LinkedIn blir mer og mer brukt også her i Norge og det synes jeg er veldig bra. Det er en unik mulighet for de fleste innenfor næringslivet enten om du driver for deg selv eller er en del av en stor bedrift. For meg så har LinkedIn vært helt avgjørende for at jeg har kunnet starte for meg selv. Der jeg ellers måtte ha brukt store midler på markedsføring og kjøp av database så har LinkedIn gitt meg muligheten til å markedsføre meg selv helt gratis og samtidig gitt meg muligheten til å bygge opp min egen database.

Med tanke på det jeg nevner i innledningen, er det ikke da litt underlig at så alt for få jobbsøkere bruker LinkedIn på en effektiv måte? I dag skal jeg snakke litt mer om viktigheten av at du som jobbsøker tar LinkedIn i bruk. Ikke bare at du tar i bruk LinkedIn slik som kanskje en godt betalt «jobbekspert» har fortalt deg, men jeg skal fortelle deg hvordan du virkelig kan få det beste ut av LinkedIn.

Jeg skrev forresten en tekst om dette tidligere i år som til nå er den tredje mest leste teksten på bloggen min. Teksten fikk tittelen «Er du jobbsøker så må du for all del ikke være aktiv på LinkedIn». (Jeg er litt ironisk av meg av og til).

Jeg ble fortalt her forleden av en jobbsøker at han hadde vært på intervjukurs som tidligere arbeidsgiver hadde betalt for. Det er tidlig å få hjerteinfarkt i en alder av 36, men det var ikke langt i fra at det skjedde meg da han fortalte at tidligere arbeidsgiver hadde betalt 39000 NOK for dette «kurset» (per deltaker). Pacemakeren var nesten ute da han videre fortalte meg at de hadde brukt 45 minutter på å ta, samt laste opp et bilde til LinkedIn profilens hans i det som skulle være en 90 minutters coaching sesjon. Tenk det dere. En mann i voksen alder som helst sikkert kan bruke både smarttelefon og PC, så må han likevel umyndiggjøres med slikt tull.

unik 3Neida, når jeg lærer andre om LinkedIn så går jeg ut i fra at de fint klarer å lage en profil selv og laste opp et bilde. Til syvende og sist så er dette mennesker som, tror det eller ei, klarer å knytte sine egne skolisser og da klarer de også de elementære tingene rundt en sosial nettverk side. Ønsker du derimot å bli umyndiggjort og trenger hjelp med å knytte skolissene, da kan du finne en annen blogg å lese, eventuelt investere i borrelås.


Det geniale med LinkedIn (For en jobbsøker)

 • Det er fortsatt utrolig mange jobbsøkere i Norge som enten ikke bruker LinkedIn eller har useriøse og veldig lite appellerende profiler. Her kan du enkelt gjøre en forskjell og i dette markedet handler det om å skille seg ut.
 • Det er fortsatt mange jobbsøkerkurs som ikke dekker LinkedIn på en måte det burde dekkes på. Ja, som jeg nevner ovenfor så ber de deg lage en profil, men ellers så har de ikke så mye å komme med. Klarer du å bruke LinkedIn på en riktig og effektiv måte, ja da er du et Stillehav foran mange andre jobbsøkere.
 • Ved bruke LinkedIn kan du snakke til en «hel verden» uten at det koster deg en eneste krone. Ei heller koster det deg lang tid (kanskje 1 minutt). Tenk det dere. Gratis markedsføring av deg og dine erfaringer?

Så til noen få tips fra meg

Ja det må bli med noen få tips. De viktigste tingene må jeg gi litt eksklusivitet på til med dem som er med på DUJSK. Det tror jeg du har forståelse for J

 1. Vi skriver daglig oppdateringer på Facebook om hva vi har til middag, at katten bestemte seg for å tisse på kjøkkenbordet og hvor glade eller deprimerte vi er. Man kan gjøre det samme på LinkedIn og det forundrer meg at nesten ingen legger ut en oppdatering (minst ukentlig) som sier at de er ledige for ny jobb innenfor xxxxxxxx.
 2. Alt for mange velger å skrive «jobbsøker» eller «søker nye utordringer» i feltet under navnet. Det betyr at dette er det første folk ser når de får et raskt overblikk over profilen din. Hvorfor ikke legge til hva du ønsker å jobbe med og hvor? Det gjør jo ting mye mer interessant for eventuelle bedrifter som rekrutterer etter personer med din bakgrunn?
 3. Som medlem på LinkedIn så har du mulighet til å melde deg inn i totalt 50 grupper.  Dette kan være grupper som er relevante for din bakgrunn / ekspertise eller grupper som fokuserer på jobbmarkedet. “Hvorfor er jeg ikke medlem av 50 grupper?” er noe du bør spørre deg selv som jobbsøker. Her har du en unik mulighet til å bli sett og en unik mulighet for at folk oppdager deg, og da ofte dem som rekrutterer.
 4. Du kan oppgradere til Premium Profil helt gratis i en måned. Ønsker du å ha denne profilen videre så koster det deg ca. 230 NOK per måned inkludert moms. Ikke så gal pris det hvis du tenker på fordelene dette gir deg.
 5. Bedrifter legger ofte ut aktive stillinger på LinkedIn før de legger dem ut på www.finn.no eller før de gir stillingen til et rekrutteringsselskap. Skal du få tilgang til disse stillingene før alle andre så må du følge disse bedriftene på LinkedIn. Da får du en automatisk email når bedriften legger ut en ny stilling. Nettopp derfor så er det ikke nok å følge 5 eller 10 bedrifter. Du må følge 50

