Forrige uke fikk jeg en henvendelse fra en av topplederne i en stor bedrift her i Norge som driver med karriereveiledning og jobbsøkerkurs. Han ville gratulere meg med resultatene vi har hatt med Det unike jobbsøkerkurset DUJSK. Hyggelig av han sånn sett, men det er jo ikke meg han skal gratulere. Det må jo bli dem som faktisk har fått jobb…

Nå ringte han ikke bare for å gratulere meg. Han ville nemlig høre litt mer om hvordan jeg hadde oppnå så utrolig gode (hans egne ord) resultater med DUJSK. Igjen så måtte jeg si, med et smil denne gang, at det er jo ikke meg som har oppnådd resultatene, men jobbsøkeren selv. Han skjønte relativt raskt tankegangen min og la om taktikken litt med et nytt spørsmål; Erik, hvorfor får de jobbsøkerne som er med på dine kurs så gode resultater? OK, nå er vi der tenkte jeg (endelig), men samtidig så kunne jeg ikke gi han noen spesifikt svar. Det blir jo litt sånn sensitivt i og med at han er en konkurrent… Så jeg svarte som en politiker eller en annen type som er flink til å ikke gi konkrete svar på et spørsmål. «Det er mange grunner, men det viktigste er nok at de forstår hvor viktig det er å være seg selv gjennom hele prosessen. Så raskt man går inn i A4 boksen så taper man». Han var for så vidt enig (Skulle ikke tro det hvis man leste på deres hjemmeside), men han forstod også at han ikke ville få noe mer ut av meg. Jeg sa spøkefullt at han kunne kjøpe konseptet mitt for 5 millioner og takket han for praten. Kanskje det kommer en sjekk i posten til uka he he.

 

YouEtter å ha tenkt litt på dette med «hvorfor så mange DUJSKERE finner seg jobb» så kom jeg fram til det som kanskje er hovedgrunnen (bortsett fra det at de forstår hvor viktig det er å være seg selv og ikke minst by på seg selv). Det er nettopp noe av dette jeg skal dele med dere i denne teksten. MEN, når jeg sier «hovedgrunnen» så betyr ikke dette at du får jobb hvis du gjør som jeg sier, men kanskje det i det minste åpner tankene litt for de av dere som ikke kan ta dere råd til et DUJSK kurs eller de av dere som ikke får dekket dette av arbeidsgiver eller fagforening.


La oss anta at 90% av alle jobbsøkere i Norge bruker mesteparten av tiden sin på følgende:

Finn.no | nav.no | Avisannonser | Snakke med familie og venner | Rekrutteringsbyråer

Det er fem måter å finne seg en ny jobb på

La oss også anta at 90% av jobbsøkerkurs i Norge bruker mesteparten av tiden sin på å fortelle om de samme fem måtene å finne seg en jobb på.

Da vet vi som kan regne, og tenke, at de fleste jobbsøkere som er aktivt ute i markedet i dag bruker mesteparten av tiden sin på å finne jobb gjennom disse fem kanalene.

Kanskje det høres greit ut? Kanskje det er nok for å finne seg en jobb? Kanskje alle jobbsøkere og jobbsøkerkurs har rett med tanke på at det er slik man finner seg en jobb? Svaret er klinkende klart, NEI, NEI og enda et NEI.


På toppen av hodet kan jeg legge til flere titalls kanaler man kan ta i bruk får å finne seg en jobb. Her er noen av dem:

LinkedIn. Kanskje den viktigste kanalen å ta i bruk. Da mener jeg ikke at det er nok at du har en ok LinkedIn profil, men du må bruke LinkedIn på en riktig måte som gjør at du når ut. Du må kunne alle triksene og mye mer.

Facebook. Samme som LinkedIn på mange måter, men tro det eller ei, kanskje det er enda bedre. Er det noen som er villige til å hjelpe deg så er det vennene dine. De har man som oftest på Facebook. Er det ikke da litt underlig at såpass få arbeidssøkende nevner at de er på utkikk via Facebook? Er det ikke da litt underlig at arbeidssøkende legger ut flere oppdateringer om hunden eller ungene sine i motsetning til å fortelle folk at de trenger jobb?

