Da er nok ferien over for de alle fleste av oss og det er tilbake til hverdagen. Er du jobbsøker så håper jeg at du også har fått tatt litt ferie. Jeg har nemlig lite sans for dem som mener at jobbsøkere må stå på hele tiden. Det blir litt sånn at de ikke forstår hvor mye arbeid og energi som kreves av en jobbsøker og at de ikke forstår at også en jobbsøker trenger litt tid til å tenke, lade batteriene samt være i lag med venner og familie.

winning lineEr du jobbsøker så er tiden nå kommet for å komme i gang. Nå går vi inn i en periode av året som vanligvis er den beste perioden med tanke på utlyste stillinger og bedrifter som rekrutterer. Kom du ikke i mål før sommeren så fortvil ikke. Nå er sjansen her og ALLE starter med helt blanke ark. Glem det som var. Glem det du har gjort og glem det du ikke har gjort. Nå handler det om hva som skjer videre. 

Jeg skal derfor prøve å gi deg litt motivasjon og inspirasjon gjennom denne teksten slik at nettopp du kan gi deg selv en så god sjanse som overhodet mulig med tanke på å finne deg en ny jobb. Det er ikke noe fasit til hvordan man kan bli den beste jobbsøkeren (selv om mange karriereveiledere tror det), men forhåpentligvis kan du ta med deg noe fra denne teksten.

Før du kommer i gang

For det første så skal du ikke være flau eller redd for å gå ut å si at du er jobbsøker / arbeidsledig. Det er mest sannsynlig ikke din feil og det er mange i samme posisjon som deg. Tro det eller ei, klarer du å komme over en eventuelt frykt for å si at du er jobbsøkende så har du kommet relativt langt allerede. Da er det først og fremst større mulighet for at noen du kjenner kan skaffe en jobb til deg og i tillegg så vil det nok på lang sikt hjelpe med motivasjonen.

Du skal heller ikke være redd for å gå til NAV så raskt som mulig for å registrere deg. Du har betalt skatt når du har vært i jobb og da har du full rett på dagpenger som alle andre. Det er slettes ikke bare deg som tar turen til NAV i disse dager og du skal faktisk være stolt av at du har vært med å bidra tidligere i form av skattepenger og at du derfor fortjener finansiell støtte akkurat nå.

Når du skal sette i gang

Steg 1: Finn motivasjonen

Nå er du jobbsøker. Du er ikke redd for å si det høyt og du har gjort ditt for å få dagpenger fra NAV. Neste steg før du kommer i gang er kanskje det viktigste i hele jobbsøkerprosessen; Finn motivasjon til å gjøre mye arbeid. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg her så framt du ikke blir med på kurset mitt (DUJSK), men jeg sier rett ut jeg: Det er lite poeng å begynne livet som jobbsøker uten motivasjonen på plass. Da blir arbeidet ditt dårlig og det lille av motivasjon du kanskje hadde vil forsvinne.

Steg 2: Finn ut hva du kan, hva du hvil og hvem som kan ha bruk for deg

Før du begynner for fullt burde du finne ut følgende:

Hva vil jeg – Hva kan jeg – Hvem kan ha bruk for meg

Når du har dette på plass så blir det lettere og lage en god plan og strategi (Se neste steg). Uten dette så blir det litt sånn halvveis og det skal mye til for at du kommer i mål.

Steg 3: Den store og viktige planen

planJeg er forundret over hvor få jobbsøkere som virkelig har en plan i bunn som skal hjelpe dem med å sikre seg ny jobb. Uten en plan så kan du likeså godt satse på å vinne førstepremie i lotto på lørdager. Nå er markedet såpass tøft (og det blir helt sikkert tøffere) at det er kun dem med en uttenkt plan og strategi som kommer i mål.

Så hvordan ser en plan ut?

Først ville jeg laget meg noen lister. Ja en rekke lister hvor mest sannsynlig din nye jobb vil «ligge»

Liste 1: Bedrifter som du kan tenke deg å arbeide for, bedrifter som du kan være relevant for, bedrifter du har lest noe spennende om og lignende.

Liste 2: Rekrutteringsbyråer som er relevante, rekrutteringsbyråer som du har hørt mye positivt om eller rett og slett hvert eneste rekrutteringsbyrå innenfor ditt området.

Liste 3: Dine beste, men også mest relevante venner med tanke på hva du driver med.

Da er listene klare, «men hva i huleste skal jeg med disse tenker du kanskje?»

Svaret er enkelt:

Liste 1: Dette er bedrifter du skal gjøre åpne henvendelser til (IKKE ÅPNE SØKNADER – DET ER «LIVSFARLIG»)

Liste 2: Dette er rekrutteringsbedrifter som du også skal gjøre åpne henvendelser til og som du skal følge med på daglig.

Liste 3: Dette er listen over venner du skal sette deg ned med (1-2-1) og hvor du skal få deres nettverk servert på et fat fram dem slik at du kan gjøre gode åpne henvendelser til disse kontaktene.

