Det er helt sikkert ikke noe vondt med når venner, familie, NAV, karriereveiledere og lignende anbefaler deg som jobbsøker at du søker på så mange jobber som mulig, uavhengig av erfaring eller krav i stillingsannonsen. Det er jo naturlig å tenke litt sånn; jo flere desto bedre. Men av og til må man i det minste kunne stille krav til de profesjonelle innenfor dette området: Tenk med litt mer enn 8 av de 130 000 000 000 hjernecellene vi ble født med.

kvalitetDet var her på DUJSK i september i Stavanger at en av deltakerne på samling 1 sa at hun hadde lest noe så teit (det var slik hun sa det) på en blogg om at man ikke skulle søke på alt av stillinger. Du husker den Caroline 🙂 Det morsomme var at personen som hadde skrevet dette var meg, men jeg valgte å ikke si noe der og da. Lot det ligge til jeg kunne ta «min hevn». Husker den Caroline 🙂  Jo, jeg hadde nevnt dette ett eller annet sted og nå skal jeg prøve å begrunne dette enda tydeligere enn før fordi det er så utrolig viktig å få fram at man faktisk ikke har noe som helst å tjene på å søke på alt av stillinger. Det vil ofte faktisk bare gjøre vondt verre.

Før jeg gir mine grunner så vil jeg bare få fram at jeg personlig mener at man skal søke på de stillingene hvor man treffer på mer enn ca. 70% av kravene i stillingsannonsen eller der man treffer på mindre enn dette, men hvor man har en bekjent eller lignende som kan hjelpe deg litt med å nå fram i køen av søkere (Det skjer ofte faktisk)


Hvorfor er det skadelig å søke på alt mulig av stillinger?

  • Lite effektiv bruk av tiden din

Følger du «reglene» som sier at du skal skreddersy hver søknad og CV så er det ikke vanskelig å se at, for hver en stilling man søker så går det fort tre timer. Tre timer for en jobbsøker er gull verdt med tanke på alle de andre jobbsøkeraktivitetene du kan foreta deg og da er det, i mine øyne, mer eller mindre bortkastet tid å bruke så lang tid på å søke på en stilling hvor du har mer eller mindre 0% sjanse for å i det hele tatt komme på intervju.

  • Lite effektiv bruk av kreftene dine og ikke minst psyken din

Samme som med bruk av tiden din, så misbruker du også kreftene dine ved å søke på alt mulig av stillinger. Kreftene dine, og ikke minst psyken, trenger du for de jobbene du virkelig passer til og til alt det andre proaktive arbeidet du kan gjøre for å finne deg en ny jobb. Spar dem for dette viktige arbeidet slik at du 100% «der når det gjelder» i motsetning til å være en Petter Northug i halvgod form hele tiden.

  • Motivasjoner faller raskere enn hos andre

Desto flere jobber du søker på desto flere avslag får du. Desto flere avslag du får desto dårligere går det ofte med motet og motivasjonen. Det er jo naturlig ikke sant? Når man as søker på stillinger som er langt borte fra hva man er kvalifisert for så er det nesten slik at man selv ber om å bli demotivert. Og som vi alle vet: I dagens tøffe marked er motivasjon det viktigste av alt i en jobbsøkerprosess.

  • Lurer deg selv og skaper falsk sikkerhet

Ja, det kan være at du er en som søker på alt mulig av stillinger og derfor tapper deg selv på skulderen hver dag etter enda en dag med sendte søknader. Kjenner deg igjen? Det er her du faktisk ikke gjør annet enn å lure deg selv. Du har faktisk ikke gjort noe bra arbeid denne dagen, men brukt masse tid på å skrive søknader og CV til personer som mest sansynlig ikke ser på den en gang. Tenk hvor mye annet du kunne gjort den dagen med tanke på å nå ut til markedet? (Nettverk, åpne henvendelser, tekst på FB eller LI, blogg, banket på dører osv.)

  • Rekrutteringsbedrifter ser på deg som useriøs eller usikker

De fleste rekrutterere jeg har snakket mener også det er negativt når de ser en og samme person søke på flere stillinger som er helt forskjellige fra hverandre. Problemer er at du som jobbsøker vil ha vanskelig med å bevise til dem hvorfor du er genuint interessert i hver enkelt stilling (i og med at de er så forskjellige) og at de derfor velger å bruke andre kandidater. I tillegg kan det vise at du selv ikke helt vet hva du vil, noe som er svært viktig for å sikre seg en spesifikk stilling.


Disse fem grunnene mener jeg selv er mer enn gode nok for at du nå skal vurdere hvordan du legger opp planen din i henhold til jobbsøknadene. Disse fem grunnene mener jeg selv er mer enn gode nok for at for eksempel NAV og en del karriereveiledere skal forstå at dette med å søke på alt av jobber faktisk bare gjør ting verre (I de fleste tilfeller). Det absolutt viktigste for en jobbsøker er å kunne holde seg motivert og bruke tiden sin effektivt. For å gjøre dette så må man tenke litt annerledes enn «jo flere desto bedre»

Har du hørt om fiskeren som fisket i 17 timer hver dag for å få mat på bordet, men som alltid endte opp med en billig loff og leverpostei? Slik går det når man fisker i en innsjø hvor det kun er 2 fisker og der ingen av disse to fiskene liker agnet ditt.

Lykke til og han en strålende uke

Erik Falk Hansen, Daglig Leder, OG-S AS og DUJSK

Omstillingsprogrammet DUJSK er nå tilgjengelig til bedrifter som må gå til oppsigelse av ansatte. Resultatene så langt har vært helt fenomenale og vi diskutere gjerne dette med deg i et møte. Gi dine ansatte det de fortjener.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s