Hadde Jante vært en person så hadde jeg synes virkelig synd på han. Stakkars Jante hadde jeg tenkt. Han får liksom skylden for at vi alle er som vi er. Det er liksom han sin feil at vi ikke tørr å stikke hodet fram. Huff. Stakkars Jante. Hadde Jante vært en person så hadde han også vært hovedgrunnen til at det tar lang tid for svært mange jobbsøkere å finne seg en jobb i dette tøffe markedet. Hans tåpelige regler, hans egoistiske regler; ja de har ødelagt, og ødelegger, for mange flinke jobbsøkere.

Nå vet både du og jeg at Jante ikke er eller var en person. Vi vet at det ikke var en stakkar som het Jante og som kom opp med en lov. Uansett, i Norge er vi svært rammet av det som på godt norsk heter Janteloven, og i en jobbsøkersammenheng så er ikke det annet en veldig trist og skadelig.

Gjennom omstillingsprogrammet DUJSK så møter jeg til daglig utrolig mange flinke mennesker. Jeg vet de er flinke fordi jeg har sett deres CV eller snakket med andre som har sagt at de er flinke, men foruten dette så hadde det vært umulig å vite om de faktisk var flinke eller ikke.
Jobbsøkere synes nemlig det er svært vanskelig å selge seg selv, eller rettere sagt; jobbsøkere synes det er svært vanskelig å fortelle hva de er flinke på. «Jeg er god på x og y», det er liksom litt skrytete her i Norge, og slike ting må vi for all del ikke si høyt. Det sier jo Janteloven…

Joda, det at vi nevner Janteloven som en unnskyldning for å ikke stikke hodet fram er nok noe vi ofte bare sier sånn i forbifarta, men jeg er overbevist om at det ligger noe mer bak dette. Jeg kan faktisk trygt si at Janteloven minsker sjansene for å komme i jobb for mange flinke jobbsøkere her i Norge. Det er synd og det må det bli slutt på.

stand out

Så hva er de to fundamentale problemene med Janteloven iht. jobbsøking?

 1. Vi unngår å fortelle hva vi er flinke til, og av natur har vi en tendens til å fokusere på hva vi ikke er flinke til.
 2. Vi gjør omtrent alt for å ikke være oss selv i en jobbsøkerprosess og er samtidig redde for å by på oss selv og stikke hodet fram.

Enig? Du er nok det tenker jeg og her kommer ironien i det hele:

Arbeidsgivere ansetter mennesker på grunn av hva de er flinke med / til og på grunn av hvem de er.
Eller snudd på hodet:
Arbeidsgivere ansetter ikke folk på grunn av hva de ikke er flinke til og hvem de prøver å være.

Du skjønner hvor jeg vil med dette tenker jeg. Kanskje du begynner å innse hvor ødeleggende Janteloven faktisk kan være for deg som jobbsøker. Kanskje du til og med begynner å se hvor ødeleggende det kan være å gjemme seg bak Jante og den slemme loven hans. Ja, det er ødeleggende. Det er utrolig ødeleggende.


Jeg sier alltid til jobbsøkere at det viktigste med hele jobbsøkerprosessen er å ha motivasjonen på plass før man setter i gang. Uten motivasjonen så har man liten mulighet for å sikre seg drømmejobben. I dag vil jeg også legge til følgende: Før du begynner med jobbsøkerprosessen så skal du kaste alt som heter Janteloven ut av vinduet og forstå en ting: Jobbsøkerprosessen handler om deg og om hva du er flink til. Det er deg som person og dine styrker en arbeidsgiver skal ansette.

Så her er oppfordringen min til alle jobbsøkere der ute som virkelig ønsker å nå fram til drømmejobben:

Kast alt som heter Jantelov i peisen når du fyrer opp på en kald høstkveld denne uken.
Kast alt som heter Jantelov på bålet på søndagsturen i skogen førstkommende helg.
Kast alt som heter Jantelov i søpla før neste ukes søppeltømming (NB: Sort søppeldunk).
Kast alt som heter Jantelov så langt vekk fra deg og der du befinner deg som overhodet mulig.
Nå er det du som skal fram å skinne. Nå er det du som skal stikke hodet fram. Nå er det du som skal være stolt av det du kan og det du har gjort. Nå er det du som skal være stolt av hva du kan bidra med. No more Jante…

Neste uke, når Jante og hans lov er brent opp eller kastet ut så skal du følge en ny lov. Loven som gir deg den beste muligheten til å sikre deg en ny og spennende jobb. Denne loven skal du kalle: «Min lov»

 1. Du skal tro at du er noe.
 2. Du skal tro at du kan bidra med noe.
 3. Du skal tro at du er bedre enn mange andre innenfor ditt arbeidsfelt.
 4. Du skal vite at du duger til, ikke bare noe, men mye.
 5. Du skal fortelle hva du er flink på.
 6. Du skal ikke være redd for å by på deg selv og stikke hodet fram.
 7. Du skal ikke være redd for å være deg selv.
 8. Du skal være deg selv.
 9. Du skal by på deg selv.
 10. Du kan denne jobben, du vil ha denne jobben og du skal ha denne jobben.

Jeg gleder meg enormt til den dagen jeg holder et DUJSK program hvor ingen lengre skylder på Jante når de skal forklare hvorfor ikke de «tørr» å fortelle resten av gruppen hva de er flinke til. Jante har fått nok skyld nå og det tjener verken han eller den individuelle jobbsøker noen ting på. Jantes tid er forbi. Love hans er brent opp i peisen eller på bålet eller ligger sammenklemt på ei søppeldynge ett eller annet sted i landet. Nå skal det handle om deg, din historie og hvor flink du faktisk er. FOR FLINK, DET ER DU.

Lykke til på veien videre
Erik Falk Hansen
Daglig Leder, OG-S AS og Omstillingsprogrammet DUJSK

2 thoughts on “Nå er det nok, Jante

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s