Det er ikke til å legge skjul på at jeg har tatt en god del oppgjør med bemanningsbransjen her på bloggen min og i diverse medier. Det har sikkert du som leser fått med deg, og tro det eller ei så har jeg mer eller mindre kun mottatt positive tilbakemeldinger på dette. Ja, til og med mange bedrifter innen bemanningsbransjen har stilt seg positive til at noen «tørr» og skille de seriøse fra de useriøse. Nå er tiden kommet for å fortsette denne “kampen” og ta den til et helt nytt nivå.

I all negativiteten rundt denne bransjen har det vært deilig og også kunne skryte litt av noen aktører. Forrige uke var det Jobzone, uken før var det Adecco i Trondheim og uken før var det NPC (nå Dovre) Ja, dette er bedrifter som faktisk har bestemt seg for at det er viktig å gi tilbakemelding til søkere. Ja, dette er bedrifter som faktisk forstår at de har med veldig sårbare mennesker og gjøre. Ære være dem for å lede an her.

næringslivetSå har du noen «nisser» som ikke liker måten jeg går fram på. Dem som er så ultra-norske og konservative og som mener at man aldri skal navngi useriøse aktører. Ja, type mennesker som tror at løsningen på problemene er at de flinke fortsetter å gjøre en god jobb slik at de danker ut de useriøse. Disse menneskene bor dessverre på en annen planet (I det minste i tankegangen deres). Hadde dette funket så hadde vi ikke hatt de store problemene vi har i bemanningsbransjen den dag i dag og hadde dette funket så hadde ikke flere tusen jobbsøkere vært så frustrerte som de nå er.

Så er det dem som tror at sertifiseringer har noen som helst hensikt. Da må jeg si det jeg sa like over; Hadde dette funket så hadde vi ikke hatt de problemene vi har den dag i dag i bemanningsbransjen. Det har seg nemlig slik at flere av verstingene i bransjen har enten DNV Sertifisering eller er Achilles registrert. Som de pøblene de er (selv om de er sertifisert) så er de eksperter i å behandle jobbsøkere som dødt kjøtt som gikk ut på dato jula 2012. Nei, inntil noen på offentlig nivå tar tak i dette så ser det ut som at det eneste som hjelper er å henge ut de store stygge og skryte av de flinke. Det skal i hvert fall jeg fortsette å gjøre.


Hvorfor er denne kampen så viktig?

næringslivet 2For meg er ikke dette med mangel på tilbakemeldinger til søkere eller annonsering av ikke-aktive stillinger en prinsippsak. Nei, det er så mye mer enn det. Per i dag så har omtrent hver eneste jobbsøker i Norge hatt en eller flere negative erfaringer med et eller annet bemanningsbyrå. Dette er ikke sunt for noen, om du heter jobbsøker, bemanningsbyrå, kunde av bemanningsbyrå eller norsk næringsliv. Ei heller er dette det største problemet. Nei, det store problemet slik jeg ser det er at bransjen er med på å ødelegge livet til mange jobbsøkere (ja jeg dro den litt langt, men du ser poenget) eller for å si det litt mildere; de useriøse aktørene i bransjen gjør livet til mange jobbsøkere til et rent helvete.

I dag har jeg intervjuet flere jobbsøkere innen forskjellige bransjer og på forskjellige nivåer rundt forbi i Norge. Jeg ville at deres egne ord skulle komme fram på trykk slik at alle dere useriøse aktører som tydeligvis ikke kan stave ordene «mennesker og respekt» virkelig kan forstå hva dere er med å bidra til.

Her er noen av reaksjonene fra jobbsøkerne, og jeg håper at mange bemanningsagenter / rådgivere eller hva dere kaller dere faktisk mister litt søvn over dette. Det fortjener dere og det har dere bare godt av.

«De opptrer som kalde maskiner som kun er opptatt av å tjene penger (Mann, 37 år, Bergen)»

«Lukter de kortsiktig profitt er det «velkommen til oss og la oss ta en kaffe». Lukter det ikke rask profitt er det litt sånn «dra til helvete eller brenn i helvete.» (Kvinne, 35 år, Stavanger)

«Jeg har aldri følt meg så lite satt pris på etter jeg mistet jobben like før fellesferien og det kan jeg takke bemanningsbransjen i Kristiansand for. (Mann, 43 år, Arendal)»

«Jeg går heller på NAV enn og daglig bli ignorert og nedverdiget av folk innenfor bemanningsbransjen»

«Ikke at det betyr noe for dem, men i dag skiftet jeg fra Netcom til Telenor fordi det bemanningsselskapet som har behandlet meg på en måte som jeg ikke unner min verste fiende er leverandør til Netcom» (Mann, 37 år, Oslo)

«Livet er ikke ment å være lett, jeg vet, men selv tøffinger blir små når de stoler på noen av disse aktørene.» (Mann 47 år, Oslo)

«Det virker på meg som om bemanningsmaskinen er nemlig bygd opp av skikkelig gode og vel programmerte selgere og sjarmører som lett blender en lettere forvirret jobbsøker med lovnader om en plass blant skinnende tannhjul». (Kvinne, 32 år, Stavanger)

«Jeg sitter med en følelse av at det kanskje er best å holde seg unna bransjen og heller gå til deres kunder direkte» (Kvinne, 46 år, Bergen)

