I stillingen min som hodejeger i OG-S, men ikke minst gjennom den delen av virksomheten min som driver med jobbsøkerkurs (DUJSK) så er jeg i kontakt med veldig mange forskjellige rekrutterings og bemanningsbyråer. Selv om jeg ofte er svært så kritisk mot bransjen og ikke er redd for å si ting som de er så har jeg faktisk et godt forhold til deg fleste aktørene (de seriøse aktørene) Det er disse aktørene som mottar profilene til alle som er med på DUJSK.

Disse aktørene har selvfølgelig også fulgt med på det jeg skriver, spesielt da med tanke på min kritikk av bransjen generelt. (https://erikfalkhanseniogs.com/2015/08/05/name-and-shame-litt-ros-til-stor-aktor/) De fleste er enig med meg og gjør alt de kan for at alle jobbsøkere skal få tilbakemelding på søknader. Det liker jeg, det respekterer jeg og slike folk / bedrifter trives jeg i lag med.

tips 2I løpet av de siste par ukene så har jeg fått en del henvendelser fra noen av disse aktørene hvor de alle har nevnt at de arbeider på spreng for å gi tilbakemeldinger til alle jobbsøkere. De mener de klarer det, men sier også at det er veldig vanskelig i og med at antall søkere er mye høyere enn tidligere. Nå synes jeg overhodet ikke synd på dem i det hele tatt. Som sagt så mange ganger tidligere så må man tåle å få mange søkere når man driver med rekruttering. MEN, jeg er overbevist om at jobbsøkere ikke i det hele tatt er tjent med å søke på hva som helst av stillinger. Jeg skriver derfor denne teksten for å gi en liten vitamin til jobbsøkere men som også kan gjøre jobben noe enklere for rekrutteringsbedrifter.

Slik jeg opplever det så er spesielt NAV veldig flinke til å anbefale jobbsøkere til å søke på så mange stillinger som mulig. Selv stillinger som jobbsøkeren verken er kvalifisert for eller til og med har lyst på. Ja, NAV går så langt som å si at alle som er med på deres kurs, MÅ søke på minst 5 stillinger hver 14 dag, uavhengig av om det er en relevant stilling eller ikke. Dessverre er det ikke bare NAV som sier dette. Mange karriereveiledere leker også Einstein hvor de tror det er et godt tips å si til jobbsøkere: «Søk på alt som er av jobber». La meg forklare noe nå med en gang: Det er det slett ikke. Her er grunnene:

 1. Du bruker masse tid og krefter på noe som du mer eller mindre garantert ikke vil få noe ut av.
 2. Disse kreftene burde du heller bruke i andre kanaler som kan gi deg drømmejobben.
 3. Det kan virke useriøst og «desperat»

Som du ser så har jeg unnlatt en fjerde grunn ovenfor. Den fjerde grunnen ville vært at det gjør det vanskeligere for rekrutteringsbedrifter å gjøre en god jobb, men det er ikke ditt problem. De tre grunnene ovenfor burde være godt nok for at du som jobbsøker ikke vier tiden din til ting som har mindre mulighet for suksess enn det en 5 ukers lotto kupong har for toppgevinst. Som et biprodukt av dette så vil også da rekrutteringsbedrifter få bedre tid til å fokusere på søkere som faktisk er relevante og dermed kunne utføre en bedre jobb og med høyere kvalitet.

Jeg skriver og kjefter på rekrutteringsbransjen titt som det er, men en ting skal de ha; Det er utrolig mange søkere for tiden på hver en stilling og det er ingen tjent med. For din del som jobbsøker så skal du vite at du ikke i det hele tatt er tjent med dette. Bruk hodet, ikke hør på yogainstruktører som er blitt karriereveiledere i NAV eller det private og gi alt der du virkelig kan oppnå noe. Da får du jobb raskere enn dem som bruker flere timer i uka på å søke på stillinger som ikke har noe som helst med deres bakgrunn å gjøre.

Lykke til

Erik

7 thoughts on “Er du ingeniør så søker du ikke på en advokat stilling

 1. Meget god tekst – digg at det finnes flere som tør å utfordre!
  Det bør snart være på tide å få røsket opp i NAV, ufattelig at mennesker som ikke har erfaring fra arbeidslivet kan sitte og diktere skjebnen til flinke mennesker med virkelig kunnskap.
  Yogainstruktører som har blitt veiledere bør kanskje gå tilbake til røkelsen sin, alternativt begynne å røyke noe helt annet …

  Liked by 1 person

 2. Hei, Bra side!!! Har nylig kommet over den og liker det jeg leser. Jeg har et spørsmål. Hva med å søke seg “nedover”? Etter flere års arbeidsledighet har jeg blitt lei av å være “overkvalifisert” (fordi jeg tidlig i min “karriere” hadde supre jobber hvor jeg sted raskt i graden) og har begynt å søke på stillinger jeg, på papiret, er overkvalifisert for men som jeg vet at jeg kan gjøre bra og som fortsatt er noenlunde interessante. Spørsmålet er, vil dette gjøre at jeg må begynne på nytt eller kan jeg senere søke meg tilbake til stillinger som matcher mer mine kvalifikasjoner. Jeg spør fordi jeg ikke har noe imot å ta denne type jobber og vet jeg kan gjerne trives i noen år – men jeg er redd for at det skal ødelegge for valgmuligheter senere. Synspunkt? Mvh K.A.

  Like

 3. Hei Kerry. Hyggelig å høre fra deg og takk for fin tilbakemelding. Tror ikke det er noe problem å søke deg nedover for så etterhvert å søke høyere stillinger igjen. Arbeidsmarkedet blir tøffere og tøffere nå og det å ta en noe lavere stilling nå vil være bedre enn å stå utenfor arbeid. Det som kanskje vil være vanskelig er å overbevise arbeidsgiver om at du er villig til å ta et steg ned og at ikke de ser på deg som overkvalifisert, men det klarer du elt sikkert. Lykke til. Erik

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s