Da er vi kommet til siste del av jobbsøkerenserien og det er på tide å komme med mine beste tips til dere jobbsøkere der ute. I dag skal jeg ta utgangspunkt i en tekst jeg skrev på bloggen tidligere i uka som jeg ga navnet «Fiskeren». (https://erikfalkhanseniogs.com/2015/10/18/fiskeren/#more-58214) En oppsummering av en fisketur jeg selv erfarte som på mange måter kan linkes inn til den daglige tilværelse for en jobbsøker i et tøft marked. I denne teksten uthevet jeg en rekke ord og uttrykk og det er disse som nå danner basis for mine beste tips til deg som jobbsøker.

«Forberedelser, det er viktig det». Nesten ingen av dem som mister jobben i den dag i dag tar dette seriøst nok. Folk «hopper i det» uten å nødvendigvis ha motivasjonen på plass eller noen form for strategi. Da blir det dessverre litt sånn lotteri om man får seg jobb eller ikke, men her an du virkelig gjøre en forskjell:

  1. Trenger du en pause eller litt hvile før du setter i gang som aktiv jobbsøker så er det ingenting som er galt med det. Ta de dagene eller ukene du trenger så kommer du heller tilbake i topp form og klar til å finne deg en ny jobb.
  2. Legg en plan med et langsiktig mål om å finne deg en jobb. Planen må rett og slett være en gjøreliste over hva du skal foreta deg de dagene du er i jobbsøkermodus og bør også være ting du er 100% i kontroll over. Når dagen så er omme og alle gjøremålene på listen din er krysset av så kan du klappe deg selv på skulderen og ta en velfortjent kveld med familie eller venner.
  3. Aldri gi opp og heller ta en pause i en dag eller to om du behov for det. En lite motivert jobbsøker har liten mulighet for å skille seg ut og liten mulighet til å finne seg en jobb.

starting blocks«Førstemann til mølla». Det er slik i disse tider at det spiller liten rolle når søknadsfristen går ut på en utlyst stilling. En god jobbsøker finner stillingen den dagen den blir utlyst og i søker samme dagen. Dette viser proaktivitet og sultenhet og ønsker du at din CV skal bli sett og lest med en gang så er det mye bedre å få den over før alle de andre søkerne sender over deres dokumenter.

«Går får den beste fisken når man kan liksom». Jeg hører mye snakk om at en jobbsøker må være åpen for muligheter i andre bransjer enn hva man kanskje ønsker, uavhengig av nivå eller bransje. Er du en person som virkelig ønsker å fortsette med det du drev med tidligere, ja da må du gi deg selv en realistisk mulighet til å finne en jobb innenfor dette. Bruker du 100% eller 90% av tiden din på å oppsøke muligheter innenfor bransjen du selv ønsker så gir du deg selv en bedre mulighet for å oppnå målet ditt i motsetning til om du bruker halvparten av tiden din på å søke på stillinger i bransjer du ikke kunne tenkte deg å jobbe i.

«Prøve alle muligheter». La oss si det er minst 40 måter / kanaler å finne seg en jobb på. Er det ikke da litt underlig at nesten alle jobbsøker bruker hele deres tid på kun 3-4 av disse kanalene? (finn.no, nav.no, rekrutteringsbyråer samt et halvhjertet forsøk på å bruke nettverket) Når vi i tillegg vet (Statistikk fra NAV 2014) at 65% av stillinger ikke blir utlyst, er det ikke da litt underlig at nesten 100% av jobbsøkere bruker 100% av tiden sin der det kun finnes 35% av alle stillinger? Av disse grunnene må du tenke alternativt og ta i bruk alle mulige kanaler fra sosiale medier, venner og familie til magasiner, internasjonale stillingsportaler, nettverkstreff, bransjetreff, frokostseminarer osv.

