Jeg ser det er mye debatt i forskjellige sosiale medier og medier rundt hva som er riktig og galt i henhold til jobbsøking. Personlig sitter jeg med en litt sånn ekkel smak i munnen av alt dette pratet. Ser ikke helt hensikten, bortsett fra at man kanskje lurer seg selv med å tro at man i det minste er aktive. Derfor spurte jeg meg selv her i går: Har vi en tendens til å gjøre jobbsøkerprosessen vanskeligere enn det den faktisk er?

Svaret jeg kom fram til da jeg våknet av T-Banen i 5 tida (ja, vi var litt uheldig med valg av bolig) var følgende: Helt klart JA. Videre kom jeg fram til at mange jobbsøkere rett og slett tenker for mye og samtidig over-kompliserer ting i stedet for å bare hoppe i det og stå på. «Action speaks louder than words» heter det på Engelsk og i dette tilfellet treffer dette blinken.

question markSå hvem sin feil er dette? Tro det eller ei så er det ikke nødvendigvis jobbsøkerens sin feil at man over- kompliserer ting og tenker for mye. Det er vel så mye alle vi «karriereeksperter» sin feil at jobbsøking ofte oppleves som en vitenskap. Det har jeg snakket om før og nå skal jeg snakke litt om det igjen, for nå er det viktig at du som jobbsøker holder hodet kaldt, gasser på og «take some action». Ja, det er viktig at du heller fokuserer på de tingene som betyr noe for om du får jobb eller ikke i stedet for disse, mer eller mindre, helt uvesentlige tingene som det ser ut som opptar alt for mange i disse dager.

Før jeg begynner så er det viktig å huske at det å søke jobb direkte med en bedrift kan være helt forskjellig fra det å søke jobb gjennom en rekrutterer. Derfor skal du ikke alltid høre på hva vi som driver med rekruttering sier.


Så hva er disse tingene som jobbsøkere og veiledere snakker så mye om, men som faktisk ikke er så viktige? La oss ta noen av dem her.

 1. Om man spå søknaden at man kan starte umiddelbart eller ikke. Vet du hva? det spiller ikke så stor rolle, eller skal jeg si: Det spiller ikke så stor rolle at du trenger bruke masse tid og krefter på å tenke på det, snakke om det eller skrive om det. Synes du det er en fordel å nevne det så gjør du det og synes du ikke det er en fordel å nevne det så nevner du det ikke. Easy Peacy.
 2. Om man skal ringe etter eller før man sender søknad eller ikke ringe i det hele tatt. Du skal gjøre som du selv ønsker. At dette skiller deg ut er en myte som arrogante karriereveiledere har diktet opp, men har du noe bra å snakke med dem om så vil jeg tro at du ønsker å ringe. Har du ikke noe bra å snakke om så vil jeg tro det er naturlig å ikke ringe. Det er andre måter å skille seg ut på og kanskje det enkleste er å tenke opp en metode selv. Da vet du at du mest sannsynlig har kommet opp med en metode som ingen andre har gjort tidligere. Det er da du virkelig skiller deg ut.
 3. Endorsements på LinkedIn, betyr de noe eller ikke? Huff tenker jeg. Ønsker du dem der så har du dem der og ønsker du dem der ikke så gjett hva? Da har du dem ikke der. Her kan vel en jobbsøker tenke selv? Selv hadde jeg tenkt: Har jeg mulighet til å få mange endorsements så lar jeg dem stå der og har jeg ikke det så dropper jeg alt som heter det samme: endorsements.
 4. Er det lurt å gjøre ditt og datt som jobbsøker? Ditt og datt sier deg kanskje ikke så mye, men tenker da på aktivitet man kan gjøre. La oss ikke diskutere dette så mye. Selvfølgelig er det lurt, men det må da alle skjønne? Desto flere frø du sår og desto flere steder du sår disse frøene, desto større mulighet har du for å sikre deg en ny stilling.
 5. Engelsk eller Norsk profil på LinkedIn? Vet du hva? Det er ikke noe riktig eller galt her. Hvordan kan du vite hvem som kommer til å se på profilen din eller ikke? Nei, du kan ikke vite det og da har jeg en såpass enkel løsning på dette «superstore» problemet: Gjør akkurat som du vil.

Listen er lang over slike uvesentlige ting hvor det er verken noe riktig eller galt svar. Ja, vi vil alle være uenig i hva som er riktig og hva som er galt, men det er nettopp det som er poenget mitt. Du kan aldri være helt sikker på hva andre mener og ønsker av deg som jobbsøker, og da skal du rett og slett gjøre det du er mest komfortable. Gjør som du vil. I mellomtiden så må vi som arbeider med karriereveiledning bli bedre til å fokusere på de tingene som virkelig betyr noe og ikke gjøre jobben så vanskelig for alle jobbsøkere der ute. Dere jobbsøkere må i mellomtiden slutte å tenke så mye og heller gi full gass rundt de tingene som virkelig betyr noe. Da kommer vi alle i mål skal man nok se.

HUSK: Den beste måten å komme i mål på som jobbsøker er det jeg har sagt ørtenmillionertusenganger tidligere: Vær deg selv, hold motivasjonen oppe og ta det du hører fra andre jobbsøkere og spinningsinstruktører med en stor klype salt.