Så til det jeg virkelig mener LinkedIn har å tilby og om kun DUJSKERE får ta i bruk

 1. Du kan skrive en oppdatering om deg selv og hver gang noen trykker «like» så deles den med hele deres nettverk. Denne oppdateringen han ha bilder og masse annet moro.
 2. Du kan lage din egen database for åpne henvendelser som gjør at du kan arbeide målrettet med å finne deg arbeid.
 3. Du kan få tilgang til å sende mail til selv dem du ikke har i nettverket ditt og som du ikke har mailadressen til.
 4. Du kan søke jobber etter km radius fra der du bor.
 5. Du kan endre din profil slik at alle på LinkedIn kan se oppdateringene dine, ikke kun dem i nettverket ditt.
 6. Du kan stenge for at dine kontakter blir gitt ut til hodejegere og dermed unngå at du gir dem tilgang til kandidater som kanskje kan være en konkurrent i en jobbsøkerprosess.
 7. Du kan enkelt velge om du vil sende en standard invitasjon til en ny kontakt eller en mer detaljert invitasjon.
 8. Du kan enkelt få referanser til hver stilling du har hatt, uten å måtte få dette godkjent av for eksempel HR.

Jeg kunne skrive masse mer om hvordan man virkelig kan bruke LinkedIn til sin egen fordel. For meg så er LinkedIn en av de 7 viktigste tingene en jobbsøker kan ta i bruk for å gjøre en stor forskjell og for å skille seg ut. Ja, LinkedIn er en del av «the magnificent seven» som man lærer om på DUJSK. MEN HUSK: Det holder ikke å ha en god profil og det holder heller ikke å trykke «like» her og der. Det er så mye mer som skal til, men allikevel er det så enkelt. Det er dette vi går igjennom på DUJSK, mens opplæring i å knytte sko overlater vi til «ekspertene».


For mer informasjon om DUJSK i august så glem det. Det ble utsolgt for lang tid siden. MEN, jeg har nye datoer for september både i Oslo, Stavanger og Bergen. Send meg gjerne en mail slik at jeg kan sende deg litt mer info. (efh@ogsnorway.com)

Husk: Gjennom DUJSK får du tilgang til 7 helt nye ting som gjør deg til en bedre jobbsøker enn alle andre. LinkedIn er en av disse og de få tipsene du har fått i denne teksten er ikke i nærheten av hva vi dekker på kurset. Du har derfor alt å tjene på å ta en bedre titt på den infoen jeg har om dette helt unike konseptet som er: DUJSK.

the-magnificent-seven3

10 thoughts on “LinkedIn: En jobbsøkers drøm!!!

 1. hvem trenger godkjenning fra HR for en referanse?….hvem som helst kan brukes som referanse. Er ikke bedriften man har jobbet hos som dikterer dette, men hvem man faktisk ønsker å bruke. Å si noe anna er TULL.

  Like

 2. dog…jeg anbefaler ikke folk å legge seg åpent ut på LinkedIn, om de har sjefen sin som kontakt eller hele bedriften man jobber hos som kontakt base….blir jævlig pinlig å så legge ut en “hei ser etter jobb!” eller oppdattere CV’n innimellom så får nåværende jobb oppdattering.
  Du kan ikke bare ta med det positive, men også det negative…
  Som f.eks Anonymitet-visninger på LinkedIn som potensielt kan brukes for å fotfølge og sjikanere folk. Har til og med vært rettsaker i USA på det.
  Ikke skryt LinkedIn opp i skyene før du faktisk tar med alt det negative også.

  Liked by 1 person

 3. Hei Bård Olav. Noen bedrifter nekter å gi ut offisielle referanser som for eksempel Statoil. LinkedIn referanse er ikke klassifisert som en offisiell referanse så da kan man også få fra disse bedriftene 🙂

  Like

 4. Hei, jeg vil legge til at linkedIn har store begrensinger for jobbsøkere, LinkedIn er ikke en jobbportal som matcher og fokuserer på kandidatens kompetanse, men et sted for nettverkere. Dette betyr at har du et stort nettverk, da kan du sikkert utveksle info blant det nettverket du har, men at man skal betale penger for å få profilen vist frem til millioner av mennesker rundt om i veden, er vel litt å ta i.
  En annen ting som er negativt er at man kan ikke legge til nye mennesker til i sitt nettverk uten å kjenne dem. Gjør du det vil du bli møtt med å oppgi epost adressen til de menneskene du vil komme i kontakt med.
  Dette er bare noe eksempler som er negativt med linkedIn.

