Jeg blir ofte spurt om hvilke jobbsøkertips som er riktige og hvilke jobbsøkertips som, ja du gjettet det sikkert, ikke er riktige. Mange av disse som spør meg om dette refererer til hva de lærer hos NAV eller NAV`s eksterne karriereveiledere og det er synd at det er så utrolig mange «latterlige eller ødeleggende» tips ute å trasker rundt forbi Norske byer og bygder. Nå skal ikke jeg ta et oppgjør med NAV. De, som meg, ønsker å få folk i arbeid og det at NAV har valgt å gjøre det stikk motsatte ved å leie inn karriereveiledere som gikk ut på dato i 1988 da Marco Van Basten scoret drømmemålet i EM finalen er ikke mitt problem. Ei heller noe jeg bryr meg så fryktelig mye om.

Det jeg bryr meg om er det at det er veldig mange flinke, erfarne og flotte mennesker der ute som i møte med karriereveiledere hos NAV og / eller gjennom tidligere arbeidsgiver faktisk får sjansene for å få ny jobb minsket. Det er krise det, og det bryr jeg meg om. Jeg skal derfor prøve å komme med noen saklige kommentarer og tips til de tipsene som er ute og går den dag i dag og det skal jeg gjøre gjennom en serie med tekster her på bloggen min.

Dette blir som sagt en serie av tekster hvor jeg tar for meg CV, søknad, intervju, strategi, forhandling og helt sikkert mye mer. I dag begynner vi med CV.


MEN, du får kun lov å lese disse tekstene om du forstår følgende:

 1. Det viktigste, uavhengig av tips fra meg, NAV eller Kong Harald er at du forstår viktigheten av å være deg selv gjennom hele søknadsprosessen.
 2. Du forstår at det som er riktig for en person er nødvendigvis ikke riktig for deg osv.
 3. Du forstår at det hjelper deg svært lite å legge deg inn i den A4 boksen som NAV og karriereveileder ønsker at du skal legge deg inn. Ja det hjelper deg niks, 0, f all.

Den fryktede CV

Lengde på CV

CVAlt for mange gjør dette med å lage en god CV til rakettforskning. Det er det ikke i det hele tatt og hvordan din CV ser ut kommer helt an på din erfaring og hva du driver med. Har du 20 års erfaring og en veldig god utdannelse så skal det godt gjøres å lage en CV på en eller to sider og selv om du klarer det så vil kanskje dette bare gjøre deg mindre attraktiv. Vurder selv hva som passer deg best, men husk å få fram alt av erfaring, alt av egenskaper, alt av tekniske ferdigheter og alt det andre fine du mener er viktig å få med. NAV`s regel om en CV på to sider i tillegg til en «mini-kopi» på en side er ikke annet enn en skandale ettersom dette kun passer til noen jobbsøkere.

PS. Det går nok en grense for hvor lang en CV skal være og jeg som har 15 års erfaring har for eksempel en CV på tre sider.

Bilde på CV og hvilke type bilde

Dette spiller ingen rolle. Noen vil si at du ikke burde ha det for da vil folk bli for opphengt i dette, mens andre mener at det kan være smart. Personlig synes jeg det ser fint ut med et bilde og så lenge bilde er innenfor visse rammer i henhold til hvordan du ser ut og hva du gjør så er det i grunnen helt opp til deg hva du gjør. Som sagt, du mister ikke jobben på grunn av om du har bilde eller ikke på CV.

Kronologisk rekkefølge på CV

Denne er farlig for her er det alt for mange som har laget en regel som sier: Er du nyutdannet så har du utdannelse først, men har du erfaring så setter du dette først. Dette er ikke nødvendigvis det riktige. Det kommer nemlig helt an på utdannelsen din. Har du en noe spesiell og god utdannelse som du vet er viktig innenfor ditt fagområde og bransje så er det vel naturlig å sette dette før erfaring uavhengig av om du er nyutdannet eller ikke? Derfor aldri følg regler. Gjør det som passer deg best.

Interesserer på CV

Fikk høre at en karriereveileder i Bergen (Yogainstruktører kaller jeg dem) fortalte alle sine jobbsøkere at man for all del ikke måtte ha med interesser på CV. Det var liksom litt uprofesjonelt. Jeg skal fortelle deg hva som er uprofesjonelt og det er å komme opp med sprøyt som dette. Interesserer eller ikke på CV er noe du bestemmer selv. Er det plass så kanskje like greit å ta med. Det skader ikke og du mister ikke jobben fordi det står at du er glad i mat og kultur (Tar du den Linda V?)

