Gjennom snart et år med blogg så har det nok hendt ved flere anledninger at jeg har vært delvis eller sterkt kritisk til mange av dem som tar på seg ansvaret med å fortelle flinke mennesker hvordan en CV skal se ut og hvordan en CV ikke skal se ut. Det hender nok jeg tar litt hardt i noen ganger, men regner med at de fleste forstår at jeg setter ting litt på spissen. Dem som ikke skulle forstå det kan jeg dessverre ikke bry meg om og kanskje like greit at du slutter å lese fra og med nå.

Selv om jeg kanskje noen ganger setter ting litt på spissen, og er noe over-kritisk, så er det en god grunn for det. Jeg finner meg rett og slett ikke i at mennesker skal ta på seg «eksperthatten» å fortelle folk i en sårbar situasjon (ja, en jobbsøkere er ofte sårbare) at man MÅ gjøre sånn og sånn. Dere er flere grunner til at jeg ikke finner meg i dette, men hovedgrunnen er som følger:

ekspert 3En jobbsøker vil naturligvis søke etter tips og råd gjennom media, sosiale medier og internett. Når noen da, som for eksempel en jobbekspert, kommer på trykk så er det naturlig at jobbsøkeren tar deres råd for god fisk. Det er naturlig at en jobbsøker følger rådene deres. Det er her jeg ser et stort problem: Mange av disse tipsartiklene kommer uten «advarsel» om at ting må tilpasses til den enkelte eller at man må «ta ting med en klype salt» om du vil. Samtidig nevner stort sett slike artikler lite eller ingenting om hvor viktig det er å tenke for seg selv. Eksperten har liksom løsning og det er «one suit fits all» Det er dette som er problemet mitt og det er derfor jeg ikke har noe problemer med å kalle slike artikler for lureri, svindleri eller «leking med mennesker liv».

Nå er det alltid noen urnorske mennesker der ute som fortsatt synes det er greit at slike tips legges ut. Dem som kanskje er en del av rådgivningsbransjen selv og som er tjent med at folk i det norske samfunnet snart ikke klarer å telle til ti uten å få råd fra en konsulent. Dere får bare være sure på meg. Dere får bare si at jeg tar feil. Ja dere får bare grine så mye dere måtte ønske av tekster jeg legger ut rundt dette teamet. Jeg har nemlig svært lite til overs for mennesker som tror de kan spille russisk rulett med flinke og flotte jobbsøkere.


I dag kom det ut en artikkel i E24 som virkelig tok kaka. http://e24.no/kommentarer/ledertalentene-2015/kronikk-10-ting-du-maa-huske-naar-du-skriver-cv/23540771. Atter en gang var det en 10 tips artikkel og atter en gang handlet det om hvordan man skal skrive en god CV. Artikkelforfatter, Apeland, sier selv at han har fått «fersk» erfaring fra å lese CV` er ettersom han har lest ca. 40 slike i jobben som jurymedlem i årets ledertalent. Tenk dere det. Hele 40 CV` er har Apeland sett igjennom og plutselig tar han på seg ansvaret å fortelle hele landet hvordan man skal skrive en CV. Blir litt feil, ikke sant?

Som nevnt så har jeg tidligere vært veldig verbal i kritikken av de «ekspertene» som bruker slike tekster til å umyndiggjøre flinke og erfarne mennesker med hva summen av 2+2 er. Dessverre skjer dette så ofte at selv jeg snart gir opp, men jeg prøver, for kanskje siste gang, å folk til å forstå hvor viktig det er å ignorere ting som dette som kommer på trykk.

Jeg skal derfor gå gjennom noen av tipsene fra Apeland så får du gjøre opp din egen mening på hva du vil ta deg til eller ikke.

Apeland, i sin 10 tips liste har som tips nummer 1 listet følgende: Få fram navnet ditt klart og tydelig. Du er sikkert i sjokk, men dessverre må jeg meddele at du har lest riktig. Dette var Apelands beste tips til leserne av E24 og attpåtil under ledertalentseksjonen. Jeg håper inderlig, og det er jeg i grunn sikker på, at de norske ledertalentene er mye bedre enn at de trenger bli fortalt at de må skrive navnet sitt på deres CV.

Dessverre var det ikke så mye bedre når vi kom til tips nummer to. Bare for å få fram hvor ille dette er så vil jeg si følgende: Her har en person mulighet til å komme på trykk i en landsdekkende online avis med noen skikkelige gode tips til jobbsøkere. I stedet velger Apeland å komme med tips som i dette tilfellet (tips nummer 2): Husk de vitale dataene som fødselsdato og email. Flinke mennesker trenger ikke å bli fortalt dette ei fortjener de å bli umyndiggjort med slikt tull.