Twitter. Samme som LinkedIn og FB.

Blogg. Vi leser av og til om folk som har blogget seg til ny jobb. Likevel, alt for få prøver seg på dette. Koster ingen ting, kan være gøy og motiverende og så er det bevist at det gir resultater.

Industrirelaterte magasiner og nettsider. Det annonseres på disse i bøttevis og ikke alle som annonserer her bruker finn.no eller nav.no.

Næringsforeninger. Perfekt måte å bygge nettverk og desto større nettverk desto større sjans for å finne deg en ny jobb.

Messer og konferanser. Litt som med næringsforeninger. God mulighet til å bygge nettverk

Tidligere arbeidsgivere. Jeg blir forundret over hvor få jobbsøkere som ringer alle tidligere arbeidsgivere. Dette må jo være en ypperlig mulighet til å sikre seg ny jobb? Kan forresten nevne at seks personer fra DUJSK har fått jobb på denne måten.

Åpne henvendelser. Da mener jeg ikke åpne søknader, men kaffemøter med interessante bedrifter hvor fokus ikke ligger på det å få seg jobb, men på å lære mer om dem osv. (Tekst følger neste uke om dette ettersom det er noe komplisert)

Organisasjoner. La oss si du er med i en organisasjon med 200 medlemmer. Har du sjekket alle medlemmene på LinkedIn for å se om noen av disse kan være relevante for deg med tanke på en ny jobb?

Aktiviteter for ungene. De fleste som har barn har også barn som er med på fotball, håndball, korps, speider osv. Har du som med organisasjoner ovenfor sjekket ut på LinkedIn hvem av de andre foreldrene som kan være relevante for deg med tanke på ny jobb?

Leserinnlegg. Dette kan være i en avis, gjennom LinkedIn eller som gjesteblogger et eller annet sted. Her kan du skrive om ditt spesialistfelt (nyhetssak) og navnet ditt vil fort komme ut til markedet. Ikke koster det noe heller.

Ferie. Da jeg var på ferie i Kroatia nettopp så møtte jeg en Waliser som hadde mistet jobben. Han spurte om noen råd og jeg satte han i kontakt med en bekjent av meg i UK. Fikk melding i går om at han hadde fått jobb. Hadde han tiet om at han var arbeidsledig til meg så hadde han ikke per i dag hatt jobb.


Jeg velger å stoppe her i denne omgang. Kanskje du nå har fått litt å jobbe med, og kanskje du kan komme opp med noen andre kanaler som ikke jeg har tenkt på. Tro det eller ei, jeg lærer nye jobbsøkertips daglig og er en av dem «ekspertene» som har tatt det «store valget» med å ikke se på meg selv som en ekspert. Føler man kommer lengre med å tenke slik.

Det som jeg må presisere og som jeg gjør på kursene mine er følgende: En jobbsøker MÅ ta alle metoder / kanaler i bruk for å finne seg en ny jobb. Man kan aldri, på forhånd, vite hvor den nye jobben skal komme fra og da er det naivt og ikke tenke at man må «være» i alle kanaler som har et lite snev av vann i seg. Når man i tillegg forstår at det faktisk bare er positivt å være seg selv og ikke minst by på seg selv så har man kommet mye lengre enn de fleste jobbsøkere i Norge, som er, tro det eller ei, dine konkurrenter.

Husk: Følger du dette så er det ingen garanti for en ny jobb. Kanskje du øker sjansene med en del prosentpoeng, men det er så mye mer som skal til for å være sikker på å nå fram. Ting som motivasjon, bygge nettverk riktig, gjøre gode åpne henvendelser, ha en CV som passer deg og din erfaring, skrive en søknad som når fram. Lista er lengre enn en Jo Nesbø bok og dette må vi heller jobbe med om jeg er så heldig å ha deg med som deltaker på Det unike jobbsøkerkurset. Ja, det koster litt, men har lagt så godt til rette som mulig for at dem uten jobb også skal ha råd til dette og så er det en gang slik at man må ofte investere litt for å få noe godt tilbake. Ny jobb det er godt å ha.

Eller kanskje bedriften som nå sier deg opp velger å tenkte litt nytt?

 

Lykke til alle.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s