. Dette som skjer nå er ikke oppvask eller opprensking. Dette som skjer nå er ikke støvsuging eller polering. Nei, da hadde ikke 25000 allerede mistet jobben de siste 16 månedene og ei heller hadde det vært 25000 på «venteliste».

Så hva er det som har fått disse 11 topplederne til å si det de har sagt? Hvis det de sier faktisk er tilfellet så må vel det også bety at dem selv har vært med på å ansette en rekke mennesker som rett og slett ikke har vært gode nok? Kanskje det er ledelsens det derfor er noe galt med? Nei, personlig så tror jeg de har lagt fram ting som de har for å bagatellisere nedbemanningene i deres bedrifter. Kanskje en eller annen form for forsvarsmekanisme, tenker jeg.

eddieUansett, disse 11 topplederne hos disse tre bedriftene burde skamme seg. De burde tenke litt mer på dem som faktisk mister jobben og vise litt mer ydmykhet. Ja, tenke litt på de «dårlige ansatte» som nå skal ut å skaffe seg ny jobb. Tenk på hvordan de har det nå? Da hjelper det fint lite at deres tidligere arbeidsgiver snakker dem ned. Ja, det er faktisk det disse lederne gjør. De gir en dårlig referanse til alle deres tidligere ansatte og man trenger ikke være rakettforsker for å forstå de negative konsekvensene av en dårlig referanse fra ens siste arbeidsgiver.

Søknadstekst i oljeindustrien 2011: «Hei potensiell ny arbeidsgiver. Jeg søker på jobb hos dere, men jeg er ikke så veldig flink. Det var derfor jeg mistet jobben min i xxxxxxx».

Så over til budskapet mitt som er følgende: Per i dag så har ca.25000 ansatte mistet jobben innenfor oljeindustrien her i Norge. Hvem eller hvilken type ansatte som har mistet jobben kommer helt an på bedrift, bransje, lokasjon og mer. Mange bedrifter har valgt å kun følge ansiennitetsprinsippet, noen har valgt å legge ned forskjellige mindre kontorer for å samle alt på en plass, mens andre har måtte se på hva de har av arbeidet og prosjekt og deretter bestemme hvem det ikke lengre er plass til. Av den grunn så er det faktisk litt tilfeldig hvem som mister jobben. Ja, det kan faktisk handle om å være på riktig sted til riktig tid.

Dessverre er det 3 bedrifter og 11 ledere der ute som mener noe helt annet. De får bare mene hva de vil og man trenger ikke være noe lederekspert for å forstå at det som kom på trykk i DN 12/07 må tas med en stor klype salt. Selv, har jeg nok snakket med 100+ toppledere bare de siste 3 månedene og ikke en av disse har synes at det som nå skjer innenfor oljeindustrien er annet enn leit. Ikke en av disse har i det hele tatt snakket nedvergende om de ansatte som har mistet jobben og de fleste har faktisk sagt noe som: «Erik, vi håper at vi en dag kan ansette dem som vi nå må levere oppsigelser til».

Derfor håper jeg inderlig at arbeidsgivere innenfor oljeindustrien eller andre industrier som er i rekrutteringsmodus forstår at på grunn av «oljekrisa 2015» så er det utrolig mange flinke og erfarne mennesker ledige. Det at de mistet jobben har mest sannsynlig vært fordi de var på feil sted til feil tid. Det er ikke deres feil, ei heller deres topplederes feil. Det er bare slik et er i Norge i 2015.

PS. Trenger disse topplederne som valgte å være anonyme et kurs i hvordan de kan bli bedre til å rekruttere i framtiden så må de bare ta kontakt. Ser ut som de ikke har vært så veldig flinke på dette området tidligere siden de har ansatt så mange “dårlige” mennesker

2 thoughts on “Denne teksten skulle ha tittelen “De dårlige mister jobben”

  1. ER veldig enig i dine betraktninger, føler selv jeg var tilstede på feil tidspunkt…. – takker også for dine innspill, det lyser opp i en traurig hverdag:-)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s