MEN, det blir verre, dessverre. Vi er nå på tips nummer tre Apeland skriver at han mener man bør ha med et bilde på CV. Greit nok, det er hans egen mening, men han refererer videre til hodejegere han kjenner og hva de ser etter. Og det er her jeg ser et stort problem. I og med at han refererer til hodejegere så må Apeland forstå at han har et viss ansvar når han først kommer på trykk. Det ansvaret er at tipsene og rådene er noe kurante i henhold til hele hodejegerbransjen. Det gjør han dessverre ikke.. Han sier nemlig noe som aldri har fått meg til å le så mye i hele mitt liv: Hodejegere jeg kjenner sier at de ser etter energi i kandidatens øyne – på bilde. Seriøst? Jeg måtte lese det tre ganger før jeg innså at dette var setningen jeg nettopp hadde lest. Hvilken planet lever Apeland på i dette tilfellet og hvem er det som sitter og kontrollerer hva som blir lagt ut hos E24? Et slikt tips ville vært OK en dag i året og den dagen heter første april.

skamJeg hopper så over noen tips som faktisk ikke er så helt gærne, men kommer så til tips nummer 7 hvor Apeland nevner at du bør oppgi info om arbeidsgiver samt hva de driver med. Mener Apeland virkelig at du skal bruke plass på din CV til å skrive hva bedriften driver med og hvor mange ansatte de har? Skal man plutselig begynne å markedsføre arbeidsgivere i CV? En god hodejeger vil stort sett arbeide innenfor en nisje og vil da kjenne til de fleste bedrifter. Om det ikke er tilfellet så vil en god hodejeger ta seg tid til å undersøke bedriften gjennom, ja du gjettet det, et google søk. Man skriver ikke en CV for å markedsføre arbeidsgiver, ei heller for å lære hodejeger eller Apeland selv om bedrifter innenfor norsk næringsliv Man skriver en CV for å selge deg selv, som ironisk nok Apeland mener er hele poenget med en god CV.

Tips 9 vet jeg ikke om jeg skal le eller grine av. Apeland mener at man skal skrive om kjendisene man har jobbet med eller som man har jobbet for. Jeg antar han da tenker helst på kjente bedrifter osv. men han sier jo videre at dette også gjelder personer man har jobbet med eller jobbet for. Ikke så rart at jeg sitter med følelsen av at jeg leste en utgave av Se og Hør i morges, det var jo tross alt skrevet i E24. Men for all del, har du arbeidet med Justin Bieber så ta det med. Kanskje til og med legg med en «selfie» av deg og Justin som profilbildet? Masse energi der å finne for oss hodejegere.

Siste tips, som første tips, må være skrevet som en spøk. Joda, kanskje dette er tips som kan være greie å få med seg om man er 13 år og skal søke på sin første sommerjobb som jordbærplukker. Kanskje også om man er noe mentalt tilbakestående. For alle andre oppegående mennesker derimot så er det ikke annet enn et hån mot folks intelligens. Ja, Apeland har tatt for seg hvilke skrifttype du skal bruke og avstand mellom linjene. Trodde jeg aldri skulle se noe som dette igjen, men det fikk jeg dessverre.

Man kan spøke med dette og det skal man kanskje gjøre. Personlig tror jeg Apeland skrev dette som en spøk eller en ironisk tekst, eller jeg håper i det minste det var det han gjorde. Men, man skal også huske at mottakerne av slike tekster er ofte sårbare jobbsøkere som nå går inn i et marked hvor det er svært vanskelig å finne seg en ny jobb. Disse menneskene vil naturligvis søke etter tips og råd og uheldigvis så vil noen komme over tekster som dette. Ikke bare gjør slike tekster at jobbsøkeren fokuserer på / bruker energien på ting som har veldig lite betydning, men de vil også ta til seg tips som rett og slett ikke passer til dem og deres erfaring. Ja, deres CV vil faktisk bli mindre salgbar enn om de hadde skrevet den selv. Vet du hva det betyr? Det betyr at de kanskje ikke kommer gjennom på intervju for den jobben de virkelig ønsket. Det er leit. Det er trist og det er ikke annet enn lureri.

Tenk om neste negative tilbakemelding du fikk på jobbsøknad var som følger:

Hei xxxxxxx. Takk for oversendt CV og søknad. Dessverre tar vi deg ikke videre med i prosessen. Det begrunner vi med at vi ikke synes det var nok energi i øynene på CV bildet ditt.

Erik

3 thoughts on “Vi kan ikke se energien i øynene dine

  1. Glitrende godt innlegg! Jeg undrer meg vilkne lesere Apeland henvender seg til? Er du mulig å tenke tanken på å i det hele tatt stille slike spørsmål?Ja er helt enig i dine kommentarer. Får meg til å tenke på bildet jeg har liggende, der Willie Nelson gir meg en god klem. Nå lurer jeg på om det er en bedre sjans for å få jobb hvis jeg sender dette med i min neste jobbsøknad?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s