Er man på ferie så er man på ferie. Ikke sant? Nei, det blir ikke alltid slik. Ikke for meg i alle fall. Jeg liker å holde meg litt orientert om hva som skjer rundt meg i jobbsammenheng, på samme måte som jeg liker å se meg litt rundt etter hai og krokodiller når jeg ligger og flyter i 27 graders badevann. (Helse og sikkerhet er viktig når man er på ferie) Men denne ferien bestemte jeg meg for å gjøre noe helt nytt, sånn litt for gøy liksom. Gøy var det og det var faktisk litt relevant både for meg og kanskje deg som jobbsøker eller arbeidsgiver.

ferieDet er ferie i Kroatia og dag 1. Etter å ha nådd side 30 i en bok jeg hadde plukket opp (husker ikke navn på den, men den var gørr kjedelig) så bestemte jeg meg for å droppe alt som hadde med boklesing å gjøre. Hvorfor skal jeg lese bøker når jeg ikke liker det? Bare fordi det er det man liksom gjør i ferien? Nei, jeg skal ikke styres av «alle andre». I stedet kom jeg på en kanon ide / aktivitet; «People watching». Nærmere bestemt; Norwegian Watching, Ikke bare det. Jeg bestemte meg også for å vurdere om deres stereotypiske oppførsel i feriemodus er noe en jobbsøker kan lære av eller ikke. Høres litt sprøtt ut ikke sant? Har det klikket helt for Erik i varmen? Muligens. Det er opp til deg å bedømme 🙂

Morgenkrigen

Den kjente kampen om de beste solsengene. Joda, vi nordmenn er nokså ille her, selv om vi liker å skylde på tyskerne og britene, men vi er nok stort sett i den gruppen av mennesker som har den store «solsengplanen» klar før vi lukker øynene kvelden før. Er det noe galt med det? Selv gjør jeg det ikke, men det bryr meg heller ikke så mye (Ikke så mye som deg Pie 🙂 )

Så hva har nordmenns sultenhet for de beste solsengene med en jobbsøker å gjøre? Jo, det er nokså enkelt. Som jobbsøker kan det være smart å være tidlig ute hver dag. Vær den første som leser lokalavisen, vær den første som trykker inn bokstavene finn.no i søkemotoren, vær den første som leser industrirelaterte medier og vær den første som får takk i relevante nyheter eller stillinger. Akkurat som Jonas som sto opp hver morgen klokken 06 20 i Kroatia for å sikre seg og familien på 8 de beste solsengene.

Får du tak i en stilling før andre søkere så har du en unik mulighet til å skille deg ut. Du søker før noen andre så vidt har åpnet øynene (stor mulighet for at arbeidsgiver ser på søknad med en gang), du kan ringe å foreslå en kaffe før alle de andre søkerne ringer med tåpelige spørsmål, og sist men ikke minst, kanskje du er så heldig, og flink, at stillingen blir tatt bort fordi arbeidsgiver har funnet gullkandidaten. Deg.

Solens dom:    sun happy     Gjør som turistene.

 

De norske spisehullene

Selv i Kroatia, som kanskje enda ikke har sett den store inn-flukten av soltørste nordmenn, så hadde den norske garde funnet seg noen faste spisehull. Du vet sikkert hva jeg mener. De «restaurantene» hvor de gjerne har et norsk flagg hengende på veggen og et bilde av Kong Olav og hunden stående på bardisken. Ja, de stedene som sier «velkommen» og «tusen takk» på bedre norsk enn hva jeg kan få til. Selv går jeg ikke på slike steder, men jeg snakket med en rekke nordmenn som var stamgjester her. De svarte unisont; «Erik, her vet vi hva vi får. Det et trygt her».

Kjedelige mennesker? Det er ikke opp til meg å bedømme og man må få lov til å gjøre som man vil. Jeg har derimot klart å trekke en parallell til mange jobbsøkere i Norge fra dette; Alt for mange jobbsøkere gjør kun de tingene som de er «vant med» eller de tingene de er trygge med. Der nordmenn på tur ikke vil prøve noe annet enn overstekt fisk med et glass pils og kanskje en irsk kaffe til avslutning er den norske jobbsøkerne kun interessert i stillingsannonser på finn.no og kanskje snakke med en bekjent eller to. Altså, jobbsøkerne i Norge liker vist også tørt og kjedelig kjøtt (helst med litt Thousand Island ved siden) og den irske kaffen. Veldig synd synes jeg: Nordmenn på tur mister tilgang på den beste maten, de nye tingene og en ny verden, i likhet med at mange norske jobbsøkere mister tilgang til de beste jobbene, de beste eller kuleste selskapene og til muligheter som «is there for the taking»

Klarere du å gjøre ting som er litt utenom din komfortsone så har du så utrolig flere muligheter enn hva du har hatt tidligere. Ta den telefonen til en du ikke kjenner, prøv å by litt på deg selv på Facebook eller LinkedIn eller løp rundt i gata med et dobbeltsides skilt som sier: Jeg er jobbsøker.

Solens dom:     sun sad     Ikke gjør som turistene

Norske nudister

Da vi bestemte oss for å bli et ekstra par dager i Kroatia måtte vi også bytte hotell. Etter innsjekk bestemte vi oss for å ta turen til hotellets egen strand. En hyggelig norsk kvinnegjest i 40 årene var svært behjelpelig og sa at dette hotellet hadde både en vanlig strand og en nudist strand. Nå er vi verken nudister eller har planer om å bli det så da falt valget på den vanlige stranden. På veien til denne stranden måtte vi gå forbi det som var nudiststranden. Her hang køllene, vortene og alt det andre i det fri. En gjeng norske nudister hadde samlet seg rundt et bord i skyggen og jeg gikk jeg over til dem. Var ikke helt sikker på i hvilken retning jeg skulle se, men valgte å se på de fra halsen og oppover. Ut av ren nysgjerrighet spurte jeg dem hvorfor de foretrakk en strand som dette og jeg synes de hadde et veldig fint svar: «Vi elsker å være oss selv og man føler seg så mye mer fri».