Spør du meg hvor mange som skal være på hver liste så har jeg ikke noe fasit svar. Det kommer litt an på hvor mye tid du skal vie til jobbsøkerprosessen og litt an på hva du arbeider med. Personlig så hadde jeg nok prøv å ha minst 50 bedrifter på liste 1, 15 rekrutteringsbyråer på liste 2 og 10 venner på liste 3. I tillegg ville jeg nok daglig satt av litt tid til å utvide disse listene (Se daglig plan nedenfor)

Nå har du listene på plass. Nesten ingen jobbsøkere har dette så du er allerede kommet langt. Alt som gjenstår nå er å lage en oversikt over hvordan din «generelle jobbsøkerhverdag» skal se ut. Igjen er det ingen fasitsvar på dette, men selv så ville jeg gjort noe som dette.

08:00 – 10:00

 • God kopp kaffe eller to
 • Sjekke alle oppdatering på LinkedIn
 • Være litt aktiv på LinkedIn (Like, dele eller kommenter)
 • Sjekke finn.no, nav.no, LinkedIn og andre stillingsportaler
 • Sjekke alle aviser for stillinger samt sjekke nyheter som jeg kan bruke i åpne henvendelser.

10:00 – 12:00

 • Gjøre 5 åpne henvendelser til bedrifter
 • Gjøre 3 åpne henvendelser til rekrutteringsbedrifter

12:00 – 13:00

 • God lunsj og noe helt annet enn å være i jobbsøkermodus

13:00 – 15:00

 • Sjekke alle oppdatering på LinkedIn
 • Være litt aktiv på LinkedIn (Like, dele eller kommenter)
 • Sjekke finn.no, nav.no og andre stillingsportaler
 • Sjekke alle aviser for stillinger samt sjekke nyheter som jeg kan bruke i åpne henvendelser.
 • Sjekke alle rekrutteringsbedrifters hjemmesider for nye stillinger

15:00 – resten av dagen

Da ville jeg ladet batteriene, brukt tid med familie og venner og gjort akkurat som jeg vil. Jeg har hatt en god og produktiv dag så nå fortjener jeg en god pause.

Du lurer kanskje på når du skal få tid til å søke på stillinger eller gå på kaffemøter osv. Dette kommer selvfølgelig foran alt annet, men jeg ville ikke lagt det inn i planen min daglig fordi det er ting jeg ikke er i kontroll over. Setter jeg meg som mål å søke på to stillinger hver dag så mister jeg fort motivasjonen om ikke to relevante stillinger blir utlyst hver dag. Derfor lager jeg en plan hvor jeg er 100% i kontroll over om jeg utfører planen eller ikke. Tro det eller ei, det hjelper sinnsykt på motivasjonen.

NB. Helt på slutten av dagen, før jeg legger meg, ville jeg tatt en ny titt på LinkedIn for å se om noe nytt har blitt lagt ut.

Steg 4: Måle resultater og aktivitet

For meg ville dette vært utrolig viktig med tanke på motivasjonen min. Jeg har nå en plan, men jeg vil også ha et eller annet skjema hvor jeg kan krysse av hva jeg har gjort og hva jeg har oppnådd. For eksempel: 5 åpne henvendelser, 2 kontakter med rekrutteringsbyrå, sjekket finn.no 3 ganger osv. Når dagen er omme så skal alt være krysset av. Jeg vet da at jeg har gjort det jeg satt ut for å gjøre og jeg kan nå være fornøyd med egen innsats.


Etter min mening så er dette alt som trengs for å gi seg selv en så god sjanse som overhodet mulig til å finne seg en ny jobb. Denne planen finner sted daglig (eller i henhold til hvor mye tid du kan sette av) og fortsetter helt fram til jeg er i mål. Får jeg et intervju så stopper jeg ikke opp av den grunn. Neida, jeg skal holde på helt til jeg har satt ballen i mål. Desto mer arbeid jeg legger ned desto mer vil jeg få igjen for det.

Det er ikke noe sånn hokus pokus med dette, men tro det eller ei så er det nesten ingen som følger en strategi som dette. Noen tror det er nok å sjekke finn.no en gang hver dag, mens andre er allerede så langt nede at de ikke har bry til å legge så mye arbeidet i et slikt prosjekt. Det er nettopp derfor du kan gjøre noe helt spesielt. Det er nettopp derfor du kan skille deg ut og det er nettopp derfor at du nå har en bedre mulighet en tidligere til å finne deg en ny jobb. Gjør du dette så er jeg overbevist om følgende:

 • Du vil holde deg motivert
 • Du vil ha en mer spennende hverdag
 • Du vil ha det litt gøy
 • Du vil få stort nettverk
 • Du vil få intervjuer og møter
 • Du vil mest sannsynlig få deg ny jobb

Masse lykke til deg. Jeg heier på deg, andre jobbsøkere heier på deg og jeg er helt sikker på at familie og venner også heier på deg. I sammen skal vi sette ballen i mål. Om det tar 1 uke eller 2 måneder spiller ikke så stor rolle. I mål skal den.


