«For et oppegående menneske med et lite snev av moral og etikk i seg så vil det være naturlig å tenke at alle jobbsøkere, som forresten har brukt tid og penger på å stille på intervju, mottar en tilbakemelding på hvordan de gjorde det, men dessverre, slik er det ikke. Hvem kan vi takke for det?»

Alle som følger med på denne bloggen vet jo at jeg virkelig brenner for dette med at alle jobbsøkere skal få tilbakemelding på jobbsøknader. Dere vet også at vi her i Norge er alt for dårlig på nettopp dette, da spesielt bemanningsbransjen. Tro det eller ei så skal jeg la dette problemet ligge for nå, men fortvil ikke, vi skal snakke om dette mer eller mindre hver uke fra og med midten av september.

I dag derimot skal jeg skrive litt om dette med mangel på tilbakemelding når man har vært så flinke å komme seg på et jobbintervju. For et oppegående menneske med et lite snev av moral og etikk i seg så vil det være naturlig å tenke at alle jobbsøkere, som forresten har brukt tid og penger på å stille på intervju, mottar en tilbakemelding på hvordan de gjorde det, men dessverre, slik er det ikke. Hvem kan vi takke for det? De bedriftene som driver med rekruttering og utleie som heller burde søkt på sommerjobb i dyreparken hvor de kan arbeide med dyr og ikke mennesker (Ja, jeg har brukt denne tidligere, men prøver meg igjen). Bedrifter som Centric Personell, Kelly Service, Proffice, Manpower or resten av «røkka».

I dag fikk jeg en hyggelig mail fra ei flott dame i nettverket sitt. Hun hadde klart å komme seg på tre intervjuet med tre forskjellige bedrifter ila juli og mente hun hadde gjort en solid innsats. Samtlige intervjuer hadde blitt arrangert av et bemanningsbyrå, men fant sted hos deres kunde. Nå, seks uker senere hadde hun fortsatt ikke hørt noe tilbake fra bemanningsbyrået bortsett fra at de hadde sendt mange gode kandidater til kunden og at hun i samtlige tilfeller ikke fikk jobben. Hvorfor hun ikke nådde opp, hva hun gjorde galt, hva hun kunne gjort annerledes, hva hun burde forbedre seg på? Det fikk hun aldri greie på.

Det som er trist med dette er følgende: Her har en jobbsøker, som går på dagpenger fra NAV, brukt flere dager av ferien og flere tusen kroner på å reise på intervjuer med disse bemanningsbyråenes kunder. Hun har studert bedriften i lang tid, brukt lang tid på søknad og CV, brukt tid på reising osv. Du skjønner tegninga. Er det ikke da en stor skam at bemanningsbyrået ikke «gidder» å gi henne en aldri så liten tilbakemelding slik at hun kan lære noe av dette? Jeg skal gi deg svaret jeg: Jo, det er en stor skam, MEN det er så mye mer: Flaut, umoralsk, uetisk, lite menneskelig, ignorant, frekt og vi kan holde på til denne teksten ender opp på lengde med bibelen.

question

Denne gangen velger jeg ikke å gi en oppfordring til dem som driver på denne måten. Jeg har etter hvert lært at noen av disse skurkene aldri vil være på nivå med oss vanlig mennesker og det at de i det hele tatt har en bedrift der ute som de kan kalle kunde, er for meg helt uforståelig. Da snakker om alle dem som opptrer på denne måten uavhengig av om man driver med vikarvirksomhet, bemanning, rekruttering osv. I dag skal jeg heller skrive bitte litte grann om hva du som jobbsøker kan og burde gjøre i slike situasjoner.

Hva gjør du for å motta en tilbakemelding etter du har vært på intervju

Scenario 1: Du har vært på intervju hos kunde til bemanningsbyrå.

Først ringer du din kontakt hos bemanningsbyrået og etterspør en god og detaljert tilbakemelding om hvorfor du ikke nådde opp. Blir du fortalt at han eller hun ikke sitter på mer informasjon enn at det var mange gode kandidater i prosessen så ber du han / henne etterspørre mer detaljert info fra kunden. Du kan samtidig gi de en tidsfrist på for eksempel 48 timer og om ikke du mottar det du er ute etter så kan du helt lovlig ta kontakt med kunden direkte (Det vil nok gjøre at de får fart på ting skal du se)

Om du fortsatt ikke får tilbakemelding fra bemanningsbyrået så er det bare å ta kontakt med kunden deres. Du har helt sikkert mottatt et visittkort eller to på intervjuet og da er det bare å plukke opp telefonen. (Kan eventuelt gjøres på mail om du er mer komfortable med det). Nevn videre at du har prøvd å få tilbakemelding på intervjuet gjennom din kontakt hos bemanningsbyrået, men uten hell. Du kan også nevne at du synes en slik oppførsel er motbydelig og at det ikke setter dem (kunden) i et godt lys. Så kan du be om tilbakemelding og de vil helt sikkert gi deg dette. Skulle det vise seg at de ikke gjør det (Svært få bedrifter dette gjelder) så kan du sprette Champagnen og feire at du i det minste ikke endte opp med å jobbe hos en bedrift med slike holdninger.