Ha en flott jobbsøkeruke videre og ønsker dere lykke til.

Har fått 2 ledige plasser for DUJSK i Stavanger som begynner tirsdag neste uke. Dette på grunn av at vi skal holde kurs for en bedrift hvor 4 ansatte som har mistet jobben skal være med. Disse plassene er nå ledige til private og du ha nå en enestående mulighet til å enkelt lære deg hvordan du A) Skal nå ut til dem stillingene som ikke blir utlyst B) Stille sterkest i køen av alle søkere på en stilling (uten å ringe før du sender søknad) og C) Hvordan du kan holde motivasjonen opp og ikke minst ha det litt gøy som jobbsøker. Email til efh@ogsnorway.com for flere detaljer, men plassene går raskt. Kurs holdes over 3 samlinger fra 09:00 – 13:00 på Forus. Kursdager er 06/10, 08/10 og 12/10.

4 thoughts on “De “store” spørsmålene i en jobbsøkers verden

 1. Erik Falk,
  Jeg er helt enig med deg i dine beskrivelser av søkers utfordringer.
  Man skal på liv og død ha en perfekt layout som er “en godkjent layout” i alt som har med en søknadsprosess å gjøre og følge dette som andre har fortalt at slik skal dette være.
  Mange er så opptatt av korrekt layout og at innehold skal være slik og slik. Jeg mener at mange bruker tiden sin feil og mange blir skremt av alt dette. Hva kan være metodene her, jo Erik F, du har faktisk truffet mange gode poenger som alle bør reflektere på og det finnes flere.
  Men alle metoder og sminke som lages i forbindelse med jobb søknader, er ikke alt som jeg mener er viktig. Men jeg peker på selve faget “rekrutteringsprosessen” som jeg mener har gått over alle støvle skaft. Alle er i prinsippet basert på ferskvareprinsippet og du blir behandlet deretter. Enig med tidligere prosa fra din side og spesielt det du rettet imot NAV. Knallbra og bør leses av alle som er eller kommer til møte NAV på en eller annen måte. Det er absolutt veldig utfordrende.

  Tilbake til hva jeg oppfatter og det som skjer i søkers marked og du som ferskvare. Det kan man lett merke på hvordan svar og avslag på søknader blir skrevet og dette av de som sitter og vurderer, vekter og antar at de finner de beste søkere til raske ansettelser. Men er de riktige, det er et annet tema.
  Til de som ikke når opp å komme til intervju engang vil med stor sannsynlighet få et svar etter noen uker, (da vet du selv at du ikke har fått napp) får du svar som “du nådde ikke opp denne gangen bla bla”…og mange får denne type svada svar, og da er du garantert ikke noe annet enn ferskvare. Svaret som du sitter igjen med øker ikke akkurat din selvinnsikt på hva gjør jeg nå videre. Er dette faktisk mer skremmende enn samlende.
  Men noen i prosessen har sikkert fått sin fee og dette for en annen søker. Da er vel alle happy!

  Jeg mener at på lik linje med meglerbransjen som faktisk måtte skjerpe inn regler og faktisk skolere mange for å rydde vekk useriøse aktører. Er rekrutteringsfaget i ferd med å komme i samme posisjon. Jeg håper at det faktisk skjer noe her. Noe må skje slik at rollene endres og at dette vil bli sunnere for alle og ikke minst mer profesjonelt. Jeg oppfordrer til å få fart på
  denne diskusjonen, så ta tak i pennen og kom med oppfatninger og forslag.

  Et annet tema er ulike “contests” som ofte brukes mellom rekruttselskaper for å melde opp kandidater, er det noen meninger om det.

  Men vi må huske at alle som er søkere til stillinger, må selv rydde sin hverdag, da det å være på søkers marked en 100% stilling og du er sjefen her.

  Per Eirik Aune

  Liked by 1 person

 2. Spørsmål til deg: skal man oppgi referanser med navn og kontaktopplysninger på CV? Inntil nylig tok jeg det for gitt at man skulle det. Jeg har alltid fått høre at det er mistenkelig hvis man ikke gjør det. Men nylig leste jeg en jobbsøkerbrosjyre fra et kjent rekrutteringsfirma I Norge som sa at man IKKE skulle det, bare skrive “Referanser oppgis ved evt intervju”. Kan det stemme? I så fall, er det noen grunn til at dette er blitt endret? For ordens skyld, jeg har jobbet I 19 år, halvparten av den tiden I Storbritannia.

  Like

 3. Hei Annelise. Her kan du gjøre akkurat som du vil. Tror det har svært lite å si. Det er dessverre slik at en del rekrutteringsfirmaer har tatt det på seg å komme med det jeg kaller helt “latterlige” og “uvesentlige” tips og dette er ett av den. Personlig ville jeg skrevet: Referanser oppgis ved forespørsel fra alle tidligere arbeidsgivere.
  Men som sagt: du gjør akkurat som du vil og er ikke noe galt i å ha med navn og kontakt på referansene dine i CV. Veldig mange har det
  🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s