«Gå i tenkeboksen og kom opp med en ny strategi». Det er mulig du har en feil strategi og det er mulig måten du skriver søknader på, måten du kontakter bedrifter på eller hvordan din CV ser ut rett og slett ikke virker. Da er det ikke noe galt i å tenke seg litt om, gjøre endringer og prøve helt på nytt. Hvis du ikke prøver, ja da vet du ikke hva resultatet ville vært.

give up not«I hvert fall ikke gi opp nå» Man må ikke gi opp. Går man ledig i 3 måneder, 6 måneder eller 12 måneder så må man fortsatt tro at muligheten er der. Det er faktisk slik at desto lengre du arbeider med jobbsøking desto større er sjansen får å komme i mål. Utrolig synd å gi opp når du er lengre på vei enn du noen gang har vært. Aldri gi opp.

«Gått fra å være i mål til å være lengre vekke fra mål enn noen gang» Ikke noe er hardere enn når man tror at man har fått jobb for så å få meldingen om at det ikke blir noe allikevel. Vær forberedt på at dette kan skje. Men skulle deg skje så man må ikke ta dette så hardt at man gir opp. Heller fokuser på at neste gang, ja da kommer du helt i mål.

«Noen ganger må man bare gjøre det lille ekstra for å få resultater» Utrolig sant og spesielt i dette tøffe markedet. Det man gjorde for å få jobb for 3 år siden er ikke godt nok ei heller er det man gjorde for å få sin første jobb. Nå må det mye mer til og klarer du det, ja da får du også ny jobb til slutt.

«Alt jeg trengte den dagen var en fisk». Viktig å huske dette. Alt du trenger er en eneste jobb. Ikke 5 jobber og ikke 10 jobber. Jobben er der ute for deg et eller annet sted, du må kanskje bare lete litt ekstra nøye og litt lengre enn vanlig.

«Jeg kom i mål og har helt sikkert tatt til meg erfaring jeg ikke ville vært foruten» Det føles kanskje ikke sånn der du nå sitter som jobbsøker, men tro meg eller ei; Er du en aktiv og flink jobbsøker så vil du få utrolig mye tilbake for arbeidet du legger ned. Du vil få et stort nettverk som kan brukes ved sendere anledninger, du vil stille sterkere om du blir jobbsøker en gang i framtiden og du vil ha masse erfaring og egenskaper du kan dele med dine nære som kanskje også etter hvert er så uheldige å miste jobben.

«Ikke alltid høre på ekspertene». Man skal ikke ta alt man hører fra diverse eksperter (inkludert meg) som en fasit. Det er du selv som kjenner deg og din bakgrunn best og av og til kan det være smart å prøve helt nye ting som du selv mener vil gi resultater. Jeg kjenner flere ti-talls jobbsøkere som har «prøvd noe nytt» og som ikke ville fått jobben de var ute etter om de hadde hatt en karriereveileder / ekspert med seg.

winning line«Man må jo feire når man har nådd målet» Ikke noe galt i å feire når du har funnet deg en ny jobb og det er heller ikke noe galt å feire andre du kjenner som har fått seg jobb. En liten feiring kan være med å spre glede og positivitet, og er det noe bransjen trenger nå så er det positivitet.

Det var alt fra meg for denne gang. Håper du har fått noe ut av denne serien her i offshore.no og at du kan ta med deg noe av dette videre i jakten på en ny jobb. Om du undrer deg over at tipsene mine ikke er mer konkrete (Hvordan CV skal se ut osv.) så er det rett og slett fordi at slike ting ikke er så viktige som man ofte skulle tro. Det er også slik at det ofte er best å lage en CV og søknad som man selv er fornøyd med, så langt dette er innenfor visse rammer. Klarer du å være deg selv, arbeide hardt og holde på motivasjonen, ja da kommer du helt sikkert i mål.

Masse lykke til og jeg heier på dere alle.

Erik Falk Hansen Daglig Leder, OG-S AS og omstillingsprogrammet, DUJSK


Omstillingsprogrammet DUJSK er nå tilgjengelig for bedrifter som må gå til oppsigelse av ansatte. Vi holder ingen flere private program i 2015 bortsett fra i Kristiansand i november hvor det er noen få ledig plasser. Ta kontakt på efh@ogsnorway.com / 40435493 for flere detaljer. Resultatene så langt har vært helt fantastiske med ca. 70% av deltakerne allerede i ny jobb.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s