Her kommer endelig del 2 av jobbsøkerserien min. Det har tatt litt lengre tid enn vanlig, men nå er den altså her. Som tidligere nevnt så handler denne serien om å unngå å gi de tipsene som alle andre kommer med og som er mer utdaterte en høyvannsbukser på gutter. 1970 talls jobbsøkertips kaller jeg dem. Nei, slike «råd» er det nok av der ute, og tro det eller ei så betyr slike ting ikke så all verdens mye.

Det å være jobbsøker i dette tøffe markedet handler om mye viktigere ting enn om du har bilde på CV eller utdannelse før arbeidserfaring og det er disse tingene jeg skal skrive om nå framover. I dag skal vi se litt på hvordan du som jobbsøker kan komme i gang på en positiv måte og samtidig opprettholde motivasjonen gjennom jobbsøkerprosessen.

 • Har du hørt om jobbsøkeren Ahmed som ikke fikk seg jobb på grunn av at han hadde utenlandsk navn?
 • Har du hørt om jobbsøkeren Linda som ikke fikk seg jobb fordi hun hadde tre små barn hjemme?
 • Har du hørt om Ragnhild som ikke fikk seg jobb fordi hver jobb hun søkte på hadde over 400 søkere?
 • Har du hørt om jobbsøkeren Rolf som ikke fikk seg jobb fordi han var over 52 år gammel?
 • Har du hørt om jobbsøkeren Rune som ikke fikk seg jobb på rigg fordi han var homofil?
 • Har du hørt om jobbsøkeren Pernille som ikke fikk seg jobb fordi hun ikke hadde nok erfaring?
 • Har du hørt om jobbsøkeren Amalie som ikke fikk seg jobb fordi hun var 29 år gammel og uten barn?
 • Har du hørt om alle de jobbsøkerne som ikke fikk seg jobb fordi det nesten ikke finnes jobber innenfor oljeindustrien i dag?

Du har helt sikkert hørt om mange av disse og du kommer helt sikkert til å høre om mange slike tilfeller også i framtiden. Jeg velger å kalle det «valgte sannheter», men du må gjerne kalle det sannheter, myter, unnskyldninger eller hva pokker du vil. Uavhengig av vi kaller det så er dette noe jeg tar opp som første del av jobbsøkerkursene jeg holder for jobbsøkere innenfor oljeindustrien. Grunnen? Det er noe av det viktigste å overkomme for å kunne stille så sterkt som mulig i en jobbsøkerprosess.

Så hva er det jeg prøver å få fram med å nevne alle disse valgte sannhetene? Hva har liksom dette med jobbsøking å gjøre? La oss ta en nærmere titt på dette.

feilAlle hendelsene ovenfor er hendelser fra virkeligheten og er i tillegg type hendelser som skjer hver dag innenfor norsk næringsliv. Det er et faktum at folk diskriminerer og det er et faktum at det ikke er så mange ledige stillinger som det var tidligere. Uavhengig av om det er et faktum eller ikke så er dette ting du som jobbsøker ikke kan gjøre en verdens ting med. Det er altså ting som er helt utenfor din kontroll. Er du 52 så kan du ikke omgjøre dette. Er du homofil så kan du ikke gjøre noe med dette og mangler du er erfaring så kan du heller ikke gjøre noe med dette akkurat nå. Men, og heldigvis, du kan gjøre følgende:

Glem alle disse valgte sannhetene raskere en Bolt løper en 100 meter, og ikke tilby disse sannhetene så mye som et minutt av din tid i framtiden. Klarer du det, ja da gir du deg alle muligheter til å holde deg motivert, og ikke minst, du gir deg alle muligheter for å finne deg en ny jobb.

Klarer du ikke dette, ja da er det dessverre stor fare for at du er en av dem vi møter om tre år som fortsatt er arbeidsledig og som begrunner det med at du var 52 år gammel og var i en bransje i krise. Ja, du er dessverre da en av dem som har gravd seg ned sammen med det nye parkeringshuset på Kristiansand torv. Ja du er en av dem som rett og slett har gitt opp. Det var liksom ikke din feil. «Du fikk jo ikke jobb fordi du hadde galt navn».

Så tilbake til hva kan du gjøre. Som jobbsøker i et vanskelig marked så har du, akkurat som i et godt marked, full mulighet til å ta kontroll på ting selv og ikke minst full mulighet til fokusere på det positive. Det er nettopp det du skal gjøre i tiden framover som jobbsøker. Du skal ikke bruke krefter på dem som er så dumme å ikke vil ha deg fordi du er 52 år gammel eller fordi du har 3 små barn løpende hjemme. Nei, de fortjener ikke at et eneste sekund av din dyrbare tid. Du skal heller ikke velge å lese nyheten om at Aker Solutions kutter flere stillinger før du leser nyheten om at Aker Solutions har vunnet en stor kontrakt. Du skal som du sikkert nå har forstått, bruke ALLE dine krefter på dem som vil ha deg og dem som kan ha bruk for deg. Du kan ikke gjøre noe med dagens markedssituasjon, men det du kan gjøre er å gi full gass, ta kontroll, arbeide hardt og tenke positivt. Det er slik man får seg jobb i et tøft marked.

Helt til slutt: Om folk ikke vil ansette deg på grunn av alder, kjønn, legning, navn, religion eller lignende så er det ofte greit å tenke at dette er et sted hvor du uansett ikke ville jobbe.

3 thoughts on “Ahmed, 52 år og homofil

 1. Så bra skrev! Takk for tipser. Av og til blir det vanskelig å holde seg fokusert. Å lese et innslag som dette hjelper med å se opp igjen! 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s