Scenario 2: Du har vært på intervju hos bedrift direkte (uten bemanningsbyrå i midten)

Her er det bare å ringe (Eller maile). Fra erfaring så vil det være svært få tilfeller som dette og det kan hende bedriften rett og slett har forglemt seg. Takk dem igjen for intervjuet og be dem om litt info rundt hvorfor du ikke nådde helt opp ettersom du ønsker å lære av dette. Dette vil bli godt mottatt av bedriften og ikke noe problem i det hele tatt.

Scenario 3: Du har vært på intervju hos bemanningsbyrå

Som i scenario 2 så er det bare å ringe / maile kontaktpersonen din. De burde gi deg tilbakemelding på om du er en kandidat de ønsker å jobbe med eller ikke og om svaret er at de ikke ønsker å bruke deg så har du krav på å finne ut hvorfor. Her vil nok noen stoppe meg å si at «Erik, det er lettere sagt en gjort, men jeg får ikke ta i kontaktpersonen min». Fult forståelig fordi jeg mottar flere titalls mailer fra frustrerte jobbsøkere som møter dette problemet. Hadde det vært meg så hadde jeg gjort følgende:

Ringt dem 5 ganger om dagen samt ringt kollegene deres også. Jeg hadde i tillegg sendt et par tre mail hver dag og kanskje til og med besøkt dem uten avtale. Da skal du nok se at de raskt kommer med en tilbakemelding til deg og som sagt så har du fullt krav på dette.

Det som er utrolig viktig for meg å få fram i denne teksten er at DU SOM JOBBSØKER HAR KRAV PÅ TILBAKEMELDING (DETALJERT) DER DU HAR VÆRT PÅ INTERVJU. Derfor skal du ikke være redd for å spørre om dette og det er verken frekt eller masete. Som med alt i livet så lærer vi av våre feil og kan kun bli bedre om vi forstår hva vi har gjort galt. Denne muligheten (til å bli bedre) fortjener en jobbsøker også.

Ønsker deg lykke til.


Bare en liten sånn gøy ting helt på slutten: Jeg har jo skrevet masse om disse rekrutteringsbyråene som skriver på sine jobbannonser at de kun gir tilbakemeldinger til aktuelle søkere (Et eller annet sånt). Fikk en henvendelse fra toppsjefen hos en av disse bedriftene hvor denne personen ville møte meg. De ville vist oppklare noen misforståelser. Jeg tenkte til meg selv: Misforståelser? Det står jo klart på deres hjemmeside så det er vel ikke noe å oppklare? Til slutt sa jeg ja til et møte bare for å hilse på liksom. Fikk så en mail fra en lengre ned i systemet om dette møte. Det viste seg at toppsjefen ikke skulle være med i møte allikevel. Ja, ja. Jobbsøkere er tydeligvis ikke så viktig for denne bedriften viser det seg.

 

 

 

2 thoughts on “Stort spørsmålstegn etter intervjuet?

  1. Bare lurer på et lite spørsmål i denne forbindelse. Jeg jobber i et større selskap og har vært der nå i en liten mannsalder. Her i vår, og flere ganger tidligere, har jeg søkt nye jobber internt, men aldri fått noen verdens ting. Føler meg i stor grad forbigått. etter siste jobbintervju har jeg etterlyst en tilbakemelding etter jobbintervjuet og denne har jeg nå mast om å få i flere måneder, men altså enda ikke fått. Står det noen steder at jeg som søker har krav på slik tilbakemelding? Hva gjør jeg da sjefen må konferere med sjefen sin igjen for å vite hva han skal si til meg og om han skal gi meg en slik tilbakemelding og når jeg må mase og be i flere måneder for å kanskje til slutt få denne?

    Like

    1. Hei. Ikke Så greit dette tenker jeg. Du har full rett på tilbakemelding og fortjener det også. Jeg ville snakket med din direkte etter sommeren. Fortell at du er litt lei deg over at ikke du har fått noe konkret tilbakemelding og at du håper han kan hjelpe deg med dette. Lykke til

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s