Forrige uke skrev jeg om hvor viktig det er for din egen motivasjon og ikke minst utholdenhet som jobbsøker å ikke skylde på andre enn deg selv. https://erikfalkhanseniogs.com/2015/09/22/ahmed-52-ar-og-homofil/. Det kan høres litt tøft ut, men slik er det dessverre. Du skal nemlig fokusere all din energi på det du er i kontroll over, og vet du hva? Bedre enn det, kan ingen gjøre.

I dag skal vi se litt nærmere på hvordan du kan holde motivasjonen oppe gjennom tiden som jobbsøker, men vi skal også se på hvor viktig det er å ha motivasjonen på plass før man hopper ut i markedet med tatovering i panna som sier «jeg er jobbsøker». Ja, det å ha motivasjonen på plass (og holde den) er viktigere enn alle de tingene du kanskje har hørt om på et seminar eller lest om gjennom et Google-søk. Da tenker jeg på ting som CV, søknad, LinkedIn profil, gå pent kledd på intervjuet osv. Liten eller ingen motivasjon betyr nemlig liten eller ingen mulighet for å sikre deg ny jobb. Så viktig er det.

Jeg blir overrasket over at mer eller mindre alle dem som mister jobben i disse dager, føler de «må komme i gang» med jobbsøkingen omtrent før oppsigelsespapirene er levert ut. Det er faktisk litt sånn panisk tenker jeg og kanskje du kjenner deg igjen i denne situasjonen? «Nå må jeg søke på alt av muligheter», «Nå må jeg kontakte alt og alle jeg kjenner som er relevante». Det er nok ikke din feil at det er slik. Personlig skylder jeg på havet av utdaterte råd og karriereveiledere som ikke helt forstår hvordan det er å være jobbsøker i dette tøffe markedet.

Hva kan du gjøre?

panikkFør du kommer i gang som aktiv jobbsøker så skal du vite det at det ikke er noe som helst galt i å ta deg en aldri så liten pause. Det å miste en jobb og gode kolleger man har hatt kjært kan være svært så utrivelig og vanskelig. Du skal vite at det ikke er noe som helst i veien med å ta dette tungt og når vi mennesker er litt nedenfor så er det helt forståelig at vi trenger litt tid til å komme opp igjen. Derfor, ikke vær redd for å ta deg noen uker fri. Gjør det du vil og trives med, og tenk på helt andre ting enn jobb og jobbsøking. Når du så er klar til å sette i gang med jobbsøkingen, ja da er du 100% motivert og i toppform. Og en jobbsøker i toppform får mye bedre resultater enn en jobbsøker halvveis nedgravd i sanden.

Så lå oss nå si at du har tatt denne pausen du trenger og at du nå er klar. Klar til å arbeide hardere enn noen gang for å finne deg en ny jobb (og det må mann i dette markedet). Hvordan kan du så holde motivasjonen oppe i havet av negative tilbakemeldinger på søknader, ingen tilbakemeldinger på søknader og beskjeden om at du ble innstilt som en god nummer 2? Svaret er faktisk veldig enkelt, og her kommer det:

Din daglige plan som jobbsøker skal ha målsetninger som kun du har kontroll over. Du skal ikke sette deg som mål at du må søke på minst to stillinger og du skal ikke sette deg som mål at du skal sikre deg minst ett jobbintervju. Hvorfor ikke? Fordi du har ingen verdens kontroll på om du oppnår dette eller ikke. Du kan ikke kontrollere om en stilling som passer deg blir lagt ut eller ikke og du kan ikke kontrollere om noen plutselig ringer deg for å kalle deg inn på intervju. Fokuserer du på slike ting så vil du gå til sengs mer eller mindre hver dag med følelsen av at du ikke har oppnådd noe. Ja, motivasjonen du en gang hadde går over i frustrasjon.

Det du skal gjøre er følgende: Sette deg mål som er 100% i din kontroll. Det kan være ting som følgende:

  • Sjekke 4 stillingsportaler morgen, ettermiddag og kveld (finn.no, nav.no, rigzone.no og oilcareers.no)
  • Sjekke statusoppdateringer på LinkedIn morgen, formiddag og kveld
  • Sende ut eller ringe 5 åpne henvendelser
  • Invitere 15 nye kontakter til nettverket ditt på LinkedIn
  • Lese alle aviser som annonserer stillinger
  • Kontakte 2 rekrutteringsfirmaer som er relevante
  • Registrere deg i 2 databaser

Det er masse mer du kan gjøre i løpet av dagen din, men det er ikke det som er poenget her. Poenget er nemlig at alle de aktivitetene jeg nevner ovenfor er ting du har 100% kontroll over. Derfor, når dagen er omme (om det er 12:00, 16:00 eller senere) så kan du krysse av på listen din at du har utført samtlige oppgaver. Du kan være stolt over at du har gjort en god jobb og du kan klappe deg selv på skulderen og si; Godt jobbet. Resten av dagen / ettermiddagen / kvelden kan brukes på helt andre ting enn jobbsøking. Du har gjort alt du kunne og du vet at så lenge du gjør dette hver dag så er det ikke så mye mer du kan gjøre uavhengige av hva NAV eller spinningsinstruktører av karriereveiledere måtte mene.

Tenk den følelsen du får hver dag? Ja, du føler faktisk at du har oppnådd noe. Da er det deilig å kunne bruke resten av dagene med ungene, med venner, på jakt, på fisketur eller hva annet du trives med. Det fortjener du for du har gjort ditt.


Ekstranotat: Dette med å ta en aldri så liten tenkepause før man hopper ut i markedet som jobbsøker er kanskje for sent for noen av dere. Kanskje dere satte i gang med en gang og begynner å bli relativt leie nå. Da er det slettes ikke noe galt i å ta en pause her og nå. Vi må alle lade batteriene fra tid til annen og bare fordi man er jobbsøker så betyr ikke det at vi alle plutselig er supermann. Ta en pause, kom tilbake i toppform og du er igjen en god og produktiv jobbsøker.

Masse lykke til alle flotte jobbsøkere der ute. Husk; Det løser seg alltid for flinke og motiverte mennesker.

Erik Falk Hansen
Daglig leder OG-S

OG-S AS står bak konseptet DUJSK som er et omstillingsprogram for bedrifter som må gå til oppsigelser og som har tatt Norge med storm. Kontakt meg gjerne for mer informasjon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s