Jeg tenkte med en gang på jobbsøkere i Norge. Folk som er redde for å by på seg selv og som stort sett velger å gjøre som alle andre gjør. Jeg ble litt lei meg faktisk. Ikke fordi norske jobbsøkere ikke går rundt og slenger med kølla når de er på ferie, men fordi jobbsøkerverden i Norge har blitt litt sånn; For all del ikke by på deg selv.

Klarer du å ta steget ut av A4 boksen og by litt mer på deg selv så vil nok du som jobbsøker se en stor forbedring. Ja, det er mest sannsynlig dette som vil være med på å sikre deg en ny jobb eller drømmejobben. Slå deg litt fri, vær deg selv og ikke vær redd for å vise hvem du er og hva du kan.

Solens dom:     sun happy     Gjør som turistene

Infomøte med reiseguide

Hver morgen i 11 tiden så hadde det samlet seg en gruppe nordmenn i et avlukket område ved resepsjonen. Kritt hvite var de fleste der de satt med noen brosjyrer i hånden og et glass musserende saft ved siden av seg. De var på infomøte med reiseoperatøren. Her skulle de få fortalt hva de måtte gjøre, hva de burde gjøre og hva de for all del ikke måtte gjøre. Samme leksa som reiseguiden gikk gjennom med en ny fersk gjeng med sol-kåte nordmenn hver bidige dag. Jeg var så heldig å få være med (heldig og heldig fru blom). Jeg var rett og slett nysgjerrig på hva som skjer på slike møter.

Etter møte satte jeg igjen med en lekse i hva man måtte gjøre her i Kroatia og samtidig sure oppgulp som sikkert stammet fra den musserende saften vi nettopp hadde blitt servert. Ja, møte var rett og slett et 45 minutters helvete.

Som jobbsøker så velger vi også naturlig nok å høre på eksperter og «eksperter». Forståelig ja, men også litt uheldig. Guiden i dette tilfellet fortalte om alle de åpenlyse aktivitetene vi måtte foreta oss, men viste tydeligvis ikke om alle de tingene som faktisk er enda mer spennende og interessante.

Slik er det også for mange jobbsøkere i deres første møte med jobbsøkerverden. Man er gjerne på et infomøte hos NAV eller et eller annet infomøte arrangert av tidligere arbeidsgiver. Her kommer det samme oppgulpet gang på gang og da gjerne fra folk som faktisk ikke har peiling. Her får man ikke tilgang til det som vil gjøre en forskjell, men kun tilgang til det alle andre også får tilgang til.

Som jobbsøker så anbefaler jeg deg absolutt å gå på slike infomøter, men samtidig husk at dette bare gir deg de helt generelle tingene / tipsene som alle andre får. «Du må besøke gamle byen i Dubrovnik» blir litt som at du må søke stillinger på finn.no. «Du må gå på øyhopping» blir litt sånn som at du må snakke med venner og bekjente.

Solens dom:     sun happy sun sad     Gjør som turistene, men også gjør mer.


Nå tar jeg meg en ny ferie. Man må liksom ha det når man har vært offer for overstekt mat, morgenkrig, køller og vorter i alle retninger, kelnere som snakker bedre norsk enn meg og sist, men ikke minst, ørten infomøter om ting jeg kunne lest på 1-2-3 på internett.


DUJSK etter sommeren

Mens jeg har vært borte så har jeg ikke fått lagt ut så mange oppdateringer om Det unike jobbsøkerkurset DUJSK. Her er siste status for dere som nå trenger ny jobb:

Kurs i august: Oslo og Stavanger er utsolgt.

Kurs for september: Oslo og Bergen har noen få ledige plasser

Kurs for september: Stavanger er utsolgt, men jeg har satt opp helt nye datoer så nå kan enda flere bli med.

Bedrifter som skal gå til oppsigelser kan kontakte meg for eget opplegg utover de private kursene.

Send en mail til efh@ogsnorway.com om at du er interessert i mer info. Jeg sender deg så alt du trenger av info og kanskje du også snart blir en av dem som finner veien til ny jobb. Da blir det ny champagne flaske på LinkedIn.

 

6 thoughts on “Stereotypiske turister v jobbsøkere

 1. Infomøter, ja… Er det enveis-informasjon, foretrekker jeg å lese eposten. Møter bør forbeholdes samarbeid.
  På ferie SKULLE man tro at man tok litt research før man reiste, men jeg har jo vært borti folk som har uttalt at “ja, jeg var i (by), men… hvilket land var det igjen?”
  Ellers er jo ferie også en ypperlig mulighet til å besøke bedrifter innen samme fagfelt – eller andre fagfelt som interesserer deg, og dermed utvide nettverket sitt. Kanskje kan også dette på sikt føre til ny jobb i varmere klima?

  Like

 2. Hei Gard. Takk for gode innspill. Liker veldig godt det du sier til slutt om å møte bedrifter når man er på ferie. Super mulighet så framt man kan tenke seg å arbeide utenlands eller der man ferierer. Har du mulighet til å legge denne kommentaren ut på LINKEDIN også der jeg la ut linken til denne teksten så hadde jeg satt pris på det for dette burde deles med enda flere en de som leser bloggen 🙂

  Like

 3. Greate article. Keep writing such kind of info on your page.

  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve performed a fantastic job.
  I’ll definitely digg it and personally suggest
  to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s