«I går kveld så spurte sønnen min på 11 meg følgende: Mor, hvorfor er du så lei deg? Jeg sa det ikke, men det riktige svaret hadde vært: Det er bemanningsbransjen sin feil sønn. (Kvinne, 38 år, Stavanger)»

«Det er et sant helvete å være jobbsøker i Norge i dag og det er takket være arrogante bemanningsagenter som jeg aldri hører noe fra» (Kvinne, 47 år, Haugesund)

Jeg tror jeg har vært i tårer flere dager enn jeg ikke har vært i tårer de siste 6 ukene og det er takket være to spesifikke aktører i Oslo (Kvinne, 29 år, Oslo)


I de fleste tilfeller, så hadde kommentarer som de ovenfor ledet til en full opprydning i en bransje. Dessverre, så ser det ut som bemanningsbransjen er immun mot positive endringer og det som kanskje er enda verre er at det i mange tilfeller er de store aktørene som er verst. De samme aktørene har klart å holde hodet over vann i en årrekke og da klarer de det mest sannsynlig også i en rekke år framover. MEN, det betyr ikke at vi skal gi opp. De som virkelig bryr seg om mennesker og jobbsøkere skal være med på å dele erfaringer, dele tekster og virkelig tørre å stå imot oppførselen til disse skurkene. Klarer man det, ja da skal man fort se at noen av disse tørrpinnene som unnskylder seg med at «vi har ikke tid til å svare alle» snart endrer takt og snart begynner å behandle mennesker som nettopp det, i stedet for analfabetisk daukjøtt dekket i mugg.

Jeg oppfordrer derfor følgende:

Jobbsøkere – Ikke la dere knekke av de useriøse aktørene. Fokuser på de seriøse aktørene og i mellomtiden så deler du høylytt dine erfaringer med nettverket ditt.

Bedrifter (Kunder) – Dere må snart begynne å velge bemanningsbedrifter på en helt annen måte enn det dere gjør i dag. Ikke bare er dere med på å skade deres eget omdømme med å bruke disse useriøse aktørene (ofte store aktører så ikke la dem gjemme seg bak størrelse), men dere er også med på å gjøre livet til et helvete for jobbsøkere og deres familie. 

NHO / Arbeidsminister– Nå er det på tide at dere også reagerer. Meg og et fåtall andre kan ikke drive denne kampen i all evighet og det er på tide at dere bretter opp ermene. Kontakt meg gjerne.

Offentlig etat – Er dere klar over at dere også bruker noen av de største synderne ved ansettelser? Det er skattepengene mine, men også skattepengene til alle de jobbsøkerne som blir behandlet på en svært dårlig måte. Kanskje deres anskaffelsesprosesser trenger en umiddelbar oppdatering?

Alle- Del dette innlegget i hvilket som helst forum. Desto flere som leser dette desto færre mødre eller fedre som vil motta spørsmål fra barna sine og samtidig svare dem: «Mor / Far, hvorfor er du så lei deg i dag? Jo det er på grunn av bemanningsbransjen.»

Tar dere oppfordringen?

Erik Falk Hansen
Daglig Leder, OG-S og Det unike jobbsøkerkurset, DUJSK

+47 40435493 / efh@ogsnorway.com

 

 

3 thoughts on “Kampen for en bedre bemanningsbransje

 1. Denne fikk jeg i dag. Koselig at de tar seg tid til å nevne hvilken jobb det gjelder når de har x antall stillinger utlyst og jeg har søkt på 2 ulike. At dette store firmaet også “tar” seg godt betalt dvs. 50% av lønnen til konsulenten. Jeg var ansatt i en stilling der jeg åpnet konvolutten med regningen…
  “Stillingsannonse Ref:

  Takk for din søknad.
  Vi hadde mange gode søkere til den utlyste stillingen, og er nå ferdige med ansettelsesprosessen. Dessverre var det ikke deg som ble valgt denne gang.

  Vi takker så mye for interessen, og ønsker deg lykke til videre. Du er hjertelig velkommen til å søke på andre stillinger hos oss som kan passe til dine kvalifikasjoner.

  Vennlig hilsen,

  *Navn*
  *Rekrutteringsbyrå*”

  Ja, jeg har vært ansatt gjennom dem for en sommerjobb for en del år siden. Underbetalt kortidsstilling, men av og til så er det en korttidsstilling som er det som passer og disse stillingene finnes det nesten bare utelukkende fra rekrutteringsbyråene. Jeg skulle gjerne søkt direkte hos firmaene i stedet og ikke gitt så stor del av “betalingen” til disse selskapene. Heldigvis så er ikke alle byråer slik, og jeg er registrert i en av de seriøse (desverre har ikke de jobb til meg for øyeblikket).

  Like

 2. Dessverre sier du ingenting om hvem som er de useriøse bemanningsbyråene, og hvem som er de seriøse. Hvis vi visste hvem de førstnevnte var, kunne vi jo skygget unna dem. Jeg har vært I kontakt med minst 10 forskjellige, og ingen av dem har noensinne skaffet meg en jobb. Hva skal man da gjøre?

  Like

  1. hei Annelise. jeg har nevnt flere byråer i en rekke tekster på bloggen og også pekt ut en rekke som er flinke (i mine øyne).
   jeg vil tro at i ditt tilfelle så er de mest relevante: Ingeniorcompagniet, Head Energy, Dovre, Omega, NPC, IKM, ECN, NES.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s