I går, 15.07, la jeg ut en oppdatering på mine sosiale medier profiler i forbindelse med en stillingsannonse hos en relativ stor aktør innenfor rekruttering, bemanning og karriereveiledning her i Norge. Det hadde seg nemlig slik at denne bedriften, Kelly Services Norge AS, hadde lagt ut (enda) en annonse hvor de spesifikt skriver at kun aktuelle søkere vil bli kontaktet. Direkte oversatt: Vi gir «blanke» i alle de søkerne som ikke er relevante og vi har rett og slett ikke bry til å gå dem en aldri så liten tilbakemelding.

 

Det var triste greier, og spesielt trist var det at de har holdt på slik i lang tid nå. Enda tristere er det kanskje at de får lov til dette. Får lov av hvem tenker du kanskje da? Jo, trist at de får lov av kunder og næringslivet generelt til å opptre på denne måten.

Nå er jeg fult klar over at det er litt sånn «tabu» her i Norge med tanke på å gå ut med spesifikke navn på bedrifter som opptrer på en svært lite respektable måte. Denne gang er det faktisk greit, i og med at de selv setter dette på trykk i sine annonser. Jeg har til og med, for ca. 2 måneder tilbake i tid, tilbudt meg å stille gratis hos dem en dag for å vise at det er fult mulig å gi tilbakemeldinger til alle søkere. Svaret jeg fikk? «Vi tar gjerne et møte deg. Håper at dette møte kan oppklare eventuelle misforståelser». Eventuelle misforståelser??? Seriøst??? Det er vel ingen ting som er i nærheten av en misforståelse. Dere setter det jo på trykk selv jo?

Tenkte dette var en god anledning for å gå litt inn i dette problemet. Det vil si, prøve å forklare hvordan mangel på tilbakemelding på søknad kan ha en stor negativ innvirkning på søkere. Ja, mange er faktisk «dritt» lei dette og mange søkere har faktisk gitt opp. «Hvorfor skal vi liksom. Vi hører jo aldri noe uansett?»

careSenest i går fikk jeg en email fra en person som ønsket å være anonym. La oss kalle han Roger. Roger hadde ila de siste 6 månedene søkt på 48 stillinger gjennom diverse bemanningsbyråer, inkludert Kelly Services. Hva var resultatene fra alle disse søknadene? 1 intervju, 4 tilbakemeldinger på at han ikke var rett person (helt greit) og 43 som han aldri hørte noen som helst ting fra. Tenk dere det. 43 søknader som han til sammen hadde brukt 100 timer+ på å skrive og forberede. Ikke en aldri så liten tilbakemelding!!! Hvordan er det mulig? Hvordan er det mulig og ikke se at dette er et problem?

Det er ikke noe annet en stor skam og for de av dere som lurer på hva som har skjedd med Roger så kan jeg fortelle dere følgende: Roger har tatt en pause fra jobbsøking. Han ble rett og slett lei, demotivert og følte seg lang langt nede. Han får penger fra NAV (heldigvis), men kona har nettopp mistet jobben innenfor oljeindustrien så motivasjonen MÅ komme tilbake snarest.

Det er en god grunn til at jeg bruker Roger som eksempel her. Roger hadde tidligere i år vært på et jobbsøkerkursopplegg med bedriften nevnt i toppen av denne teksten. Den bedriften som ikke har bry til å gi tilbakemeldinger til søkerne sine. I løpet av dette kurset så hadde Roger lært noen som vist var veldig viktig; 1. Alltid skreddersy CV til den stillingen du søker på. 2. Alltid bruk god tid på å undersøke bedriften du søker 3. Alltid bruk god tid på å skrive en søknad som er rettet mot stillingen og bedriften du søker på.

Huff, huff. Her står en rekrutteringsbedrift, som også driver med «karriereveiledning», og oppfordrer søkere til å bruke lang tid på hver søknad og CV som sendes ut, men samtidig så er de en av de verste når det kommer til å gi tilbakemelding til disse søkerne. Jeg sier det en gang til jeg: Her står en rekrutteringsbedrift, som også driver med «karriereveiledning», og oppfordrer søkere til å bruke lang tid på hver søknad og CV som sendes ut, men samtidig så er de en av de verste når det kommer til å gi tilbakemelding til disse søkerne.

Det skal bli interessant å følge med videre på de useriøse aktørene i markedet. De har fått lov til å holde på alt for lenge og har rett og slekt «lekt» seg med andre menneskers liv. (Ja, så ille er det). Snart tror jeg kundene deres vil få nok og jeg tror også at tiden er over hvor de kan gjemme seg bak deres store internasjonal organisasjon og «merkenavn».

Da jeg la ut oppdateringen rundt dette i går så sendte jeg også en email til kommunikasjonsansvarlig i NOKAS som var kunden av Kelly Services i dette tilfellet. Jeg ønsket rett og slett å gjøre han oppmerksom på dette ettersom deres leverandørs oppførsel var stikk i strid med NOKAS sine verdier. Heldigvis så kom han raskt tilbake til meg, takket meg for at jeg hadde videresendt dette til han og bekreftet at dette skulle ryddes opp i. Det synes jeg var godt gjort av NOKAS og sammen med andre store bedrifter i Norge, om det er Telenor, Statoil, National Oilwell, Aker Solutions osv. så tror jeg nok de alle snart innser at visse aktører burde legge ned alt som heter rekrutteringsvirksomhet og heller finne seg en jobb eller marked hvor man ikke arbeider med mennesker. Mennesker blir tydeligvis for vanskelig for dem.

Den gode nyheten er at Kristiansand Dyrepark har mer å gjøre en aldri før. Kanskje søke om jobb der?

 

http://www.dyreparken.no

https://jobs.kellyservices.no/jobOrderDetail.xhtml?Id=a0xb0000003TlI5AAK#.VaZs-3ShzqA

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s