Vil du lære mye mer om dette og jobbsøkerprosessen generelt så MÅ du bare melde deg på Det unike jobbsøkerkurset som jeg holder i både Stavanger, Oslo, Bergen og Kristiansand. Er tilgjengelig til både bedrifter som skal gi oppsigelser, men også til private jobbsøkere. Resultatene så langt har vært bedre enn hva man kunne drømme og etter en god ferie så har jeg nå masse energi som jeg gleder meg til å dele med flotte og flinke mennesker.

Send en mail til efh@ogsnorway.com slik at jeg kan sende deg litt mer info om DUJSK. Noen få ledige plasser i september, men august er helt utsolgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 thoughts on “Jobbsøkerens store plan etter sommeren

 1. Dette var en god liste, gjør nok hverdagen mer strukturert. Å søke jobb er en heldagsjobb og man må lage seg rutiner ellers faller man lett i ”feriefella” og blir umotivert og slapp. For meg var det viktig å stå opp til samme tid som resten av familien og holde på samme dagsrutine som når du er i arbeid. Jobbe/søke jobb på dagen og ha fritid når resten av familien har fritid.

  Like

 2. Dette har vi diskutert før 😉 , men jeg vil fortsatt “beg to differ”. Å kontakte fem bedrifter om dagen vil i beste fall føre til at man raskt går tom for bedrifter å kontakte, i hvert fall om man også skal sile bedriftene etter hvor interessante de er å jobbe for (kommer selvsagt an på hvor desperat man er), og hvordan kvalifikasjoner og erfaring passer inn.

  Verre: Å kontakte fem selskaper per dag må nødvendigvis bety at man ikke har tid til å sette seg særlig inn i hvert selskap på forhånd. Man klarer ikke lese årsrapportene, Google, undersøke bedriftskultur, strategi, produkter etc, og kladde søknad, for fem selskaper om dagen. Telefonsamtalene blir dermed cold-calling – eller rett og slett spam.

  Mye bedre da å starte med en liste over alle mulige arbeidsgivere, og så jobbe seg ned til en lang shortlist, Google, spørre kjente og nettverk, og så har man en prioritert liste over selskaper å kontakte et og et, for å diskutere business.

  Like

  1. Hvis alle som nå har mistet jobben i oljå skulle gjøre som du foreslår, og ringe fem om dagen, så ville alle bedriftene i bransjen bli nedrent av telefoner. Det ville de bli lei av – a.k.a. spam, like irriterende som de britiske rekruttererne som stadig ringer, men er så travle at de opplagt ikke har sjekket om linkedinprofilen min passer med stillingen de har tenkt å spamme CVen min på. Å ringe en bedrift uten å sette seg inn i den på forhånd, vil bare gi et dårlig inntrykk. Derfor bedre å bruke god tid på å sette seg inn i hver bedrift og skaffe kontakter – bedre med en fugl i hånden enn ti på taket. Man jobber seg nedover lista, men bare ikke så fort.

   Jeg er selvsagt enig i at man bør følge en plan og sette seg mål, men setter altså kvalitet over kvantitet. Og sånn skaffet jeg meg nylig en ny, god jobb da den forrige arbeidsgiveren innskrenket 🙂

   Like

 3. Jeg er helt for at man skal sette seg inn i bedriften på forhånd Karsten og har aldri sagt noe annet. Om alle innenfor olje begynner å ringe 5 bedrifter daglig så har vi som du sier et problem, men både du og jeg vet at det vil aldri bli tilfellet. De få som velger å gjøre dette finner seg ofte jobb og har det kanskje litt hyggelig på jobbsøkerveien. PS. Synes det er flott at du kommenterer dette og vi kan jo alle være uenige 🙂

  Like

  1. Da er vi i hvert fall litt mindre uenige 🙂 🙂 🙂

   For øvrig: Bra jobbet med å avsløre metodene til alle cowboyene i bransjen. Been there…brent barn skyr ilden.

   Like

 4. Hei Thomas. Det er satt litt på spissen, men problemet med åpen søknad er følgende: Med en gang du har sendt fra deg denne søknaden så mister du all kontroll. Da er det bare å vente til at kanskje dem du har sendt til ringer deg ei gang i framtida. I tillegg til dette så gir man den man sender til muligheten til å enkelt avise deg med følgende: Vi har ikke noe stillinger og legger deg i databasen.
  Derfor tenker jeg at det må være mye smartere og få seg uformelle kaffemøter med linjeleder hos disse bedriftene uten å nødvendigvis diskutere CV osv. Rett og slett bygge opp relasjoner og nettverk slik at når de trenger nye folk så ringer de heller deg en de tusen personene som har sendt åpen søknad.
  Håper dette hjelper 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s