Dette var et åpent brev som jeg ønsket å få inn i Fedrelandsvennen denne uka, men de bestemte seg for at dette var markedsføring. Javel ja må jeg bare si. Hadde nok forventet at en avis som dekker en stor landsdel hadde vært med å lagt ting litt til rette for alle dem som mister jobben nå på Sørlandet, men tydeligvis ikke. Derfor kommer brevet mitt her på bloggen og kan vel så godt være rettet mot andre regioner også.

Kjære Bemanningsbyråer på Sørlandet

Næringslivet i regionen møter nå tøffe tider og da spesielt innenfor oljeindustrien. Som et resultat av dette så vil antall arbeidsledige / jobbsøkere stige kraftig, noe som vi alle helt sikkert skulle ønske kunne vært unngått. Nå er det dessverre en gang slik og da ønsker jeg å komme med en oppfordring til alle vi som arbeider med rekruttering og utleie. Ja, rett og slett en oppfordring til oss som har sett oss tjent på, og avhengig av dem vi referer til som kandidater. Disse menneskene fortjener nå at bemanningsbransjen er med å hjelpe dem så godt som mulig og at vi samtidig er med på å gjøre møtet med jobbsøkerverden så behagelig som overhodet mulig.

 

Dessverre så er vi langt fra der jeg ønsker vi skal være den dag i dag. Som både hodejeger, men ikke minst driver at Det unike jobbsøkerkurset DUJSK så møter jeg alt for mange frustrerte og leie jobbsøkere her på Sørlandet som ikke føler seg verdsatt i det hele tatt av bemanningsbransjen. Ja, de føler rett og slett at bransjen ikke lengre bryr seg om dem. Det er svært så synd, både for bransjen, kundene / oppdragsgiver, men ikke minst for jobbsøkeren og hennes / hans familie.

feedback

 

Som andre oljeregioner i Norge allerede har satt i gang så ønsker jeg også at Sørlandsregionen setter en større fokus på følgende:

 

 

Alle jobbsøkere skal få tilbakemelding på søknad.  Noen aktører velger å rett og slett ignorer søkere som ikke er aktuelle for en stilling. Kanskje enda verre, noen aktører velger å til og med skrive i annonsen at de ikke gir tilbakemelding til søkere som ikke er interessante. Det blir helt feil og er «man med på leken, ja da må man tåle steken». En jobbsøker krever ikke et langt og detaljert svart fra oss om de ikke blir med videre i en rekrutteringsprosess. Nei, alt de ønsker er en kort beskjed om at denne jobben ikke er for dem slik at de kan fortsette jakten på nye muligheter. Det tar svært lite tid for rekrutterer å gjøre dette, men betyr så utrolig mye for jobbsøkeren og hans / hennes motivasjon videre. Det er også viktig å huske på at vi som leverandører har en plikt ovenfor våre kunder der vi representerer dem på en respektable måte og på linje med deres verdier. Da blir det katastrofalt galt at jobbsøkere, som gjerne bruker 2-3 timer på å skrive søknad og CV, så ikke hører noe som helst tilbake. Det fortjener ikke jobbsøkeren og det fortjener ikke kundene / oppdragsgiverne.

 

Ingen stillinger skal bli utlyst som ikke er aktive (Fiktive stillinger). Alt for mange stillinger blir utlyst her på Sørlandet hvor bemanningsbyrået enten skriver at de ønsker søkere for framtidige og potensielle oppdrag, men enda verre, legger ut «falske» annonser for å bygge opp databasen med kandidater og for å markedsføre seg selv. Når vi vet hvor mye tid en jobbsøker legger i dette med å skrive søknad og CV så blir dette helt feil og svært uetisk. Andre regioner (oljefokusert) har blitt mye bedre på dette, men dessverre så henger Sørlandet langt etter.

 

Til slutt så er det også viktig å få med seg at flere av aktørene innenfor bemanningsbransjen (inkludert min egen bedrift) også driver med karriereveiledning og jobbsøkerkurs. Her er vi flinke til å fortelle jobbsøkerne hvor viktig det er å bruke god tid på søknad og at man «må» skreddersy CV for hver stilling en søker på. Blir det ikke da litt ironisk eller rett og slett frekt at man da ikke tar seg noen få sekunder til å svare på alle søknadene?

 

Nå er det en gang slik at vi alle er tjent med å ta denne oppfordringen på strak arm. Akkurat i disse dager mener jeg uansett at vi ikke bare burde gjøre dette for vår egen skyld, men fordi jobbsøkere fortjener en bedre service. Som nevnt innledningsvis så har jobbsøkere vært «vårt levebrød» tidligere og da må vi også gi litt tilbake i disse tøffe tider.

 

Vi har lest om store bedrifter som MH Wirth og Cameron som har sagt opp flinke og flotte mennesker. Vi er også nå klar over at den største bedriften her nede, NOV, snart skal si opp nærmere 900 ansatte. Disse menneskene fortjener en god innsats fra oss i bemanningsbransjen og de fortjener å møte en «jobbsøkerhverdag» som er så behagelig og enkel som overhodet mulig.

 

Håper denne utfordringen tas på strak arm og at bransjen viser sin profesjonelle og gode side i motsetning til svindleriet som finner sted den dag i dag.

 

Erik Falk Hansen

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s