Kan man ha det gøy som jobbsøker? Kan man gjøre nytte av seg som jobbsøker? Kan man føle seg viktig som jobbsøker? Kan man være seg selv som jobbsøker? Kan man by på seg selv som jobbsøker? Mange spørsmål her, men kun et svar og det er selvfølgelig: Et klinkende stort Ja.

Jeg leste denne teksten av en jobbsøker i Stavanger som jeg har fått gleden av å bli kjent med i det siste. Herlig person som også er utrolig flink med det hun driver med; HMS og QA. Slik arbeidsmarkedet er i dag så er det ikke alltid ens egen feil at man ikke finner jobb og det er helt klart tilfellet for denne personen. Ja, det er rett og slett et tøft marked, men jeg er overbevist om at hun snart vil være på plass i en bedrift som har behov for, samt setter pris på en så dyktig person som Kjerstin.

Da jeg leste teksten hun hadde skrevet så måtte jeg bare poste denne på bloggen min. Synes det var så utrolig mye positivt i den og samtidig så ser man her en person som gjør alt for å ha det så gøy som mulig, samt være så nyttig som mulig mens hun er jobbsøker. Det står det respekt av.


Tekst av Kjerstin O.Vedø – HMS og QA Management

Det er flere som er på bærtur om dagen.

En jeg kjenner har plukket så mye blåbær at han ikke har plass i fryseboksen til herligheten. En familiefar har lagt ut bilder som viser halvfulle bøtter med solbær og rips. Kona og ungene høster, far fotograferer. En annen kar har også berget inn ripsen, sier han. Etter hvert innrømmer også han, om enn litt motvillig, at det egentlig er kona som har gjort jobben. Men han var flink å selge historien, det skal han ha. Andre har vært til fjells og plukket molter, men likevel funnet veien tilbake til bilen.

En sensommerdag i fjor ringte det på døren hjemme hos meg. Utenfor sto to guttunger med våkent blikk og hver sin plastpose, godt tvinnet. Det var ingen av ungene i tunet, dette var to jeg ikke hadde sett før.

 – Vil du kjøpe rips?

 Guttene visste ikke at dørselgere har lite å hente ved min dør. Det er stort sett er konkurrenten til alarmselskapet mitt som sender dørselgere til meg. De vil veldig gjerne ha meg som kunde. Og jeg vil veldig gjerne at de skal slutte å komme.

 Nok om det.

Guttungene som sto på trappen og skulle selge rips var uvitende om min holdning til dørselgere. Jeg så at de ikke var alarm de skulle selge, så jeg ga jeg dem en sjanse. De hadde forberedt seg godt og kastet ikke bort tiden. Ivrige fortalte de at ripsen var selvplukket fra farmor sin hage like borti i nabolaget. De hadde mye å ta av, og de kunne også levere flere enheter på kort tid.

sild

Kortreist mat er alltid en vinner. Guttungene vant på produkt, initiativ, sjarm og engasjementet. De fikk sine 25 kroner, utsalgspris. Og jeg fikk den ene plastposen, som fortsatt var godt tvinnet.

 Tilbake på kjøkkenet åpnet jeg posen. Den skarpe lukten slo mot meg. 

Sild?
Det luktet sild.

 Jeg hadde jo nettopp kjøpt rips?

Så stod jeg der da, litt satt ut av den sterke eimen og rynket på nesen. Det er ingen hemmelighet at jeg ikke liker sild. Ripsbærene jeg nettopp hadde kjøpt, lå ferdig most og innsatt med aroma av sild. I et Fjellsild glass med skrulokk fra Norrøna.

Jeg ga meg der.
Det ble ikke rips med eggedosis denne gangen. Nostalgien fikk ligge. 

En kjent hotellkonge sier den dag i dag at det var jobben som jordbærselger som var starten på karrieren. De to guttungene som høstet, klargjorde og solgte rips var jammen ikke dårligere. Selv om sluttproduktet ikke holdt mål var det gøy å se engasjerte de var i sin egen sommerjobb, som de hadde organisert selv.

Jeg tenkte på mine egne sommerjobber, og på hvor mange av sommerminnene mine som i grunnen er knyttet til disse. Sommerjobben lærte meg noe om å yte. Jeg tjente egne lommepenger. Jeg fikk nye venner, jeg vokste på ros og anerkjennelse, og jeg lærte noe om å bli regnet med i et arbeidsfellesskap. Viktige erfaringer for alle unge. 

Dette året har jeg igjen vært i sommerjobb, riktignok med et annet utgangspunkt. 

Da en tidligere arbeidsgiver ringte og spurte om jeg hadde anledning til å ta et ferievikariat var det lett å svare ja. Som alle andre aktive jobbsøkere savner jeg å gå på jobb, så da ble det slik.

Gjennom noen uker har jeg vært til hjelp og nytte for en arbeidsgiver som trengte en ekstra ressurs under ferieavvikling. Jeg har bidratt til verdiskaping og kjent på gleden over kunne gå på jobb, om enn bare en kort periode i denne sammenheng. 

Sommerjobb?
Fine greier, altså. 

Bonus?
Påfyll av impulser og inspirasjon til nye jobbsøkeraktiviteter i ukene som kommer.

Bærtur?
Langt i fra. Her er det mål og plan som gjelder.

Om det ble rips i år?
Definitivt. Og de smakte akkurat slik de skulle


Tusen takk for at jeg fikk legge denne ut Kjerstin. Det er mange jobbsøkere som kunne sett seg tjent med å ha ditt mot og din stå på vilje så vet jeg også at du er flink til å koble av når du trenger en pause, og det er utrolig viktig for å holde moralen oppe.

Erik

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s