  Like

 5. Hei Karim. Takk for kommentarene dine., Her skal jeg “arrestere” deg litt ettersom det virker som du velger å lage problemer som ikke er problemer og det er ikke til noe nytte verken for deg eller andre. Håper du setter pris på det.

  LinkedIn har faktisk en jobbportal seksjon hvor bedrifter legger ut stillinger (betaler for dette) på lik linje med andre jobbportaler som finn.no. Her kan man søke (avanserte søk) på lik linje som hos finn.no.
  Man skal ikke betale penger for å vise seg fram til flere tusen. Alt man trenger å gjøre er å bygge et nettverk som du selv refererer til. Det geniale er at selv om en person kun har 400 i deres nettverk så kan det faktisk nå ut til mange flere. For eksempel: Jeg deler et innlegg med mitt nettverk (ca.20 000). Fra erfaring blir dette delt igjen minst 20 ganger. Da trenger man ikke være matematikkekspert for å forstå hvor langt dette kan spre seg, og det uten å betale en krone.

  Du kan legge til folk i nettverket ditt uten å kjenne dem. Det du nevner her kan skje men da skal du ha invitert utrolig mange (500+) som alle trykker “jeg kjenner ikke denne personen”. Da blir det som du sier at LI sier du må ha email adresse. Sender du en mail til LI og beklager dette så vil de ta vekk denne blokken. Det har de gjort med meg minst 50 ganger gjennom årene så her snakker du med en som har fått erfare dette.

  Ser man på LI som noe negativt så får man heller ikke noe positivt ut av det. Jeg føler dette er tilfellet med deg og er du en person som ser på glasset som halvtomt i stedet for halvfullt så kan nok ikke jeg hjelpe deg.
  Erik Falk Hansen

  Like

  1. Hei
   Jeg verken er negativ eller lager problemer, jeg bare lister opp ting som er negativt med linkedIn, alle jobbportaler har noe som er negativt, og noe positivt, når du nevner finn.no, så er heller ikke det en jobbportal, men en altmulig marked. Et søk på finn.no på elektriker, vil hente frem mange bemanningsbedrifter, dette er bra for enkelte, men ikke alle.
   LinkedIn er et flott verktøy, man kan dele erfaringer, utveksle meninger osv.
   Så hva er en god jobbportal, en jobbportal som vi kjenner det i dag 2015 eksister ikke, Hvorfor?
   Frodig en jobbportal er basert på enveis kommunikasjon der bedrifter legger inn en annonse og kandidater kontakter bedriftene, Ideen er gammel, men dette er 90 tallet.
   I dag er det 2 veis kommunikasjon, stappet med teknologi som matcher kandidater og stillinger.
   Standardene for en jobbportal er som følge:
   Kandidater har muligheten til å opprette flere CV-er, der hver CV er tilpasset forskjellige bedrifter ellr stillinger.
   Hver CV kan administreres og skjules for en arbeidsgiver gruppe eller enkelte arbeidsgivere. Eksempel du er rørlegger men søker jobb som prosjektleder, og du vil ikke at din arbeidsgiver skal kunne se at du er jobbsøker.
   Eksempel 2 du er rørlegger men vil ikke at alle rørleggere bedrifter skal vite at du er jobbsøker men vil ha en Cv tilgjengelig og vist frem til kun enkelte bedrifter som driver med konsulent virksomhet innen rør.
   Eksempel 3
   CV-en din er offline for alle unntatt enkelte bedrifter.
   Jeg stopper her kunne skrevet en hel book om jobbportaler.

   Like

 6. jeg legger til at jeg bruker ikke LinkedIn eller sosiale medier generelt til jobbsøking, om jeg skulle komme i en situasjon der jeg må ha jobb, bruker jeg andre kanaler, jeg kommer aldri til å dele mine arbeidserfaring og kompetanse på sosiale medier uansett hva det er for noe,

  Desutten har jeg god erfaring med linkedin, der er mye lærerikt stoff, og mer seriøse folk.

  Liked by 1 person

 7. Hei igjen. Interessant å høre om din erfaring rundt jobbportaler osv. og jeg er nok enig med deg at det ikke finnes en komplett jobbportal her i Norge. Alt jeg mente med at du var negativ, var at man må bruke sosiale medier for det det er verdt og i 2015 så er det en veldig god og effektiv måte å finne seg arbeid på. At ikke du vil ta dette i bruk som jobbsøker (hvis du ble jobbsøker) er helt OK, men personlig så tror jeg du har mye å tape på dette. Tenkt om drømmejobben hadde kommet gjennom LinkedIn, FB, Twitter eller lignende…

  Like

 8. Du har rett i det at man ikke vet hvor drømmejobben kan komme fra, jobbsøkere bør derfor være oppegående og være synlig på mange plasser, man skal ikke stole blindt på en kanal.
  Flott blogg du har forresten, mye interessant her.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s