Min egen CV

Helt til slutt vil jeg bare forteller hvordan jeg ser på en CV og hvordan jeg selv ville laget min CV. Jeg antar at an arbeidsgiver vil se på CV før søknad. Det vil bli alt for tidskrevende for dem å lese 200 søknader og da ser de fleste nok først på CV før de så velger ut hvilke søknader de skal lese. Derfor er det viktig for meg å få «trykket i trynet» til dem som skal lese dette; Hva jeg kan teknisk, hva erfaring jeg har som er relevant, hva utdannelse jeg har som er relevant. Førstesiden min har derfor en liten oppsummering om meg (4-5) linjer, kort line med utdannelse og noen bullet points med tekniske egenskaper som er relevant til stillingen jeg søker på. Så får jeg inn min siste stilling også på første side før side to og tre ramser opp resten av karrieren min, kurs og videreutdanning og ting som IT kunnskaper og, i mitt tilfellet, interesser.

Viktig:

En ting som er viktig å få fra og som nesten alle andre karriereveiledere glemmer er følgende:

Når man registrerer seg i en database hos et rekrutteringsfirma eller på Finn.no så gjør man det for at noen forhåpentligvis skal kontakte deg om en relevant stilling. For at de skal kontakte deg så er det viktig at du kommer høyt opp på det søket de gjør i databasen. Slike søk er som oftest basert på stikkord og utført ved å se hvor mange ganger et relevant ord kommer opp i alle registrerte CV`er.

Eksempel: Jeg søker etter en Planlegger med primavera erfaring. Søker da planlegger + primavera. Personen som har en CV på 1 side hvor Planlegger er nevnt et par ganger og Primavera kanskje en gang vil komme mye lengre nede på listen av aktuelle kandidater enn personen som har brukt disse ordene en rekke ganger. Tenk på det både jobbsøkere og karriereveiledere og spesielt dere i NAV som nesten alltid sier at CV skal kun være på en eller to sider.


I neste tekst skal jeg ta for meg søknad. Kommenter gjerne på denne tråden ettersom det alltid er interessant å høre folks erfaringer fra hvordan en CV skal være. Som sagt så er det farlig å si at en ting er riktig og en ting er galt. Skulle man klare det så måtte man vite hvilke personlige preferanser hver eneste person som driver med rekruttering har, og som du helt sikkert vet: Dette er helt umulig.


Det unike jobbsøkerkurset DUJSK har noen få ledige plasser utover september i både Oslo, Stavanger og Bergen. Er allerede godt i gang med kurs som for lengst ble utsolgt, men har satt opp noen nye datoer. Etter september så blir det mest sannsynlig stopp for private kurs ettersom jeg har en del oppdrag fra bedrifter. Dette kan derfor være din siste mulighet til å være med på DUJSK i 2015 og din beste mulighet til å sikre deg ny jobb. Send meg en mail på efh@ogsnorway.com så sender jeg deg litt mer info. Du kan også sjekke ut www.ogsnorway.com

 


 


 

4 thoughts on “Jobbsøkerserie del 1: Den fryktede CV

 1. Hei, Erik!
  Det du skriver her er svært interessant, og trolig både viktig og riktig.
  Særlig har du et poeng i at rekruttereren trolig leser CV før søknad. Derfor er det nok svært viktig å bygge opp CVn på en slik måte som du prediker, nemlig med en oppsummering og viktige pinpoints i en innledning.
  At CV leses før søknad, og at oppsummeringen i CV blir tilsvarende viktig, synes jeg dere skulle vært enda tydeligere på i DUJSK for jeg tror alt for mange bruker for mye tid på søknadsteksten.
  En annen og viktig sak er at de fleste byråers løsning for CV-registrering er såpass formattert/låst at det blir vanskelig å bygge opp en CV slik du anbefaler, nemlig ved å legge inn oppsummering i pinpoints i innledningen, dessverre.
  Har du et godt forslag til hvordan man kan omgå denne utfordringen?

  Like

 2. Hei Svein Inge. Jeg tror uansett man må legge like mye vekt på søknaden. Til syvende og sist, så er det helt sikkert også noen som leser søknad først. I tillegg til dette så vil søknad være svært viktig for dem som har en bra CV. Det vil si at når rekrutterer har short listet for eksempel 10 kandidater så vil de så gå inn å lese søknad. Derfor vil søknad alltid også være viktig, der de spør etter det.
  Når det gjelder ditt andre spørsmål så har jeg ikke noe svar (dessverre). Synes det er dumt at det er slik og selv vil jeg alltid foretrekke å se kandidatens egen CV og ikke noe man har fylt inn gjennom en eller annen form for database.

  Vi snakkes
  Erik

  Like

 3. Hei Erik. Takk for mye god lesing i dine innlegg her og på LinkedIn! Morsomt å lese dine tanker rundt hvordan forskjellige aktører sier “ditt og datt”.
  En liten uting jeg har merket meg fra ett par bemanningsaktører er måten de “styrer meg som jobbsøker på”. La meg gi deg ett eksempel da jeg søkte jobb i våres i en elektrobedrift som brukte ett rekrutterings selskap. La oss kalle selskapet Bemanning AS og kontaktpersonen for Ola Norman (slik at ingen føler seg hengt ut i ettertid): Jeg ringer Ola Norman i Bemanning AS for å få litt utdypende info om en stilling som prosjektleder innen elektro. Stillingsannonsen er god, men ett punkt jeg legger merke til, som du også har kommentert ved flere innlegg er: “Kun aktuelle kandidater vil bli kontaktet”. Jaja tenker jeg og ringer Ola Norman.. Ringer flere ganger og får ikke svar. Litt utpå kvelden får jeg en tekstmelding hvor det står: “Ring meg i morgen vist det gjelder en stilling vi har utlyst.” Hverken mer eller mindre… Orker ikke bryet med å svare på meldingen, men ringer tilbake dagen etter. Får da snakket med Ola Norman og får litt info rundt jobben dette gjelder og får beskjed om å lage CV, attester, søknad på en nettportal med sterk anmodning om å legge mye tid i dette for det var ofte de som gjorde det som de valgte videre. Får da også beskjed om at søknadsprosessen vil ta litt tid så må ha litt tilmodighet. Greit nok.
  Tid og stunder går, hører ingenting fra Bemanning AS ved Ola Norman før plutselig jeg får en e-post:
  Stilling prosjektleder elektro – HASTER! er tittelen. Teksten i mailen går omtrent sånn: Du er plukket ut til videre i runden vedrørende stillingen….. vennligst svar innen i morgen dersom dette fortsatt er aktuelt for deg. Hilsen Ola Norman.
  Svarer på mailen, hører ingenting… Går to dager.. Ny mail fra Ola Norman: For å fortsatt være aktuell for stillingen ber vi deg i løpet av dagen gjennomføre disse testene (evne-, ferdighet- og personlighetstest) på ca 2 timer i rolig omgivelser.
  Jeg blir rimelig irritert, jeg er på jobb, skal i barnehagen og hente min datter for så hjem å få unna en rekke ting før jeg i det hele tatt kan tenke på denne testen og tenker… “Hallo, er det du som bestemmer løpet vedrørende min søknad og skal styre showet? Er det jeg som er avhengig av deg for å få jobb eller er du avhengig av sånne som jeg som gidder å søke på jobbene dine?” Får i løpet av kvelden gjort ferdig testen, for jeg har faktisk lyst til å være med i prosessen og lyst på denne jobben. Noen dager går igjen uten å høre noe… Så plutselig en onsdag formiddag kommer det nok en mail: “Kan du stille på intervju, aller helst denne uka for det passer best for oss i Bemanning AS?” Da rant begeret over og jeg ringte Ola Norman og sa at jeg ikke hadde interesse for stillingen lengre grunnet at prosessen hadde tatt for lang tid fra dems side og jeg hadde gjort ett annet valg.
  Dette var kort forklart… Vedrørende ett annet byrå også har jeg opplevd at jeg må tilpasse meg rekrutteringsrådgiverens planer og tenker med meg selv: “du er avhengig av meg, jeg er ikke avhengig av din hjelp. Du skal faktisk tilrette legge for meg som din kunde”.

  Så konklusjonen min, etter dårlige erfaringer med rekrutteringsselskaper er at de må jaggu begynne å vise respekt og ikke komme med fasiten til oss som er ute etter å søke jobb. Som du sier med CV, det finnes ingen fasit. De får arbeide for oss, vi er kunden dems.

  Sånn… Da var frustrasjonen ute.. Dersom du vil høre så er på LinkedIn sammen, så du kan søke meg opp og kontakte meg.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s